StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoČESTITKE LAUREATIMA

U hotelu Croatia otvorena 31. Sabatina, na svečanosti dodijeljeno pregršt nagrada

Piše Lorita Vierda
4. studenog 2021. - 21:56

Svečanim otvorenjem i dodjelom nagrada ovogodišnjim laureatima otvorena je 31. po redu Sabatina. U hotelu Croatia u Cavtatu dodijeljena su priznanja 'Stanko Ožanić, 'Stjepan Bulić' 'Mate Bobanović', zatim 'Zlatan Plenković', priznanje 'Uzornom vinogradaru i vinaru' te 'Uzornom vinogradaru i zadrugaru', uz priznanja 'Hrvatskoj vinskoj zadruzi, 'Zlatno pero Sabatine' i 'Zlatna amfora Sabatine'.

Osim toga, nagrađen je i naš kolega, Stanislav Soldo koji već godinama podrobno izvještava sa Sabatina i Noćnjaka pridajući posebnu pozornost naporima vinogradara i vinara Dubrovačko-neretvanske županije, a njegove reportaže željno se iščekuju u Slobodnoj.

Priznanje "Stanko Ožanić" za životni doprinos unaprjeđenju vinogradarstva i Sabatine dodijeljeno je prof. dr. sc. Bernardu Kozini, doktoru znanosti i redovitom profesoru odsjeka za hortikulturu i krajobraznu arhitekturu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, sa znanstvenim interesom za vinogradarstvo i vinarstvo. Njegovi brojni projekti novih nasada vinograda na jadranskom području samo su jedan od razloga dodjele ove nagrade.

Priznanje "Stjepan Bulić" za životni doprinos unaprjeđenju vinarstva i Sabatine posthumno je dodijeljeno Jošku Niskoti, dugogodišnjem predsjedniku Zadružnog saveza Dalmacije koji ga je vodio i kroz krizna vremena. Niskota je bio i suosnivač Sabatine i jedan od najzaslužnijih za njezin dobar glas. Priznanje je također dobio i Želimir Bašić koji preko pola stoljeća radi poslove u vinarstvu, posebno istraživanja povijesti vinarstva i vinogradarstva, te koji je, zajedno s Niskotom, suosnivač Sabatine.

Priznanje "Mate Bobanović" za višegodišnji samoprijegoran rad u vinogradarstvu i vinarstvu došlo je u ruke dr. sc. Goranu Zduniću čovjeku čiji su znanstveni i stručni interes ampelografija i klonska selekcija. Dugi niz godina na Sabatini vodi uvijek aktualnu i stručnu radionicu „Stare sorte - inovativna vina“.

Priznanje "Zlatan Plenković" mladim vinogradarima-vinarima otišlo je Nikoli i Marinu Plenkoviću iz Svete Nedelje, i to je iznimka da netko dobije priznanje koje nosi ime njihovog oca. Usprkos krizi preuzimaju i nastavljaju posao svojih roditelja kao obiteljsko nasljeđe, te uspijevaju održati proizvodnju i prodaju glasovitih vina vinarije Plenković.

Priznanje uzornom vinogradaru i vinaru otišlo je Ivu Miljasu iz Konavala, koji je nastavio tradiciju uzgoja loze svoje obitelji koja datira još od 1897. kada je njegov predak u Beču kupio strojeve za preradu vina. Na prestižnom svjetskom natjecanju (International Wine Challenge-IWC) u izboru vina iz cijeloga svijeta, Vinarija Miljas osvojila je vrijedno brončano odličje.

Priznanje uzornom vinogradaru i zadrugaru dobio je Nedo Levanat-Mada iz Putnikovića, dok je priznanje hrvatskoj vinarskoj zadruzi ili zadružnom djelatniku dodijeljeno Nedu Vitkoviću iz Janjine.

Zlatno pero Sabatine za afirmaciju vinogradarstva, vinarstva, zadrugarstva i Sabatine kroz medije otišlo je našim kolegama, našemu Stanislavu Soldu, Slobodna Dalmacija i Mariji Dujmić, iz HTV-ovog centra Split, Zlatna amfora Sabatine za doprinos razvoju vinogradarstva i vinarstva dodijeljeno je Udruzi-društvu Kokam (Komajska kalaška mornarica) iz Konavala i Udruzi K7 iz Komarne. Laureatima čestitke, a Sabatina se nastavlja i idućih dana u cavtatskom hotelu Croatia.

26. lipanj 2024 10:58