StoryEditorOCM
DubrovnikLAŽNA ‘AFERA‘

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković dokumentacijom demantirao tvrdnje da je namještao javni natječaj za modernizaciju javne rasvjete

Piše dv
22. srpnja 2022. - 12:07

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković jutros je pred novinarima govorio o natječaju za modernizaciju javne rasvjete te demantirao tvrdnje ga je Državna agencija za kontrolu javnih natječaja poništila.

Naglasio je kako je to aposlutna neistina te da je natječaj i dalje u tijeku, a jedina zamjerka DEKOM-a je ona da Grad u njemu mora izmijeniti dvije stavke od kojih se jedna odnosi na žalbu tvrtke Lipa promet da se propisivanjem dimenzija promjera svjetiljki pogoduje proizvođaču Philipsu. Druga se odnosi na žalbu u kojoj HT traži da se u okviru postupka javne nabave uključi i napredni sustav upravljanja javnom rasvjetom, koji, zbog cijene troškova, nije bio predviđen.

Komentirajući tvrdnje da je natječaj za modernizaciju javne rasvjete namješten, gradonačelnik je pročitao što je utvrdila Državna agencija za kontrolu javnih natječaja poništila.

'Ocjenjujući ovaj žalbeni postupak utvrđeno je činjenično stanje iz kojeg proizlazi da je predmet nabave u ovom postupku modernizacija sustava javne rasvjete u vlasništvu Grada Dubrovnika. Prema glavnom projektu, koji je sastavni dio dokumentacije o nabavi, proizlazi da je dio glavnog projekta izjava projektanta da je projekt sukladan s pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj, između ostalog i s predmetom i s pravilnikom. Iz toga proizlazi da su zahtjevi tehničke specifikacije predmeta nabave vrsta, kvaliteta i količina iskazani u troškovniku koji je dio dokumentacije o nabavi. Stoga se ne može prihvatiti prigovor žalitelja da ponuditelj neće biti u mogućnosti podnijeti usporedive ponude, odnosno da se pogoduje nekom neodređenom proizvođaču opreme jer žalitelj u tom smislu ne dostavlja nikakve dokaze sukladno zakonu Članka 403 Zakona o javnoj nabavi iz 2016. godine, a iz dokumentacije o nabavi s druge strane proizlazi da su sastavni dijelovi dokumentacije troškovnik, glavni projekt, u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske. Slijedom navedenog žalbeni navod ocijenjen je kao neosnovan'

Gradonačelnik je dodao kako je Grad Dubrovnik, prije nego je krenuo u postupak javne nabave, bio dužan dokumentaciju dostaviti na pregled Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj koja se očitovala kako je natječaj izrađen prema svim potrebnim pravilnicima. Zaključio je kako se ovom lažnom 'aferom' želi njega osobno diskreditirati.

16. lipanj 2024 00:47