StoryEditorOCM
DubrovnikANDRO VLAHUŠIĆ

Bivši dubrovački gradonačelnik prisjetio se kako je dočekao njemačku kancelarku: ‘Nikad nisam čuo tako razvučeno ‘WOW‘ kao kod Angele Merkel kad je prvi put ugledala Stradun‘

Piše Bruno Lucić
10. prosinca 2021. - 07:29

Nakon 16 godina mandata, 'najmoćnija žena svijeta' kako su bivšoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel laskali svjetski mediji i svjetska javnost, nije više na čelu njemačke vlade. Prethodnica novog kancelara Olafa Scholza nekoliko je puta posjetila Hrvatsku, a 15. srpnja 2014. boravila je u Dubrovniku u sklopu tadašnjeg sastanka inicijative Brdo-Brijuni. Kao domaćin, šeficu njemačke vlade dočekao je tadašnji dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić u čijoj je pratnji kancelarka ušla u Grad.

image
Tom Dubravec/Cropix

- Sjećam se, došli smo na Stradun, pratili smo je Vesna Pusić i ja, a kad je Angela Merkel prvi put ugledala Stradun uzviknula je jedno dugo, razvučeno „WOOOOW!!!” U Dubrovniku je bio veliki broj poznatih ljudi i vodio sam ih kroz Dubrovnik, bio sam s njima, ali takvo oduševljenje Stradunom, od nikoga nisam čuo takvo oduševljenje koje je ona izrazila. Dočekao sam je na Pločama i ono što je bilo zanimljivo, imali smo prevoditelja, ali nije htjela pričati na njemačkom nego na engleskom. Bila je izrazito komunikativna, bila je presretna zato što je došla u Dubrovnik samo nekoliko dana nakon što je Njemačka pobijedila na Svjetskom nogometnom prvenstvu, ona je de facto iz Brazila došla direktno u Dubrovnik. Prvu stvar koju mi je rekla bilo je: "Primili smo Vaše pismo, netko će od naših će doći!" Jer, uputio sam pismo njoj, predsjedniku Njemačkog nogometnog saveza i svim igračima njemačke nogometne reprezentacije odmah u ponoći nakon što je Njemačka pobijedila. To je bio dio marketinga Grada Dubrovnika jer, znajući da dolazi 'Merkelica', mi smo to pripremili i za slučaj da Argentina pobijedi. Kancelarka nije znala tko će doći, a kasnije je došao Bastian Schweinsteiger uz pomoć familije Kovač, priča Vlahušić te nastavlja:

image
Njemačka kancelarka s tadašnjim predsjednikom RH Ivom Josipovićem
Tom Dubravec/Cropix

- Pokazala je da razumije gdje dolazi. Bila je osupnuta kad smo prolazili kraj ploče gdje je prikazan broj pogodaka srpsko-crnogorskih snaga 1991., tu smo zastali i tu sam joj objasnio kako je bilo teško u Gradu, koliko je toga pogođeno i izgorjelo u samo jednom danu, nije joj bilo jasno da se na Dubrovnik toliko pucalo. To je bio odličan uvod, kasnije je ona otišla u Knežev dvor gdje smo joj osigurali uvjete u dogovoru s Vladom i predsjednikom Josipovićem. Bio je to bitan skup gdje dolaze predsjednici iz 15 država, a ako su već u našem gradu, gdje im možemo dati bolje mjesto nego Knežev dvor. Bunili su se tada iz Muzeja, to je bilo srce sezone, ali naravno ne možete napraviti nikad veću reklamu nego tako. Merkel je bila ležerna i informirana, raspitivala se o Gradu, o broju Nijemaca u Dubrovniku, kako živimo, primijetila je kako smo se brzo nakon rata oporavili i pričali smo o nogometu. To je sve zajedno bilo nekih deset minuta koliko sam ja bio s njom, kasnije je ona ušla u državni protokol i više nismo komunicirali, prisjeća se bivši dubrovački gradonačelnik.

27. travanj 2024 05:47