StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoMnogi nasjednu na znatno nižu cijenu

Pređu dalek put i neugodno se iznenade, plate za odmor u vili, a dočeka ih...

Piše Anđelka Kelava
26. kolovoza 2022. - 11:16

- Ispred ville koju iznajmljujem u elitnom dijelu grada pojavila se obitelj iz Velike Britanije. Bili su šokirani jer je kuća za odmor već bila puna gostiju. Pokazali su mi rezervaciju, na fotografiji je bio moja vila, ali je profil s kojeg su bukirali bio lažni. Nasjeli su na znatno nižu cijenu, platili, prešli veliki put i nažalost doživjeli veliko iznenađenje da su prevareni. Uputila sam ih u policiju i ne znam što se dalje događalo s tom obitelji – ispričala nam je priču jedna dubrovačka iznajmljivačica, dodajući da joj od kada iznajmljuje vilu to dogodilo već treći put.

Lažne nekretnine

Ovo je samo jedan od niza slučajeva Internet prijevara, koje nažalost nisu rijetkost i u našem gradu. U medijima je posebno odjeknuo slučaj francuskih studenata koji su preko Booking.com platforme rezervirali luksuznu vilu, a dobili zapušteno, prazno zemljište. Nedavno je objavljeno kako su prevaranti oštetili najmanje 15 njemačkih obitelji lažno im nudeći najam kuće za odmor na našoj obali. Na njemačkoj stranici objavili su lažnioglas sa slikama kuće, predstavljali se kao vlasnici i nekretninu nudili po iznimno povoljnoj cijeni.

- Toliko je agencija i portala koji se time bave da su prijevare moguće i da se to događa. Prevarant najvjerojatnije nikada neće biti uhvaćeni jer bilo tko može uzeti nečiji identitet, ali gosti ne bi smjeli uplaćivati avans preko nekih sumnjivih portala i očekivati da će nešto dobiti. S tim se ne igra. Uvijek se treba tražiti kategorizacija objekta kao potvrda da taj smještaj postoji ili koristiti agencijske usluge portala koji su provjereni, a ne oglase – kaže Slavica Grkeš,direktoricom poznate dubrovačke turističke agencije Dominium Travel.

Nino Dubretić, izvršni direktor Direct Bookera kaže kako su iznajmljivači zaštićeni, a gosti ne bi smjeli pristajati ni na kakvo plaćanje koje je mimo RBNB-a. Mnogi naši iznajmljivači se slažu kako bi se ove prijevare izbjegle kada bi platforme poput Booking.com-a i RBNB-a tijekom registracije od iznajmljivača tražila rješenje o kategorizaicji objekta. Međutim, oni to više ne traže.

Kako kaže Dubretić, najvjerojatnije da se RBNB miče od kategorizacije kao takve.

U policiji bez prijava

- Booking com ima dio objekata koji ima zvjezdice dio koji ima kružiće. Vjerujem da će oni zamijeniti službenu kategorizaciju koja je neobjektivna prema gostu jer znamo koje su svi nedostatci kategorizacije, uzima se kvadratura kao relevantna, a dojam gostiju nije uzeta u obzir. Gostima su relevantniji kružići jer uzimaju više stvari u obzir. Općenito počinje odustajati od kategorizaicje zvjezdicama, a to što ne traže dozvolu o kategorizaciji očito su se pokrili da nisu turistička agencija nego oglašivački portal – mišljenja je Dubretić.

U Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj kažu kako su čuli za kaznena djela prijevare, ali ove godine nije bilo takvih prijava.

- Prije tri godine imali smo slučajeve gdje je bilo presretanje komunikacije i gdje su prepravljani brojevi računa na koje je izvršena uplata smještaja – kažu nam u PU dubrovačko-neretvanskoj.

I premda je očigledno kako su internetske prijevare sve češće i da se one promatraju kao kazneno djelo, rijetko se takvi prevaratni i uhvate. Postoji mnogo lažnih portala koji nude odmore iz snova i isti takav smještaj. Prije uplate treba provjerite vjerodostojnost stranice: tko stoji iza nje, kontakt, adresu, društvene mreže i preporuke koje imaju.

21. lipanj 2024 22:19