StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoSEZONA IZ FOTELJE

‘Kuhar‘ iz Sarajeva izvarao cijeli Jadran, zadnja žrtva je poznati brački ugostitelj! Od gazde dobije novac, a onda...

Piše Mirela Goreta/SD
6. srpnja 2023. - 10:38

- Javlja se na oglas za kuhara, moli novac za put te za ulazak u Schengen i onda se ne pojavi. Više ljudi s Brača, uključujući i mene, nasjelo je na njegovu priču, donosi Slobodna.

Nisam ništa pametniji niti gluplji prije ili poslije ove prevare, kao što mi ovo što se dogodilo neće pokolebati vjeru u ljude! Stotinu puta slao sam novac svojim djelatnicima. I slat ću im opet, doduše opreznije - kaže I. Ž. (potpuni podaci poznati redakciji), chef u jednoj konobi na Braču koji je u potrazi za sezonskim kuharom prije tjedan dana naletio na H. E. (potpuni podaci poznati redakciji) iz Sarajeva, kako će se ubrzo ispostaviti, "ništa drugo doli prevaranta i lopova", koji se do dana današnjeg nije pojavio na vratima njegova ugostiteljskog objekta. Na neviđeno mu je uplatio 400 eura.

Brojni ugostitelji na Jadranu prisiljeni su zbog nedostatka radne snage, djelatnike tražiti gdje stignu, najčešće u susjedstvu, pa je i I. Ž. zatekla ista nevolja. Mislio je kako je potragu za kuharom, koji će mu dati ruke u špici sezone, završio u trenutku kada se na njegov oglas za posao javio taj Sarajlija.

Priča je držala vodu, radio je već na Braču (naknadno je i to provjerio), rekao mu da duže čeka odgovor za posao, da su ga zavlačili i da mu hitno treba novac jer uzdržava obitelj i nema za putne troškove. Odmah mu je uplatio prvih 200 eura, da ima za put iz glavnoga grada BiH do našeg otoka.

A onda mu je, tijekom putovanja, rekavši da je na granici, zatražio još...

- Svakome se dogodi kriza, pogotovo kad radite sezonske poslove. Za mene je normalno da, kad mi netko kaže "dugo sam čekao odgovor za radno mjesto i jednostavno se istopilo jer imam dvoje djece i ženu", da mu vjerujem da nema 400-500 eura za put.

Dakle, trošak puta iz Sarajeva do Brača je oko 100 eura plus na granici moraš imati minimalno 250 eura gotovine, a uz to nešto trebaš ostaviti ženi i djeci doma. Nazvao me s granice rekavši kako ga je "skinulo" s busa jer nije imao dovoljno gotovine za ulazak u Hrvatsku.

image

Dopisivanje navodnog kuhara s ugostiteljima

Privatni Album/

Znate kako je kad vas nazove čovjek u panici?! Odete i uplatite, jer svima se u životu dogodi da nemaju. Nije sramota ne imati, ali je sramota krasti. Tako sam mu uplatio još 200 eura.

Potom me zvao s najbliže mu pošte u Čapljini, pa onda javio da mu je nešto zapelo s podizanjem novca, te će otići u Mostar, tamo dići novac i odmoriti se od zavrzlame na putu. Kasnije mi je još poslao poruku da nije stigao na prvi sljedeći autobus, a onda još jednom javio:"Krenuli smo maloprije". Prema Hrvatskoj.

Poželio sam mu sretan put, a on mi je uzvratio srcem. Nema ga zemlja, živa legenda. Evo, još ga čekam - kiselo se smije nasamareni vlasnik bračke konobe.

Dodaje kako je sa sarajevskim kuharom H. E. od tada nebrojeno puta pokušao stupiti u kontakt.

- Mobitel mu zvoni, ali me izbaci. Mogao bih ga sada zvati s drugog broja, ali nemam vremena za naganjati ga. Prijavio sam cijelu stvar policiji, neka oni odrade svoje po službenoj dužnosti. Imam potvrde o uplatama, poruke...

Negdje će ga dočekati, obit će mu se ovo o glavu - nada se I. Ž., objašnjavajući kako je pristao javno progovoriti o svemu samo zato što želi upozoriti ostale kolege na prevrtljivog Sarajliju.

Zlobnicima, koji se pitaju gdje mu je kuhar od prošle sezone, I. Ž. uzvraća kako je njegov lanjski pomoćni kuhar i ovoga ljeta angažiran u objektu, ali kako sada rade i ručkove, pa im je zato bilo potrebno pojačanje.

- Zašto sam mu poslao novac? Jer sam čovjek, jer vjerujem u ljude - jednostavno objašnjava naš sugovornik, svjestan kako je ispao naivan. Kao, uostalom, i više njegovih kolega na Braču, koje je, veli I. Ž., izigrao isti kuhar, ali se to srame priznati.

Da stvar bude gora, nakon neugodnog iskustva sa Sarajlijom, ovih dana doživio je još jedno. Ovaj put s radnom snagom iz Vojvodine.

U nedostatku pomoćnog osoblja pristao je angažirati dvoje mladih ljudi iz Kikinde, koji su mu se drugi dan pokupili iz objekta.

- Bili su tu dva dana i otišli uz ispriku, rekavši kako idu kući, jer nije to za njih. A još smo im prvog dana rekli da se odmore od putovanja, otišli su na plažu. Drugog dana slagali smo stolove, pospremali objekt, čistili...

Sutra ujutro su otišli kući. Još smo šokirani. Znam da ima i nas ugostitelja svakakvih, ovakvih i onakvih. Nismo ni mi svi isti... Zato ne treba nikome zamjeriti - sliježe ramenima I. Ž. otkrivajući i za koliku je plaću kod njega trebao doći raditi kuhar iz Sarajeva.

Zaradio bi, tvrdi, 2200 eura mjesečno uz prijavu, imao osiguran smještaj u vlastitoj sobi, obroke i jedan slobodan dan u tjednu. A kad u rujnu i listopadu popusti pritisak turista, mogao je, objašnjava I. Ž. dobiti i više vezanih slobodnih dana, koje njegovi djelatnici inače iskoriste za obilazak obližnjih otoka ("da i oni nešto dožive od ljeta i mora").

Da je naš sugovornik prije negoli je uplatio novac kuharu iz Sarajeva samo malo pretražio grupe crnih lista poslodavaca i djelatnika na Facebooku uočio bi u jednoj od njih lanjsku objavu riječkog ugostitelja Roberta Negovetića, vlasnika restorana u Malinskoj na Krku. I sigurno ne bi H. E. uplaćivao novac.

 

Cijelu priču pročitajte OVDJE.

21. studeni 2024 03:00