StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoTRŽIŠTE NEKRETNINA

Dubrovnik je ‘mala beba‘! Pogledajte za koje cijene se prodaju stanovi u Zagrebu

Piše Jelena Cvetko/dd
21. listopada 2023. - 11:25

Luksuzno uređen, četverosobni, dvoetažni penthouse, ukupne površine 440 kvadrata, nalazi se u samom srcu grada, na jednoj od najelitnijih zagrebačkih lokacija - Cvjetnom trgu, a proteže se na šestom i sedmom katu zgrade sagrađene 2012. godine. Opremljen je namještajem najkvalitetnijih i svjetski poznatih brendova. Sastoji se od tri spavaće sobe, prostranog dnevnog boravka, velike kuhinje, dvije kupaonice, nekoliko garderoba, wellnessa, saune, fitnessa, zimskog vrta te vrtova i terasa koje površinski ukupno iznose 167 kvadrata. Stan ima i privatno dizalo. Cijena? Osam milijuna eura, odnosno čak 18.181,82 eura po kvadratu!

Je li to najskuplji stan u Zagrebu? Vrlo vjerojatno, donosi Dom&Dizajn. Međutim, službeni podatak o najvećim traženim, ali i postignutim cijenama u metropoli teško je dobiti. Kontaktirali smo desetak agencija za nekretnine, no samo su neke bile spremne iznijeti takve podatke u javnost. Razlog? Stanovi najviše kategorije često se ne oglašavaju, a agencije ih prema ugovornim obvezama ili izričitim zahtjevima prodavatelja, zbog reputacijskih i sigurnosnih razloga, nude tek na upit onih kupaca koji ciljano traže takve nekretnine. No, takvi se stanovi, kažu nam u agencijama, mogu nabrojati gotovo na prste jedne ruke, a njihove transakcije predstavljaju iznimke na zagrebačkom tržištu nekretnina.

Ipak, Dina Serdarušić, suvlasnica agencije Eurovilla, ističe kako područje ultraluksuznih nekretnina nije samo "tržište", već "svijet za sebe".

- U području nekretnina postoji klasa stanova koja nadilazi uobičajeno, gdje raskoš ne poznaje granice, a luksuz doseže nove visine. To su ultraluksuzni stanovi, za kojima žudi elita, gdje je svaki kvadratni metar platno za ekstravaganciju. U ovom svijetu ekskluzivnosti, cijene se penju izvan granica prosječnog, probijajući prag od 10.000 eura po kvadratnom metru - kaže Dina Serdarušić, dodajući kako je agencija Eurovilla već posredovala u određenom broju ekskluzivnih nekretnina po sličnim cijenama.

image

Gradilište u Zagrebu

Boris Kovacev/cropix/Cropix

Tražena cijena za petrosobni stan na Britanskom trgu iznosi 1,6 milijuna eura

Najskuplji stanovi u glavnom gradu trenutačno se mogu pronaći u Centru Cvjetni, Ban centru, Parku kneževa, na Britanskom trgu, Ribnjaku... Prema dostupnim podacima, među najviše tražene cijene spadaju i stanovi u budućem kompleksu Franc te Centru Kaptol.

Tako se u ponudi agencije Biliškov nekretnine, osim oglasa za stan u Centru Cvjetni čija je cijena 18.181,82 eura po kvadratu, nalazi se i oglas za luksuzni četverosobni stan površine 180 kvadrata u Parku kneževa, koji se prodaje po cijeni od dva milijuna eura, što ispada 11.111,11 eura po kvadratu. Nadalje, za trosobni stan površine 169 kvadrata u Ban centru traži se 1,65 milijuna eura, odnosno 9763,31 euro po kvadratu.

Među najskupljim oglasima svakako su i oni u ponudi agencije Eurovilla: dvosobni stan površine 110 kvadrata također u Ban centru prodaje se po cijeni od 1,3 milijuna eura, odnosno 11.818,18 eura po kvadratu, a peterosobni stan površine 160 kvadrata na Britanskom trgu za 1,6 milijuna eura, što je 10.000 eura po kvadratu.

Nešto niže cijene, pak, traže se za stanove u novogradnji na Ribnjaku, točnije oko 8000 eura po kvadratu.

No, bitno je spomenuti kako je riječ o traženim cijenama, a u agencijama ističu da ne može bilo koja nekretnina, pa čak i u novogradnji, zaista i postići takve cijene.

- U posljednjih šest mjeseci bilježimo nekoliko slučajeva prodaje stanova po cijeni od 8000 do 8500 eura po kvadratnom metru. Ovi brojevi svakako iznenađuju i postavljaju pitanje što točno opravdava takve astronomski visoke cijene. No, znamo li da cijene novogradnje na Trešnjevci iznose više od 4500 eura po kvadratu, cijena novije gradnje u ultramodernim zgradama nekoliko stotina metara od glavnog trga glavnog grada ne treba šokirati - kaže Jasna Biliškov Barun iz agencije Biliškov nekretnine.

