StoryEditorOCM
DubrovnikDIVLJANJE PO GRADU

Dubrovački ‘gaseri’ noću bude i živo i mrtvo! Tko će im stati u kraj ako ne pomažu ni visoke kazne za otvorene auspuhe?

Piše Gabrijela Bijelić
25. rujna 2023. - 07:32

- Ovo se više ne da izdržat’. Čim se smrkne, počnu jurišat’ i bučat’ i to traje sve do jutra, od Vojnovića do magistrale, od Župe do Konavala, grmi li ga grmi. Taman zakunjaš, a oni te probude, za umrijet’ od straha. Bože sačuvaj, može li itko ovo zaustaviti? – žale se cijelo ljeto naši sugrađani, pogotovo oni stariji, na nesnosnu buku motora koja im ni danju ni noću ne da mira.

Neugodan ‘fenomen’

U redovitim policijskim preventivno-represivnim akcijama cilj su i vozači mopeda i motocikala: Najčešće ih se kažnjava zbog vožnje bez zaštitne kacige ili s nepropisnim ‘pokrivalom’ za glavu. Pri vrhu liste prekršaja su i nepropisno pretjecanje ili obilaženje, a zatim i vožnja bez vozačke dozvole, alkoholiziranost i izlazak na cestu prije stjecanja prava na upravljanje motornim vozilima. Očekivano, ali što je s onima koji gasiraju, kakve su za njih kazne, pitaju se mamurni Dubrovčani koje noću i zorom budi neugodan ‘fenomen’, itekako prisutan u evidenciji PU dubrovačko-neretvanske:

- Policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik tijekom srpnja i kolovoza ove godine sankcionirali 29 prometnih prekršaja kolokvijalnog naziva “gasiranje”. Radi se o prekršajima do kojih dolazi zbog nedozvoljenih preinaka na ispušnom sustavu motocikala što posljedično izaziva preveliku buku tijekom vožnje, ali i emisiju štetnih plinova što ima negativan utjecaj na okoliš. Ovaj prekršaj spada u kategoriju većih nepravilnosti tehničke neispravnosti vozila što se po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama kažnjava iznosom od 130 do 260 eura – navode iz policije i posebno se osvrću na učestale pritužbe stanovnika na divljanje motora u site sate.

image

Ni gasiranje ni turiranje nisu uhu ugodni

Thomas Samson/AFP

- Ako se ovakvi prekršaji događaju u noćnim satima i za vrijeme noćnog odmora, počinitelj tada osim spomenutog čini i prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira za što je predviđena novčana kazna od 300 do 2000 eura – izvijestili su iz PU dubrovačko-neretvanske o vrućoj temi gasiranja ali i turiranja koji ove sezone nikako da utihnu. Barem do prvog zahlađenja i kišnih epizoda koje će, nadaju se i u Župi dubrovačkoj, konačno otjerati noćne ‘zlostavljače’ na dva kotača koji ih gotovo svake noći zastrašuju jurnjavom, ne samo kolnikom, nego i pokraj škole i duž šetnica kojima se kreću pješaci, nerijetko učenici i majke s malom djecom.

Magistrala kao pista

U kolektivnoj memoriji Župljana ostao je slučaj petodnevne zatvorske kazne koja je u osvit pandemije izrečena tada 20-godišnjem motociklistu iz Konavala zbog učestalog višednevnog maltretiranja pučanstva jurnjavom u sitne sate magistralom između Kupara i Srebrenog. Osim što je divljao cestom bez položenog vozačkog ispita na neregistiranom motociklu, nesavjesni 20-godišnjak je ‘u naletu’ prolazio kroz crveno na semaforu u Srebrenom, bukom remetio javni mir i san mještana...Nakon korona zatišja, ponovno su zaredale akrobacije na frekventnim prometnicama.

image

Motori i skuteri poredani na platou Pila

Božo Radić/Cropix

Među najatraktivnijim pravcima svakako je Jadranska magistrala koja od izlaza iz Grada u smjeru Nuncijate redovito pretvara u stazu za utrkivanje. Policija na svaku dojavu o ovakvim i drugim neprimjerenim vožnjama izlazi na teren, te ovisno o težini prometnih prekršaja, izdaje prekršajni nalog koji rezultira naplatom novčanih kazni, oduzimanjem vozačke dozvole, upisom negativnih prekršajnih bodova i sl.

U toj misiji oslanjaju se na kamere za nadzor brzine koje diljem trase evidentiraju prekršaje brzine, ali i druge prometne prekršaje koje počine ne samo oni za upravljačem automobila i teretnih vozila, već i vozači mopeda i motocikala, ne samo kad voze, nego i u mirovanju. Poslovni dio Gruža, oko Raiffeisen centra do zgrade Atlant centra, svakodnevno je zakrčen motorima koji otežavaju kretanje pješaka i voze nogostupom kao da su na kolniku: prometna policija takve prekršitelje sankcionira po uočavanju.

image

Prometna policija redovito nadzire neposlušne motocikliste

Zeljko Hajdinjak/Cropix

’Posudionica’ glisera

Policija se očitovala i o maloljetnicima koji povremeno u noćne sate “posude” glisere sugrađana i gostiju:

- Nadležna Policijska postaja Dubrovnik tijekom godine zaprimila je tri dojave, kojima su oštećeni prijavili krađu plovila uredno privezanih na vezu u Dubrovniku. Sva tri kaznena djela su razriješena, a kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se zapravo nije radilo o krađama, već o kaznenom djelu neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari - podsjetili su iz policije na slučaj 21-godišnjeg hrvatskog državljanina koji se krajem kolovoza ‘provozao’ dubrovačkim akvatorijem plovilom s veza. Nakon potrošenih 130 litara goriva, plovilo je uredno vratio na vez. Isti obrazac primijenio je 8. rujna odvezavši drugo plovilo s veza u Dubrovniku. Plovilo su istog dana pronašli policijski službenici Postaje pomorske policije Dubrovnik kod otoka Lopuda, gdje ga je počinitelj ostavio nakon potrošenih svih 250 litara u spremniku.

02. svibanj 2024 15:05