StoryEditorOCM

Više od tri tisuće djece u proteklih sedam dana prošlo kroz dubrovačke kino dvorane, evo kome su podijeljene nagrade

Piše DV
22. listopada 2023. - 17:55
Još je jedna uspješna filmska festa iza nas. Ceremonija zatvaranja Festivala filma djece i mladih, popularnog DUFF-a, održala se dvanaestu godinu za redom u Kinu SlobodaDuff/Duff

Dvanaesti Festival filma djece i mladih DUFF završen je danas u Kinu Sloboda dodjelom nagrada. U žiriju su bili Martina Meštrović, diplomirana kiparica, scenografkinja i animatorica, te redatelji Neven Hitrec i Stefano Cipani. Između 59 filmskih naslova iz dvadeset zemalja svijeta, odabrali su najbolje.

Kako su priopćili organizatori, Grand prix festivala otplovit će u Izrael filmu „Blind city/ Slijepi grad“, Udruge Wild kids Animation, kojemu je pripala i nagrada za najbolji animirani film u kategoriji od 16 do 20 godina.

Gledatelji u dvorani najviše su glasova dali kratkom igranom filmu „The ball is mine/Lopta je moja“. Tako nagrada publike odlazi u Grčku mladom autoru Pablu Sotu čiji je isti film pobijedio u kategoriji igranog filma uzrasta do 15 godina.

Najboljim filmom u animiranoj kategoriji, uzrasta do 15 godina, proglašen je film „Legend of Velebaba/Legenda o velebabi“ slovenskog društva SLON. Dodijeljeno je i posebno priznanje u ovoj kategoriji, i to filmu „Sick wind/Bolesni vjetar“ grupe autora iz zagrebačkog Narodnog sveučilišta Dubrava.

Film „I (don‘t) beleive/ (Ne) vjerujem“ pobjednik je u kategoriji dokumentarnog filma uzrasta do 15 godina, grupe autora iz OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec.

Najboljim filmom u dokumentarnoj kategoriji od 16 do 20 godina proglašen je „What is it about windows/Što je to u prozorima“, autora Ante Rukavine iz zagrebačke Humanističke gimnazije, dok je posebno priznanje uručeno Ludovici Liparoti za film „The ideal of the oyster/Ideal kamenice“.

U igranoj kategoriji za uzrast od 16 do 20 godina najboljim filmom je proglašen „Coffee makes me sleepy/Od kave mi se spava“, autora Alexandera Relića iz udruge Blank_filmski inkubator iz Zagreba.

Pobjednik u otvorenoj kategoriji je film „The table/Stol“, britanskog autora Corrana Gourlaya, dok je posebno priznanje pripalo filmu „Nature attack/napad prirode“ francusko ukrajinskog autora Erika Sémashkina,

Najboljim filmom u tematskoj kategoriji, a koja se ove godine bavila ekologijom mora, proglašen je „Mire/More“ kineskog autora Yang JinYua.

U prepunoj dvorani Kina Slobode prikazani su uradci filmskih radionica koje su se održavale tijekom proteklog tjedna, radionica igranog filma pod vodstvom s. Ružice Dodig, a kako posuditi svoj glas likovima iz crtića i to s dubrovačkim naglaskom, najmlađe naše sugrađane je podučavala je glumica Srđana Šimunović uz potporu Nikole Jankovića, a vidjeli smo i što su djeca Dječjeg vrtića Izviđač naučila u dvodnevnoj radionici piksilacije koje je vodila ekipa slovenskog društva Slon. Deša Ficović Kosović okupila je najmlađe filmaše na radionici Fantastične leteće knjige – od crtića do knjige.

"Više od tri tisuće djece prošlo je u proteklih sedam dana kroz Kino Slobodu i Dvoranu Visia što nas čini posebno ponosnima jer je upravo to znak da je DUFF postao nezaobilazno mjesto upisano na svjetskoj karti filmskog stvaralaštva djece i mladih", poručili su iz Kinematografa Dubrovnik, LJŠFŠ i Udruge Luža.

05. svibanj 2024 19:00