StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoCavtat u znaku zlatne kapljice

Na međunarodnom simpoziju Malvazije Mediterana, raspravlja se o ovoj jedinstvenoj sorti, simbolu mediteranskog načina života

Piše Maja Rilović Koprivec
28. rujna 2023. - 10:42

U Hotelu Croatia u Cavtatu do 30. rujna traje VII. međunarodni simpozij „Malvazije Mediterana“, na kojem sudjeluje niz stručnjaka, znanstvenika, proizvođača, sommeliera i potrošača, svi oni koji mogu unaprijediti saznanja o ovim vrijednim sortama i vinima. Govorit će se o povijesnom značaju, tradiciji i kulturi uzgoja i prerade ove jedinstvene sorte, ampelografiji, genetici i tehnologiji uzgoja, te tehnologijama proizvodnje, kemijskom sastavu i senzornim svojstvima vina kao i njenom sljubljivanju s hranom.

Brojne sorte vinove loze imena Malvazija već stoljećima daju izvrsna vina diljem Mediterana, pridonoseći time prepoznatljivosti mediteranske enogastronomije i mediteranskog načina života uopće.

Malvazije već godinama intrigiraju stručnu i znanstvenu javnost brojnim nepoznanicama – koliko ih uopće ima i jesu li srodne? Po kojem su “ključu” različite sorte dobivale isto ili slično ime? Odakle potječu? Kojim putovima su se širile i kako su postale jedan od najstarijih i najpoznatijih svjetskih vinskih brandova? Iz toga se razloga od 2005. godine u različitim mediteranskim zemljama održava simpozij “Malvazije Mediterana”, na kojemu se stručna i znanstvena javnost upoznaje s najnovijim istraživanja proizvodnje grožđa i vina, ali i povijesnim, kulturnim i društvenim aspektima uzgoja ovih sorata na Mediteranu. Ovaj dubrovački simpozij trebao se održati 2020. no zbog pandemije je odgođen za ovu godinu. I u Hrvatskoj ove sorte imaju važan gospodarski, ali i povijesno-kulturni značaj. Tako je Malvazija istarska druga najzastupljenija sorta vinove loze u Hrvatskoj, a Malvasija dubrovačka sorta vrlo bogate povijesti čije se ime spominje još u 14. stoljeću te je i danas važan dio dubrovačke kulturne i prirodne baštine. Simpozij koji je organizirao Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, ima za cilj produbiti postojeće i steći nove stručne i znanstvene spoznaje o Malvazijama Mediterana, predsjeda prof. dr. sc. Edi Maletić.

Udruga „Društvo prijatelja dubrovačke malvasije“ organizirala je uz Simpozij i obilazak dubrovačkog arhiva u palači„Sponza“ gdje će se razgledati originalni dokumenti o Malvasiji dubrovačkoj iz doba Dubrovačke Republike te degustaciju vina hrvatskih malvazija u Konavlima u vinariji „Crvik“, u izletištu obitelji Đivanović i u Vinariji „Malvasija Karaman“ Nika Karamana dobitnika Velike zlatne medalje na međunarodnom natjecanju „The World of Malvasia“ 2009. i 2018. godine.

26. lipanj 2024 15:59