Nekoliko je, dodaje, ključnih faktora koji takve stanove čine tako posebnima. To su lokacija, novogradnja, standard gradnje, renomirani investitor, sadržaji, elitno susjedstvo...

- Svi ovi stanovi nalaze se u srcu grada, što znači da su blizu svih glavnih atrakcija, poslovnih centara i kulturnih sadržaja. Ta centralna lokacija ima golem utjecaj na cijenu. Sve su te zgrade nedavno sagrađene, korišteni su najnovije tehnologije i materijali, što znači da su stanovi moderni i energetski učinkoviti. Vrhunska arhitektura, materijali i pažljivo osmišljeni interijeri čine ih luksuznima i udobnima. Sve te karakteristike zajedno čine te stanove atraktivnima za one koji traže najbolje od najboljeg. Naravno, to ima svoju cijenu - objašnjava Jasna Biliškov Barun.

image

Branimirova i centar Zagreba

Marko Todorov/Cropix/Cropix

Dina Serdarušić dodaje kako rijetkost, odnosno ograničena ponuda, povijesni značaj i mogućnost prilagodbe kupčevim željama također mogu povećati cijenu nekretnine. Isto kao i popratni luksuzni sadržaji kao što su saune, bazeni, teretane, privatni sportski tereni... Također, kupci takvih stanova cijene sigurnost i privatnost.

- Zatvorene zajednice, sigurnosne usluge 24 sata sedam dana u tjednu i napredne značajke privatnosti ključni su elementi koji mogu opravdati više cijene u ovom segmentu tržišta - ističe Dina Serdarušić.

U agenciji Metropola dva najskuplja stana također se nalaze u Parku kneževa i Ban centru, a cijene se kreću od 8500 do 8900 eura po kvadratu. Direktorica agencije Dominka Bilić kaže da su te cijene fiksne i o njima nema pregovora jer vlasnici vjeruju da će se naći kupci koji će upravo u tim zgradama htjeti kupiti stan, bilo za stanovanje, bilo kao investiciju.

- Iako se te cijene, bez obzira na trenutak u kojem još uvijek nije došlo do pada, čine prilično visokima, vlasnici drže da imaju adute u rukavima jer takvi projekti nose etiketu "first class" nekretnina uz konotaciju prestiža. Osim što je riječ o novim, protupotresnim zgradama, imaju osigurana i parkirna mjesta, što je za centar upravo onaj privilegij koji i diže cijenu nekretnine te povećava kvalitetu života. Također, riječ je o projektima investitora čiji su stanovi na top-listi najtraženijih s obzirom na to da zbog iznimno kvalitetnog održavanja i nakon deset godina izgledaju jednako atraktivno, pa se uz kvalitetu osigurava ne samo zadržavanje vrijednosti nekretnine nego i njezin rast - kaže Dominka Bilić, donosi Dom&Dizajn

Dodaje kako zgrade u Parku kneževa posjeduju još jednu dodatnu razlikovnu kvalitetu, a to su ozelenjeni balkoni, lođe i terase, čime je stvorena zelena oaza visokokvalitetnog urbanog življenja.

- Zanimljivo je spomenuti da su ti stanovi još u fazi dobivanja potrebnih dozvola prodavani po cijeni od 3000 eura po kvadratu, da bi sada porasle dva do tri puta. Gotovo nevjerojatno - ističe Dominka Bilić čija agencija aktivno prodaje i stanove u novogradnji u Medulićevoj ulici. Njihova je cijena nešto niža i kreće se u rasponu od 6700 do 7200 eura po kvadratu, ovisno o poziciji u zgradi i katnosti.

image

Gradilište u Zagrebu

Boris Kovacev/Cropix

Zanimalo nas je i tko su kupci takvih stanova.

- Očekivani klijenti su uspješni biznismeni, visokoprofilirani menadžeri stranih korporacija ili vlasnici privatnih kompanija, bankari, odvjetnici, liječnici, stomatolozi i naši povratnici iz inozemstva, a vrlo rijetko u Zagrebu možemo očekivati strance kao kupce - otkriva Dominka Bilić.

Jasna Biliškov Barun na popis dodaje i informatičare, farmaceute, hotelijere, sportaše...

- Kupci tih stanova dolaze iz različitih sektora, često imaju visoke prihode i stoga su spremni platiti za najbolju moguću nekretninu. Kupci takvih nekretnina nerijetko imaju vozni park od milijun eura, tako da je imati stan na takvoj lokaciji i u takvoj zgradi svakako lifestyle - kaže Jasna Biliškov Barun, dodajući kako takvi stanovi za njih nisu samo investicija, nego i izraz njihove životne filozofije.

- Zapravo, možemo reći da su i prodavatelji takvih nekretnina često vrlo sličnog profila kao i kupci - zaključuje Dina Serdarušić.

27. travanj 2024 08:37