Sanela Omerčahić, direktorica dubrovačkog Hotela Bellevue, dobitnica je nagrade Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske za najboljeg direktora godine u kategoriji hotela s pet zvjezdica. Karijeru je započela s radom u odjelu prodaje i marketinga Jadranskih luksuznih hotela u Dubrovniku, čijoj grupaciji pripada i Bellevue. Tijekom tog razdoblja završava poslijediplomski specijalistički studij Upravljanje marketingom u turizmu. Prije 12 godina prešla je na operativne poslove, a od 2016. je na mjestu direktorice Hotela Bellevue. Kako je rekla prilikom primitka nagrade, doživljava ju kao potvrdu ne samo svog rada, nego i predanosti čitavog tima prema postizanju izvrsnosti te je zahvalna kolegama i upravi na podršci.
Dubrovnik ima najviše visokokategornika u državi. Nekima će biti dovoljno što se nalazi na popisu hotela u Michelinovom vodiču, a što biste Vi rekli, po čemu je baš Bellevue bolji izbor za odmor u Dubrovniku od ostalih?
Personalizirana usluga i briga o gostima su glavni razlozi zbog kojih se gosti odlučuju za boravak u Hotelu Bellevue. Preporuka u Michelinovom vodiču dodatna je potvrda naše posvećenosti potrebama gostiju, koju kontinuirano njegujemo osluškivanjem i prilagodbom njihovim željama. Mnogi gosti u svojim recenzijama ističu i lokaciju hotela koja je dovoljno blizu povijesne jezgre, a opet dovoljno daleko da osigurava mir.
Hotel s 5 zvjezdica pojam je luksuza. Nekad je luksuz podrazumijevao sjaj i pokazivanje raskoši, a danas se u gotovo svim industrijama, pa i turističkoj, vodi za filozofijom ‘tihog luksuza‘. Čini mi se da se baš Bellevue uklapa u takvu priču?
Rekla bih da se pojam luksuza danas promijenio, gosti ga sve više doživljavaju kao vrijeme posvećeno sebi. U tom smislu, pravi luksuz leži u jedinstvenim iskustvima koja dožive tijekom svog putovanja, stvarajući trenutke koji su istinski dragocjeni i nezaboravni.
Živimo u vremenu kad svi u rukama imaju kamere, dijele snimke i fotografije, na snazi je 24-satni prijenos života uživo. Koliko je korisna umjetna inteligencija i koji marketinški trendovi vladaju u hotelijerstvu?
Umjetna inteligencija nam može pomoći u ubrzavanjem određenih procesa rada i omogućavanjem prikupljanja podataka o preferencijama i očekivanjima gostiju, a kako bi mogli pružiti uslugu prilagođenu njihovim željama.
Hotel je renoviran 2019. godine. Iza upečatljivog dizajna stoji portugalski studio Tereze Prego. Jesu li u planu nova ulaganja?
S obzirom da je hotel 2020. godine bio otvoren svega mjesec dana možemo reći da je obnova bila relativno nedavno te da sličan zahvat nije realno očekivati u skorije vrijeme. Ipak, svake godine imamo određena ulaganja kako bismo održali visoke standarde.
Kakva su očekivanja od iduće sezone?
S optimizmom gledamo prema sezoni 2025. te vjerujemo da će biti uspješna. Odabir gostiju će se temeljiti na dobrom omjeru cijene i kvalitete, što smatramo da možemo pružiti.
Kako se nosite s nedostatkom radne snage, osobito educirane za turističke djelatnosti?
Trening i edukacija iziskuju više vremena i rada nego što je to bilo prije otprilike deset godina. Također, srednji menadžment danas je dosta aktivniji i mora kontinuirano pratiti procese rada kako bi održali željenu razinu usluge. Po meni su volja za učenjem i stav prema poslu ključni kod djelatnika te je zapravo pitanje kako ih zainteresirati i motivirati da bi radili prema našim procedurama.
Kako to činite? Koja su očekivanja mladih ljudi koji dolaze raditi?
Zadnjih dva tjedna sam sudjelovala na dva kongresa na kojima se govorilo o generaciji Z iz uloge gosta i zaposlenika. Često se ističe da su mladi radnici skloni traženju balansa između privatnog i poslovnog života, žele jasno definirano radno vrijeme i slobodne dane te su skloni mijenjati poslove ako uvjeti nisu u skladu s njihovim očekivanjima.
Dakle, danas je česta promjena radnog okruženja poželjna. Što vas drži odanom Jadranskim luksuznim hotelima?
Tijekom svog rada sam imala priliku promijeniti pet radnih pozicija unutar Jadranskih luksuznih hotela. Svaka promjena donijela mi je priliku za učenje i usvajanje novih vještina, što je bilo izazovno i motivirajuće, ali i omogućilo je moj profesionalni napredak. Zadovoljna sam radnom atmosferom i smatram da Jadranski luksuzni hoteli pružaju idealan balans između izazova i podrške.
Uoči donošenja paketa zakona koji se odnose na ugostiteljsku djelatnost i iznajmljivanje, vode se rasprave o utjecaju hotelskih kuća na uvjete koji se stavljaju pred privatne iznajmljivače. Jesu li oni konkurencija hotelima u Dubrovniku?
Po mom mišljenju, privatni iznajmljivači nisu konkurencija hotelima jer gosti u većini slučajeva već imaju definirano žele li boraviti u hotelu ili u privatnom smještaju.
Bellevue je zatvoren ove zime. Dubrovnik nikad nije imao više zimskih letova, najavljuje se obveza rada ugostitelja i zimi; što biste rekli da je presudno u produljenju sezone?
Bellevue je trenutačno zatvoren, dok su naši hoteli Dubrovnik Palace i Excelsior otvoreni. Bitno je razvijati atraktivan zimski proizvod koji će privući veći broj zimskih letova i osigurati kontinuitet dolazaka te radna snaga koja će to i podržati.
Kad osobno putujete, birate li hotele ili privatni smještaj?
Preferiram boravak u hotelima koje odabirem prema unaprijed definiranim kriterijima. Čak i tijekom privatnih putovanja, volim promatrati novitete i analizirati detalje. Svaki takav boravak pruža priliku za učenje i pronalaženje inspiracije koja se kasnije može primijeniti u radu.
Hrvatska je prije dvije godine bila na poražavajućem, posljednjem mjestu u EU po broju žena na menadžerskim pozicijama. Što kažete na to? Vi ste u JLH itekako imali žena od kojih se moglo učiti, menadžerica koje su ostavile dubok trag u dubrovačkom turizmu.
Za mene je bila čast raditi pod vodstvom pokojne Luce Baće i pod vodstvom Jasne Đurković. Obje su bile žene snažnog karaktera, svaka s posebnim stilom vođenja, a od obje se moglo dosta naučiti. Njihova posvećenost gostu i pružanju visoke razine usluge ostavili su dubok trag i postavili standarde kojima i danas težimo u svom radu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....