StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoFORBESOVA LISTA

Vlasnik Lidla i Kauflanda Dieter Schwarz nije više najbogatiji Nijemac, pogledajte tko ga je pretekao...

Piše Anđelka Kelava
27. veljače 2024. - 12:02

Vlasnik i osnivač Lidla i Kauflanda Dieter Schwarz nije više najbogatiji Nijemac prema listi prema listi najbogatijih ljudi na svijetu časopisa Forbes. Naime, hamburški logistički poduzetnik Klaus-Michael Kühne s prvog mjesta potisnuo je Schwarza, vlasnika koji i u Hrvatskoj ima veliki broj trgovina.

Prema časopisu Forbes, imovina Klausa-Michaela Kühnea trenutačno se procjenjuje na 42,6 milijardi dolara (39,36 milijardi eura) (od 22. veljače 2024.).

Bild piše kako je 86-godišnji poduzetnik, koji je mnogima poznat kao pokrovitelj i sponzor hamburškog sportskog kluba, posjeduje osam milijardi dolara više nego prije mjesec dana.

Klaus-Michael Kühne, rođen u Hamburgu. Godine 1966. preuzeo je brodsku tvrtku od svog oca i proširio Kühne + Nagel u globalnu logističku grupu sa 78.000 zaposlenika u 106 zemalja.

Činjenica da je 86-godišnjak sada na prvom mjestu na Forbesovoj ljestvici dijelom je posljedica kretanja na burzi. Osim vlastite tvrtke, Kühne je, među ostalim, najveći dioničar Lufthanse te ima udjele u Hapag-Lloydu i svom omiljenom klubu Hamburger SV.

Vlasnik Lidla i Kauflanda Dieter Schwarz na drugom je mjestu, a vrijednost njegove imovine procjejuje se na 38,5 milijardi dolara, donosi Fenix magazin.

Niz je zanimljivih detalja iz života vlasnika Lidla i Kauflanda. Dieter Schwarz navodno sjedi u kancelariji s običnim namještajem, naslijeđenim od oca. Ovaj 85-godišnji Nijemac, otac je dvoje djece i u rijetkim slučajevima istupa u javnosti. Toliko je tajnovit da postoji tek nekoliko njegovih fotografija. Rođen je i živi u Heilbronnu, gradu sa 100.000 stanovnika. Poznat je po lokalnim ulaganjima u obrazovanje, znanost i istraživanja. 

Schwarz je osoba koja se izuzetno poštuje u svom gradu. Zbog toga što se malo o njemu zna, o vlasniku Lidla kruže svakakve priče. Jedna od njih kaže da često voli otići u grad na kavu među "običan puk". On u tolikoj mjeri izbjegava javnost da je odbio primiti nagradu savezne pokrajine Baden Würtenberg za gospodarski doprinos jer bi tamo bile kamere. No, čini se, njegov izgled može iznenaditi. Jedan bankar je izjavio da je prvo mislio da razgovara s mušterijom Lidla, a ne s multimilijarderom.

 

 

20. travanj 2024 20:21