StoryEditorOCM
DubrovnikMINISTAR “BRANI“ PREMIJERA

Branko Bačić: Andrej Plenković nije protiv EPPO-a, samo ukazuje na nadležnost

Piše Ahmet KALAJDŽIĆ
23. veljače 2024. - 18:05

 

 

Odgovarajući na novinarski upit je li si nedavnom izjavom premijer Andrej Plenković previše dopustio i zadire li izjavom da “Ured europskog javnog tužitelja (EPPO)nije nadležan za slučaj geodetski fakultet“ u posao europskog javnog tužitelja, danas je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić odbio bilo kakvu konotaciju i sumnju da premijer ne daje podršku europskom javnom tužitelju. Bačić je kao čelnik nacionalnog Koordinacijskog tijela za trošenje sredstava europskog Fonda solidarnosti ustvrdio:

-Poslao sam izvješće o trošenju sredstava Europskog fonda solidarnosti i od prvog dana smo pratili sudbinu svakog od 1330 projekata koji su financirani iz Fonda. U tom izvješću za sve projekte u koje je potrošeno milijarda i 450 milijuna eura nema projekta koji se odnosi na 3D-snimanje koje je Ministarstvo kulture RH uputilo Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Želim reći da posao koji je prema EPPO-u suspektan nije financiran sredstvima europskog Fonda solidarnosti! Premijer je samo rekao da treba utvrditi nadležnost u tom procesu! Ako je tamo došlo do bilo kakve nezakonitosti, nek se to istraži i procesuira, nek se u dokaznom postupku utvrdi odgovornost i kazni tko je odgovoran! On je (Plenković, op.) rekao da prema informacijama koje su mu dostavili Ministarstvo kulture, Ministarstvo financija i moje Ministarstvo te Središnja agencija za financiranje SAFU taj posao nije financiran sredstvima Fonda solidarnosti pa tu uopće nije nadležnost europskog javnog tužitelja.

Bačić se suglasio s opaskom novinara da, ako zna da nije nadležnost EPPO-a, da je logično pitati je li DORH trebao krenuti u istraživanje, ali i ukazao kako on nije nadležan za to i da pitanje treba uputiti onom tko jest nadležan:- Kad bih znao da je USKOK pokrenuo neke izvide Sabor bi trebao pokrenuti moje razrješenje jer bih se grubo miješao u rad pravosudnih tijela Republike Hrvatske. Ne znam ali, ako je tamo došlo do nezakonitosti, korupcije i kriminala, to je nadležnost DORH-a i USKOK-a. Na njima je da to utvrde i kazne. To što mi mislimo i tvrdimo da to nije posao europskog javnog tužitelja, time ne želimo ni na jedan način poslati poruku da se tamo bilo što zaustavi, nego da o tome odlučuje onaj tko je u ovoj državi nadležan, a to su DORH i USKOK. Treba utvrditi nadležnost postupanja, a naša je politika: nulta stopa tolerancije na kriminal i korupciju, neovisno o tome je li ta korupcija nastala na razini nacionalnih ili europskih sredstava! Predsjednik Vlade RH je samo htio reći da se to istraži, a da je on kao čelnik izvršne vlasti u Hrvatskoj zadužen za provedbu i poštivanje zakona Republike Hrvatske.                                             

29. travanj 2024 15:58