StoryEditorOCM
DubrovnikBORBA PROTIV COVIDA-19|

Branko Bazdan: U Dubrovniku nema problema, obiteljski liječnici bilježe kontakte i skrbe o svojim pacijentima

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
29. listopada 2020. - 20:46
Ako niste dobili poziv od epidemiologa, a imate pozitivan nalaz na Covid-19, trebate se javiti svom liječniku obiteljske medicine radi određivanja izolacije, a vaši bliski kontakti radi određivanja mjere samoizolacije.
Naime, liječnici obiteljske medicine su također ovlašteni donijeti tu odluku kako bi se ubrzao proces i kako bi se pomoglo već preopterećenim epidemiolozima.

image
Mario Malnar, obiteljski liječnik i prvi predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) od prošlog ljeta živi i radi u Švedskoj.
sd



No Ministar Vili Beroš poručio je  kako se Ministarstvu zdravstva obraća sve više pacijenata s pozitivnim rezultatima testiranja i s primjedbama da ne mogu stupiti u kontakt sa svojim liječnicima obiteljske medicine. Iz Ministarstva zdravstva traže od svih liječnika obiteljske medicine koji imaju ugovore s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje da, u skladu sa svojim ugovornim obvezama, ali i osjećajem odgovornosti u trenutnim okolnostima epidemije, u potpunosti obavljaju povjerene im zadaće, da žurno ostvare kontakte sa svojim pacijentima, upućuju ih u sva daljnja postupanja vezano uz postavljanje dijagnoze Covid-19, kao i obavještavanje osoba koje su ostvarile kontakte sa zaraženim pacijentima.


Srećom, u Dubrovniku takvih problema nema, barem ako govorimo o liječnicima obiteljske medicine pod Domom zdravlja Dubrovnik, kaže ravnatelj Branko Bazdan.

image
Dom zdravlja Dubrovnik
 
Arhiva Dubrovačkog vjesnika



- Naši obiteljski liječnici, njih 15, bilježe kontakte i skrbe o svojim pacijentima. Time pomažu u sprečavanju širenja korona virusa. Njima se javljaju svi njihovi pacijenti koji su zaraženi koronom i s njima dalje komuniciraju oko svoje bolesti, kao i svih ostalih potreba iz zdravstvene zaštite. Epidemiolozi jesu preoterećeni, iako u nas u Dubrovniku to zasad nije tako. S epidemiologijom izvrsno surađujemo i dosad nismo imali niti jednu pritužbu, bilo od epidemiologije, bilo od pacijenata na tu temu. S epidemiolozima kontaktiramo svaki dan, s obzirom da nas oni upućuju za testiranja po domovima umirovljenika i drugim ustanovama. Znalo je po drugim pitanjima biti pritužbi, ali vrlo rijetko. Mi na Domu zdravlja imamo takvu centralu da pacijenti mogu ostaviti poruku koja se ispiše na e-mail, pa ih poslije doktor ili medicinska sestra kontaktiraju – kazuje Bazdan.
- Imamo čak i za kronične bolesnike mogućnost da ostave poruku na telefon koji im lijekovi trebaju, i lijekovi im se sutradan izdaju putem elektronske uputnice. U nas nema poteškoća – zaključuje Branko Bazdan.
25. travanj 2024 15:11