StoryEditorOCM
DubrovnikSVEČANOST U AKVARIJU

Certifikat "Prijatelji mora" stigao u prave ruke!

Piše Ahmet Kalajdžić
20. svibnja 2022. - 16:32

Danas je na prigodnoj svečanosti u dubrovačkom Akvariju direktor Svjetske organizacije za održivost (World Sustainability Organisation) Paolo Bray dodijelio direktoru dubrovačkog akvarija dr.sc. Nenadu Antoloviću "Certifikat Friend of the Sea". Riječ je o priznanju kojeg je, uz dubrovački, zaslužio i akvariju Puli, a cilj cjelokupnog projekta jest cilj širenje održivosti zaštite planeta i ugroženih vrsta.

image

Dubrovački Akvarij je dobitinik priznanja "Certifikat Friend of the Sea"

Ahmet Kalajdžić/

-'Friend of the sea' certifikat je jamstvo održivog uzgoja. Imamo tridesetak projekata kojima štitimo ugrožene vrste kao što su dupini, tuljani ili albatrosi. Akvariji koji nose oznaku "Prijatelja mora" mogu mnogo pridonijeti da se javnost bolje upozna s bioraznolikošću i stekne svijest o potrebi njezina očuvanja. Vrste koje obitavaju u certificiranim akvarijima svjedoče o svom podrijetlu u prirodnom okruženju, bilo iz ribljeg svijeta, akvakulture ili staništa koralja. Ujedno su i potvrda da ih se ničim nije ugrozilo jer onaj tko te vrste 'dostavi' u akvarij također mora biti nositelj oznake 'Friend of the sea'. Među zahtjevima koje akvarij mora ispunjavati poput ovog dubrovačkog jest i dobrobit životinja. Danas znamo da i riblji svijet ima osjetilni život, osjeća bol i stres, stoga je nužno osigurati uvjete u kojima neugoda te vrste neće biti. Vaš akvarij je to ispunio, kao i još jedan uvjet: sprečavanje onečišćenja i očuvanje čistoće okolnog akvatorija. I posljednja, ne manje važna djelatnost je provedba edukativnih aktivnosti, što se već pokazalo kod izobrazbe vaših studenata i šire javnosti. Sretni smo što ovaj akvarij ima što pokazati građanima, akademskoj zajednici i turistima. I iznad svega treba poštivati pravilo da u njegovim prostorima ne bude morskih sisavaca u zatočeništvu, što je praksa koju nastojimo proširiti u što veći broj akvarija- rekao je pri dodjeli Certifikata Paolo Bray.

image

Dubrovački Akvarij je dobitinik priznanja "Certifikat Friend of the Sea"

Ahmet Kalajdžić/

Inače, cilj World Sustainability Organisation je širenje održivosti za zaštitu planeta i ugroženih vrsta, a posebno rade s tvrtkama koje potiču na usvajanje ekološki odgovorne prakse u okvirima programa "Preiujatelj mora" i "Prijatelj Zemlje". Također, akvariji ne samo da moraju zadovoljiti robusnu održivu politiku, gospodarenje otpadom i društvenu odgovornost, već se mora obvezati na prezentaciju sveobuhvatnih znanstvenih spoznaja vezanih za svaku smještenu vrstu, uz ponudu godišnjih obrazovnih tečajeva za svoje posjetitelje. Certifikat također osigurava da akvariji zadovoljavaju najviše standarde dobrobiti životinja i sprječava zatočenje sisavaca osim ako se ne naprave posebne iznimke.

image

Dubrovački Akvarij je dobitinik priznanja "Certifikat Friend of the Sea"

Ahmet Kalajdžić/

Uz akvarije u Puli i Dubrovniku certifikat su već zaslužili Aquarium AquaRio u Brazilu, Lake District Coast Aquarium u Velikoj Britaniji te Aquarium Rubrum u Italiji. Povodom dodjele vrijednog priznanja, direktor Antolović je rekao novinarima:

image

Dubrovački Akvarij je dobitinik priznanja "Certifikat Friend of the Sea"

Ahmet Kalajdžić/

-Namjeravamo poticati bolji uvid u ekologiju morskih organizama i povezane probleme nastale globalnim zagrijavanjem i otpadom i kontaminacijom oceana, a certifikat Prijatelj mora vidimo kao smjer u kojem želimo da Dubrovački akvarij ide kako bi ispunio naše održivo ciljevi upravljanja. Certifikat se dodjeljuje na godinu dana i godišnje obnavlja tako što šaljemo dokaze o ispunjenju uvjeta. Mi smo 2008. krenuli u projkt dobivanja certifikata koji se ne odnosi samo na akvarij nego i na ribare, uzgajivače i sve ostale sudionike u proizvodnji hrane na način da sve bude održivo i da se ne oštećuju prirodni resursi mora. Certifikat npr. dobivaju i restorani koji uklone iz jelovnika neke vrste morskih organizama, a razgovara se i s ribarima da budu pažljiviji pri ribanju. Za akvarij ovo znači držanje edukativnih radionica s kojima se podiže svijest o održivosti ekosustava mora i da svojim djelovanjem imamo što manji utjecaj na prirodu. Znači, kad nabavljamo ribe za akvari da budu što više iz uzgoja te da tako štedimo ugrožene morske vrste, da pazimo na menagament hranidbe i otpadnih voda, da pazimo na dobrobit organizama u akvariju i da smo još odgovorniji u svim poslovima koje radimo. Organbizirat ćemo radionice za djecu od vrtićkih skupina do petog razreda osnovnih škola, a svi će sudionici radionice o PVC-otpadu u moru trebat će donijeti nekoiliko PVC-boca a mi ćemo im na zabavan način održimo edukaciju o štetnostui te vrste otpada- rekao je Antolović.

image

Dubrovački Akvarij je dobitinik priznanja "Certifikat Friend of the Sea"

Ahmet Kalajdžić/

Doidjeli certifikata nazočio je i voditelj projekta "Održivi akvariji" Roberto Lombardi.

30. travanj 2024 03:37