StoryEditorOCM
DubrovnikNOVIM ULICAMA GRADA

Budući luksuzni apartmani u Ulici Hrvatskog Crvenog križa, Padre Martinić dobio ulicu bez suglasnosti dominikanaca, a razmatra se Ulica Gruškog polja

Piše Gabrijela Bijelić
12. kolovoza 2020. - 07:22
Više nema nikakve dvojbe oko adrese voluminoznog kompleksa Gravosa residences koji je sve bliže završetku. Stotine, pa i tisuće stanara i gostiju budućeg stambeno-poslovno-hotelskog kompleksa preko puta Grawea živjet će u Ulici Hrvatskog Crvenog križa, odlučilo je nedavno Gradsko vijeće Dubrovnika.

image
Ahmet Kalajdžić


Od Minčete do košćele

Prijedlog za imenovanje stigao je od dubrovačkog Crvenog križa u povodu 140-te obljetnice djelovanja Gradskog društva, a vijećnici su odabrali lokaciju. Ravnatelj Živko Šimunović kaže da su zadovoljni odabirom jer je ulica uvijek prometna, a uskoro će, ako je suditi prema gabaritima građevina, biti i gusto naseljena:

- Dubrovnik je nakon Zagreba jedini u Hrvatskoj s ulicom Crvenog križa. U Valpovu se tako zove jedan prilaz, a u Rijeci stube. Ovo je priznanje za sve naše djelatnike, volontere i dobrovoljne darovatelje krvi. Dio od Robne kuće preko bivšeg parkinga do kioska pokraj košćele nije imao nikakvo ime jer Ulica dr. Ante Starčevića počinje od košćele i ide prema sudu. Mi smo, što bi se na hrvatski reklo, 'happy' što će se zvati po nama – iskren je Šimunović.

image
CROPIX


Predsjednik Odbora za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika Rikard Rossetti (Dustra) kaže kako su on i članovi Odbora dr. Marijo Bekić, dr. Matija Čale Mratović, Vido Bogdanović i Ivo Lučić jednoglasno odlučili nadjenuti ime ulici između Grawea i stare pekare gdje će 'biti čudo stanova'. Nešto teži posao imali su s odabirom ulice koja će ponijeti ime pokojnog padre Iva Martinića, među dubrovačkim vjerničkim pukom omiljenog dominikanca.

- Više puta smo raspravljali koju mu ulicu dodijeliti, najzgodniji su nam se činili 'bezimeni' skalini prema crkvi i samostanu sv. Dominika, ali se dominikanci nisu s tim suglasili. Predlagali su da se imenom padre Martinića nazove prolaz između Jugova bazena i nove zgrade Atlantska plovidbe ali se nama u Odboru to nije učinilo primjerenim jer je djelovanje don Martinića neraskidivo vezano uz Grad. I tako smo predložili ulicu u prolazu od Zlatarske ulice do Dominikanskog samostana. Ni s tim dominikanci nisu bili suglasni ali mi smo svejedno donijeli odluku, a lokaciju blizu dominikanaca je, mislim, predložio Vido – prisjetio se Rossetti i napomenuo kako za prolaz između bazena i Atlanta postoji drugi prijedlog koji će se razmatrati, a taj je da ga se nazove Ulicom Gruškog polja.

image
Padre Ivo Martinić dobio je ulicu u prolazu od Zlatarske ulice do 'svog' Dominikanskog samostana
Ahmet Kalajdžić


Jusić i Bobetko

Iz iskustva predsjedavajućeg, umirovljeni kapetan i diplomat Rikard Rossetti kaže kako je puno lakše i komodnije donositi imena novim ulicama nego preimenovati stare.

U mandatu aktualne gradske uprave su, podsjetimo, dvije dubrovačke ulice promijenile nazive. Na dan otvorenja lanjskih Dubrovačkih ljetnih igara Hvarska ulica 'prezvana' je u Ulicu maestra Đela Jusića. Grad se time odužio velikom skladatelju i posvetio mu ulicu na Pločama odakle se, kako su pojasnili, pruža pogled na Porporelu, Lokrum, zidine i Bužu, dubrovačke vedute vječnog nadahnuća lani preminulog umjetnika.

image
Predsjednik Odbora za imenovanja ulica Rikard Rossetti
Nikša Duper


Također prošle godine, uz Dan branitelja Dubrovnika 6. prosinca, gradonačelnik Mato Franković i Ivan Bobetko, sin pokojnog generala Janka Bobetka, otkrili su ploču novoimenovane ulice posvećene tadašnjem zapovjedniku Južnog bojišta.

Gruška ulica koju je Franković nazvao najmnogoljudnijom u Dubrovniku, do kraja 2019. zvala se po Stjepanu Cvijiću, revolucionaru i vođi komunističke omladine likvidiranom u staljinističkim čistkama potkraj 1930-tih.

image
Prošlogodišnja imenovanja Ulica maestra Đela Jusića i generala Janka Bobetka
Fotoarhiv Grada Dubrovnika


Platili stanarima nove osobne
Gradska uprava je financirala izmjenu osobnih podataka za stanare Hvarske i Ulice Stjepana Cvijića, što ju je stajalo 6.291,50 kuna. Iz Grada Dubrovnika potvrđuju i kako je odlukom Gradskog vijeća s posljednje srpanjske sjednice na popis dodana nova ulica Hrvatskog Crvenog križa (ulica od skretanja s Ulice Nikole Tesle, prije Robne kuće Minčeta, do spoja s Ulicom dr. Ante Starčevića), te Padre Iva Martinića (prolaz od Zlatarske ulice do Dominikanskog samostana).

- Nazive za imenovanje ulica i trgova predlaže Odbor za određivanje imena ulica i trgova u naseljima Grada Dubrovnika, a Gradsko vijeće donosi Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o utvrđivanju naziva ulica i trgova – rastumačili su iz Grada Dubrovnika.
23. travanj 2024 13:33