StoryEditorOCM
MišljenjaU ĐIRU

Vrijeme je za #calm down !

Piše Anton Hauswitschka
13. srpnja 2020. - 13:36
U Hrvatskoj je trenutno 1117 aktivno zaraženih od koronavorusa. To je otprilike 0,03 posto ukupnog broja stanovnika koji u pravilu nemaju nikakve simptome ili tek osjete mučninu, imaju proljev, curi im nos i nemaju visoku temperaturu. Simptomi kao u već dobro znanoj nam ljetnoj crijevnoj virozi. Naravno, COVID 19 , koliko je za sada poznato nije baš beningna crijevna viroza ili karijes i još uvijek se treba utvrditi što nam taj virus donosi,  ali bar za sada nije ni najveća životna ugroza s kojom se susrelo čovječanstvo.

Među tih 1117 aktivno oboljelih ima i onih koji imaju teže simptome COVID-a 19, a nažalost ima i smrtnih ishoda. Istovremeno u Njemačkoj je od korone oboljelo 0,24 posto stanovišta,a u Velikoj Britaniji 0,44 posto, a slični postotci vrijede za skoro sve zemlje Europske unije. Hrvatski rekord od 140 novooboljelih u jednom danu već isti dan  'pomeo' je jedan kvart u Londonu ili Berlinu.

Hrvatska se, činjenično prema službenim podacima i brojkama, unatoč nedavnoj 'ekspanziji' COVID-a, dakle i dalje jako dobro drži i jedna je po pitanju koronavirusa od najsigurnijih zemalja na svijetu.

No umjesto da se sa našom statistikom hvalimo na sav glas, da se doslovce urlamo o tih 0,03 posto zaraženih da nas se čuje sve do Australije i onih devet nebodera u Melbourna u kojima je 3000 stanara u karanteni, mi stalno naglašavano kako je u Hrvatskoj 3772 slučaja zaraze COVID-om 19. I to jest točan broj, ali sveukupni od početka pandemije. I umjesto da nam je prva brojka 0, 3 posto ili 1117 aktivnih slučajeva, mi se stalno 'bucamo' sa podatkom od 3772 zaražena koronaviorusom iako je taj podatak u svakodnevnoj komunikaciji nije presudan.

Jer ako su Hrvati već naučili da se ta brojka odnosi na sveukupan broj zaraženih od počeka pandemije, ne znači da je to jasno Nijemcima, Britancima, Francuzima i drugim potencijalnim turistima. Ukucate li na Googleovu tražilicu 'coronavirus, croatia', iskače vam upravo taj  podatak o sveukupnom broju zaraženih, a potom onaj o broju umrlih iako se u odnosu na druge zemlje radi o izuzetno malom broju koji je ravan broju poginulih u jednoj prosječnoj avionskoj nesreći.

Struci se u Hrvatskoj po pitanju koronavirusa apsolutno ništa ne može zamjeriti, no ona je, uostalom kao i sve što se tiče medicine, poslovično uvijek malo ' kruta'. Zaštita zdravlja svakog čovjeka pa makar i od ljetne crijevne viroze ili karijesa mora biti prioritet i tome se mora pristupiti ozbiljno. No znači li to da Stožer Civilne zaštite baš svaki dan u isto vrijeme mora održavati konferencije za novinare? Jer kada se svakodnevno pred novinarima pojavljuju ministri unutarnjih poslova i zdravstva to može značiti jedino da se događa nešto izvanredno, nešto što izlazi i iz okvira famoznog 'novog normalnog'. Treba li nam to upravo sada? Ako želimo ekonomski preživjeti zimu, onda ne.

Stoga bi možda bilo bolje da smo odmah na početku navodne ovogodišnje turističke sezone propisali da svi moramo nositi maske, ne samo u trgovinama već i na svadbama te drugim većim okupljanjima. Može se čestitati i plesati sa maskom, vjerojatno sigurnosno i na manjoj udaljenosti od četiri metra. Svakako bi bilo bolje da smo u svibnju postavili nešto strožja pravila i da ih se držimo do jeseni, nego da ih mijenjamo svako nekoliko dana.

Tolike promjene teško tko može više pratiti, a uz to stvaraju osjećaj nesigurnosti, posebice kod onih koji su možda i željeli provesti ljeto na našoj obali. Pa ni mi sami više ne znamo tko nam može doći bez obvezne samoizolacije, tko ne može, smiju li turisti do Dubrovnika proći kroz kroz Neum, odnosno BiH ili riskiraju da ih preusmjere u karantenu kod Mostara, smije li jahta sa putnicima i posadom iz 'trećih zemalja' uploviti u hrvatske vode i  pod kojim uvjetima ili ne…...Hitno trebamo 'spustiti loptu na zemlju'!

Sasvim sigurno, podaci o COVID 19 slučajevima ne smiju biti skrivani, moraju biti transparenti i dostupni javnosti u svakom trenutku, no nakon 'lock downa' hitno nam je potreban 'calm down'.
 
20. travanj 2024 00:59