StoryEditorOCM
MišljenjaBORBA ZA AUTORSKA PRAVA

Umjetna inteligencija na sudu: Kopiraš jednog - krađa, kopiraš svih – istraživanje?

Piše Anton Hauswitschka
28. prosinca 2023. - 15:23

Na pitanje u jednom britanskom tv showu ‘krade‘ li tuđe tehnike pjevanja, poznati kanadski pjevač hrvatskih korijena Michael Bublé u čijem se glasu često mogu prepoznati mnoge svjetske pjevačke legende poput Franka Sinatre, u šali je odgovorio ‘ako kopiraš jednog to je krađa, no ako kopiraš sve, onda je to istraživanje!‘

Šaljivi odgovor Michael Bublé, očito su zdravo za gotovo uzele tvrtke koje razvijaju umjetnu inteligenciju, no sada su suočene sa tužbama čija se vrijednost procjenjuje u milijardama američkih dolara. Naime, ugledni New York Times jučer je podignuo tužbu dolara protiv OpenAI-ja i Microsofta zbog, kako ih terete, nezakonitog korištenja milijuna autorskim pravima zaštićenih članaka za potrebe obučavanja modela generativne umjetne inteligencije tvrdeći da im je napravljena štete koje se procjenjuje u milijardama američkih dolara. U tužbi stoji kako tehnologija iza ChatGPT-ja i Bing Chata, sada preimenovanog u Copilot, može generirati tekst koji od riječi do riječi citira sadržaj Timesa, pisati sažetke pa čak i imitirati Timesov stil čime nanose štetu njihovu odnosu s čitateljima te im oduzimaju prihode od pretplata, licenci, reklama i sličnih izvora.

Prisjetimo se kako su početkom godine svijet preplavile informacije o masovnoj primjeni umjetne inteligencije. Googlova tražilica ‘usijala‘ se od ukucavanja ‘AI‘, potrage za chatbotovima, na mobitele su hrvatski maturanti pišući eseje skidali Microsoftovu aplikaciju Copilot, koja bi da umjesto slova ‘ i‘ u imenu ima slovo ‘y‘, su slobodnom prijevodu glasila ‘kopiraj mnogo‘, a na Internet su podignuti news portali koje piše isključivo umjetna inteligencija kako bi se pokazalo da su novinari postali dinosaurusi kojima slijedi nestajanje. Neki ugledni njemački izdavači čak su najavili masovne otkaze novinarima jer, što bi ih plaćali kad im vijest može napisati računalni program.

Tužba New York Timesa za autorska prava nije prva koja je podnesena protiv kompanija koje razvijaju umjetnu inteligenciju. Već prije tužio ih je ceh književnika koji predstavlja svjetski poznate autore poput Jodi Picoulta i Georgea R. R. Martina te autori publicistike koji u grupnoj tužbi navode kako je OpenAI kopirao desetke tisuća publicističkih knjiga bez pristanka autora kako bi obučio svog chatbota za odgovaranje na upite. Hoće li Microsoftu i drugim tuženim kompanijama na sudu proći da su kopirali u cilju istraživanja i razvoja tehnologije generativne umjetne inteligencije koja donosi koristi društvu i podržava koncept informirane javnosti tek će se vidjeti. Ukoliko bi im sud priznao to načelo, to bi bio presedan koji bi u potpunosti srušio zaštitu autorskih prava u cijelom svijetu. 

27. travanj 2024 14:37