StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoJOŠ JEDAN USPJEH |

U ZRAČNU LUKU DUBROVNIK STIGLO 225 AMERIČKIH GOSTIJU Svečano dočekan prvi zrakoplov Delta Air Linesa na direktnom letu iz New Yorka

Piše Dv
3. srpnja 2021. - 12:35

Prvi avion američke kompanije Delta Air Lines iz New Yorka sletio je u Zračnu luku Dubrovnik gdje je svečano dočekan.

- U svakom slučaju jako puno znači da smo ponovno povezani sa Sjedinjenim Američkim Državama. Kompanija Delta Air Lines je ustvari nasljednik Pan Americana koji je 1991. prestao operirati prema Dubrovniku, znate da smo 2019. uveli liniju American Airlinesa prema Philadelphiji , a sada imamo dvije linije iz New Yorka osam puta tjedno. To puno znači iz razloga što se još uvijek britansko tržište nije otvorilo.  Vjerojatno će američko tržište, ovo naše, dubrovačko područje na neki način 'izvući' tako da ćemo i mi doći na nekakve brojke koje su 'normalne'. Neće biti kao 2019., ali će biti veliko povećanje. Vidjeli  smo da je u lipnju zabilježeno povećanje, prema podacima Turističke zajednice i prema podacima Zračne luke, u odnosu na lani veliko. Sretni smo što se Zračna luka obnovila, što je u mogućnosti primiti ovakve zrakoplove.  S obzirom da imamo najdužu stazu u državi i da smo terminal u potpunosti obnovili, to ide s velikom lakoćom, dobili smo puno pohvala od američkih kolega. To su ogromne kompanije i ovom prilikom čestitam svim našim zaposlenicima  i svojim kolegama koji su se pripremali zadnjih mjesec dana kako bi se obučili i prihvatili procedure i sustave koje su zahtjevne i koje traže kompanije iz Sjedinjenih Američkih Država, pojasnio je direktor Zračne luke Dubrovnik, Frano Luetić te nastavio:

image
Božo Radić/cropix

- S 'Deltom' je iz New Yorka došlo 225, a jučer je s 'Unitedom' došlo 214 putnika. Konfiguracija zrakoplova nije tako uska da se ljudi gužvaju k'o sardine, nego je ipak komodnije  s obzirom da je osam sati let iz New Yorka ili devet sati iz Dubrovnika do New Yorka, bitno je da putnici imaju komfor dok lete. Ne znači da će Amerikanci dolaziti samo letovima 'Delte' i 'Uniteda', mi smo i do sada imali veliki broj Amerikanaca, bili su među najbrojnijim gostima koji su dolazili u Dubrovnik, a dolazili su preko velikih zračnih luka kao što su Frankfurt, Beč, Rim, Pariz, London tako da mi je teško reći koliko će Amerikanaca biti u Dubrovniku, ali s ovih osam letova tjedno, oko 1600 Amerikanaca može doći, a pitanje je koliko će ih još doći drugim putevima, kazao je Luetić.

Osvrnuo se na još jednu važnu činjenicu.

- U  ovom trenutku smo povezani s nekih četrdesetak odredišta, a nadamo se do početka mjeseca kolovoza da će ih biti pedesetak, eventualno i više.  Što se tiče zrakoplovnih kompanija, riječ je o četrdesetak kompanija koji slijeću u Zračnu luku, a tu ne smijemo isključiti poslovno zrakoplovstvo, tu smo definitivno prvi u zemlji, ali i na cijelom Jadranu, ne samo na hrvatskom Jadranu s obzirom da smo zahvaljujući projektu Europske unije, sredstvima koje smo dobili i našim sredstvima, uspjeli napraviti veliki broj parkirnih pozicija pa imamo mogućnost parkiranja zrakoplova koju, nažalost, ostale zračne luke nemaju. Imamo veliki broj zrakoplova koji ovdje dugo, dugo stoje i parkiraju, otkrio je Luetić.    

Prema Hrvatskoj će prometovati zrakoplovi tipa Boeing 767-300 s 226 sjedećih mjesta, a prema programu leta u Dubrovnik će slijetati kroz srpanj, kolovoz i rujan, i to srijedom, petkom, subotom i nedjeljom.

image
Božo Radić/cropix

Delta Air Lines jedna je od najvećih i najuspješnijih svjetskih zrakoplovnih kompanija. Sjedište imaju u Atlanti, a prije globalne pandemije ova je kompanija svake godine prevozila oko 200 milijuna putnika na više od 300 destinacija u 50 zemalja. Delta Air Lines je također vodeći transatlantski avioprijevoznik s mrežom u 33 grada u 19 europskih zemalja, a sada prvi put stiže i u Hrvatsku.

03. svibanj 2024 15:35