StoryEditorOCM
MišljenjaENGLEZ U DUBROVNIKU

A s kim vi bankarite?

Piše Mark Thomas
23. svibnja 2023. - 16:12

Kako se bankarsko poslovanje mijenjalo kroz stoljeća? Još važnije pitanje je “kad ste zadnji put bili u banci”? Kad je riječ o tome tu postoji veliki generacijski jaz. Osobe starije od 60 godina (u većini) redovno odlaze u banku, uzimaju broj i čekaju da dođu na red. Na drugu stranu, ostali samo usmjere mobitel prema QR kodu računa i plate ga. “Ma, ne vjerujem ti ja online bankingu, mogu me hakirati, jednostavno volim popričati s ljudskim bićem,” rekla je u mene majka. I nije jedina. Nažalost, banka čije usluge koristim ukinula mi je mogućnost da ušetam, uzmem tiket i stanem u red.

image

Bankomati

Vladimir Dugandzic/Cropix/Cropix

Prije nekoliko godina zatvorili su svoja vrata u Dubrovniku, što znači da ako bih i trebao neku uslugu, za to bi mi se trebalo provozat 500 kilometara (amo-tamo). Znam da sam se trebao “riješiti” te banke prije nekoliko godina, jer, ruku na srce, servis i uvjeti općenito su, blago rečeno, daleko od savršenog. A s druge strane to vam je kao pokušaj izlaska iz paukove mreže. Što se više koprcaš to se jače zapetljavaš. Međutim, dođe vrijeme kad kap prelije čašu ili što bi Englezi rekli “kad devu slamka sruši na pod”. Kad je dosta, dosta je!

“Možeš li platiti račun od vode?” zamolila me je supruga. Ulogirao sam se u aplikaciju banke, očitao QR kod računa – odbijeno. Pokušao sam iznova. Ista stvar. Ušao sam u račune u aplikaciji i ustanovio da su mi oba računa na nuli. Nisam očekivao stanje “vi ste milioner”, ali sam bio siguran da imam dovoljno sredstava za podmirenje računa za vodu. “Prekopao” sam dublje i naišao na nešto što se zove rezervirana sredstva – 10 milijuna eura!

Za ime Gospe Blažene! Ovo je bio trenutak kad bi trebalo fizički otići u banku. Umjesto toga, nazvao sam njihovu info telefon i proveo gotovo pet minuta slušajući instrumentalnu verziju pjesme “Love Story”! Ne znam jesu li mogli odabrat goru pjesmu. “Možete li nam poslati e-mail pa da vidimo o čemu se radi,” stigao je (napokon) odgovor od operatera.

image

Euro kovanice

Tom Dubravec/Cropix

Unaprijed sam znao da je to mogući promašaj jer od svih poslanih mailova samo sam na njih cca 50 posto dobio odgovor. Ali sam poslao. I čekao. I čekao. Sljedeći dan je stigao odgovor od kojeg sam ostao zbunjen, ali sam i umro od smijeha. “Vaš je račun blokiran jer je potrebno izvršiti dubinsku analizu klijenta. Banka provodi interni akt o Regulaciji sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma te je stoga u tijeku analiza Vaših računa.

” Znači, banka MENE provjerava jel’ se bavim pranjem novca i financiranjem terorizma! Pa ja bi valjda bio najgori perač novca na svijetu ikad viđen! Sa stanjem računa od 89 eura. Znači, za pranje novca imam manje od 100 eura na raspolaganju. Da sam kojim slučajem u mafiji, izbacili bi me jer ih sramotim. Ne bih bio “GoodFella” već “PoorFella”. I koju bi ja to, majketi, terorističku organizaciju mogao financirati? Pa ja ih ne bi mogao odvesti ni na ćevape, kamoli da bi ih financirao.

Zaboravite na brze sportske aute, jedva mogu kupiti autobusnu kartu! Cijena atomske bombe je oko 200 milijuna dolara, ne pitajte kako znam, googlao sam, naravno. Onda sam zagooglao “može li se napraviti bomba za 89 eura”, još jedna loša ideja, znam. Odgovor je bio – nema rezultata. Međutim, stanje mog računa i prometi po njemu ipak nisu spriječili banku da misli da ja možda živim kao zlikovac iz filmova o Jamesu Bondu.

image

Plaćanje u eurima

Damjan Tadic/Cropix

Letim privatnim avionom s egzotičnih lokacija u ratne zone. U pravom životu jedva mogu skrpit za kupit kartu preko Ryanaira. Imao sam potrebu napisati neki sarkastičan mail, a onda mi je palo na pamet da ga u banci vjerojatno neće ni pročitati kao i mnoge dosad. Tako da sam napisao jedan bezizražajni, a odgovor je stigao sljedeći dan. “Kako biste obnovili svoj osobni data pošaljite nam putem e-maila fotografiju osobne, prvu i stražnju stranu”, glasio je odgovor.

Prvo, odmah sam uočio dvije gramatičke pogreške, dana umjesto data i krivo napisanu riječ address. Ali nema veze. Drugo, pa naravno da ću vam sve poslati mailom kad ste se preselili u drugi grad! Nakon nekoliko dana i moj je račun ponovo bio aktivan. Napokon. Perači novca mora da su odahnuli sad kad sam ponovo u igri. Šalim se, naravno (ako ovi iz banke ovo čitaju pa da ne finem na potjernici). A s kim vi bankarite?

17. travanj 2024 10:29