Zbog rastuće inflacije, ukrajinskog rata, zastoja u izvozu žitarica i rasta cijena energenata pekarska industrija je ‘podlegla‘ poskupljenjima. Cijena osnovne živežne namirnice od travnja su na uzlaznoj liniji. Dubrovčani tako kruh plaćaju otprilike 25 do 30 posto skuplje nego prije proljeća.
Ni pekari nisu u zavidnom položaju. Troškovi proizvodnje porasli su im više od stotinu posto, a taj postotak nemoguće je, kažu nam u dubrovačkim pekarama, ‘pretočiti‘ na cijenu kruha.
- Ne uspijevamo balansirati – iskreno će vlasnik pekare Galeta Ivan Vlahinić o odnosu prihoda i rashoda.
- S ovolikim troškovima ne možemo uopće funkcionirati. Ne znam dokad će ići. Smanjili smo već proizvodnju, pao nam je dosta promet, planiramo čak zatvarati neke prodavaonice jer jednostavno ne možemo opstati u ovom obliku – kaže Vlahinić.
Na pitanje primjećuje li da se kupci sve više orijentiraju na jeftinije vrste kruha pa primjerice umjesto onog sa sjemenkama sada kupuju ‘francuz‘ odgovara:
- Tko je uzimao određenu vrstu, uzima i dalje. Nisam primijetio da je porasla prodaja jeftinijim kruhovima, naprotiv, u nas se više kupuju skuplje vrste kruha nego jeftinije.
U ovoj pekari za sada nemaju u planu ponovno (po)dizati cijene pekarskih proizvoda ali i ne znaju što vrijeme nosi.
- Nije dobro, a što će tek biti ovu zimu? – pita se direktor pekare Mare Matej Pralas referirajući se na najavljeno poskupljenje električne energije koje nam se smiješi već u studenom. Zanima nas kakvi su ‘odjeci‘ skuplje štruce među kupcima?
- Osjetio se pad prometa, sigurno za 10 do 15 posto. Vidi se trend smanjenja potrošnje malo boljih, kvalitetnijih i skupljih vrsta kruha. Nije previše ali primijeti se da ide malo više jeftiniji kruh.
Proizvodnju zasad nisu smanjivali, ne zna što ih čeka ovu zimu.
- Vlada je najavila neke mjere, svi smo na čekanju. Nadamo se da ćemo imati neku pomoć, da će nam bar povećanje troškova energenata nekako nadomjestiti. Obećali jesu, a što će biti, to nitko ne zna!
Na upit uspijevaju li prometom pokriti znatno uvećane troškove proizvodnje, kaže:
- Zasad uspijevamo jer je bila dobra sezona, promet nam se ljeti dosta poveća, sigurno bude 40 do 50 posto veći. Ali vidjet ćemo poslije, duga je zima! Svima nam je isto, nije meni ni bolje ni lošije nego drugima – zaključuje Pralas.
U drugoj dubrovačkoj pekari kažu nam kako više nije pitanje koliko je štruca kruha nego hoće li pekare uopće opstati? Račun za struju koji je do jučer iznosio 15 do 20 tisuća kuna mjesečno sada je već 40 tisuća kuna, a tek predstoji novo poskupljenje energenata u studenom.
- Nafta je više nego duplo poskupila, u vrijeme korone tank od 1800 litara bi bio 6 do 7 tisuća kuna a sada je 15 do 19 tisuća kuna. I to pekara potroši u niti 20 dana, što znači da treba još pola tanka da se zaokruži mjesec. Brašno je bilo 2,30 kuna, sad je 4,60 kilogram. A ne možeš kruh staviti 20 kuna, neće ga nitko kupiti – kaže nam djelatnica pekare.
Bijeli kruh od pola kila je 10 kuna, a ne tako davno bio je sedam. Najviše se po komadu prodaje mali francuz koji košta osam. Nedavno je bio šest kuna.
- I tih osam je čovjeku puno za kupiti ali malo pekari za pokrit‘ troškove. Ljeti promet malo poraste ali zimi je problem. Past će kad zima počne, jednostavno nema ljudi, tko će onda i kupiti kruh?
Pitamo je razmišljaju li u ‘njezinoj‘ pekari o daljnjem povećanju cijene kruha?
- Mislim da razmatraju kako prestat‘ radit‘ ono što rade. Doduše, nemoguće je to napraviti u jednom trenutku jer u tome si godinama. Ne možeš samo zatvorit firmu a kamoli zatvorit proizvodnju gdje puno ljudi ovisi o tebi. Prilično je bezizlazna situacija – kaže sugovornica.