StoryEditorOCM
MišljenjaJeste li dobili testnu poruku?

Testno slanje SMS-ova za krizne situacije zakazalo, država ispala smiješna

Piše Gabrijela Bijelić
4. lipnja 2023. - 12:06

Neki su ih dobili i tri u par sekundi, a neki su skroz zaobiđeni kod jučerašnjeg testnog slanja poruka upozorenja na prirodne i inducirane katastrofe koje će tek zaprijetiti građanima Hrvatske, korisnicima pametnih telefona, doma i u roamingu. Mještanima priobalnih županija, među kojima je i naša Dubrovačko-neretvanska, famozni SMS-ovi HR112ALERT počeli su pristizati oko 10.30 sati, ali selektivno i bez pravila.

- Evo još čekam tu SMS poruku – objavili su, šaleći se, na svojim Facebook profilima neki od Dubrovčana koje je mimoišla poruka SRUUK sustava Civilne zaštite. Valjda nisu tom SRUUK-u bili s ruke jer suvislog objašnjenja zašto je neki korisnik mobilne mreže preskočen dok su drugi obasuti SMS-ovima - nema.

image

U testnoj fazi SMS-ovi nisu stigli baš svima koji su ih trebali dobiti

/Shutterstock

A kad tumačenje izostane, kreću spekulacije poput one da su među ‘privilegiranim‘ primateljima građani s Android operativnim sustavom, dok će ‘iphoneovci‘ na iOS-u morati još malo pričekati? Što god bilo posrijedi, pokazalo se da pompozno najavljeno testno slanje poruka upozorenja u najmanju ruku traži brzu doradu.

A zamišljeno je da SRUUK iliti sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama bude na raspolaganju svima sa smartphoneom (bez obzira na marku), u svako vrijeme u slučaju požara, poplave, oluja, pa čak i epidemija.

Službeni podaci govore da je subotnji test uspio u 80 posto slučajeva, a u 20 posto su SMS-ovi nestali u bespućima mobilne komunikacije. A što da se doista dogodila neka nepogoda ili drugo alarmantno stanje? I da ovo nije proba, nego stvarno pogibeljna situacija? Zaobiđeni bi ni krivi ni dužni ostali u neznanju, a time i u većem riziku od stradavanja, baš kao i oni stariji ili tehnologiji neskloni koji pametni telefon za primanje sofisticiranog alarma uopće nemaju.

Poučak za odgovorne? Okanite se grandioznih najava ako niste sigurni da će pokus uspjeti u mnogo većem opsegu. Ovaj vam se test pokazao neuspješnim, pokazao je da sustav ne funkcionira, a o tome kad će profunkcionirati, bit ćemo obaviješteni. Prekasno.

 

20. travanj 2024 16:26