StoryEditorOCM
KulturaNakon inspirativnog Dua Kumpare -Vešligaj

Senzacionalni Epidaurus Teatar za pozdrav ljetu

Piše A.Ke.
21. rujna 2024. - 09:06

Ovog petka na Epidaurus Cavtat Festivalu uživali smo u spoju klarineta i klavira uz duo Kumpare – Vešligaj, koji je nastupio s početkom u 20 sati. Dom kulture Cavtat postao je dom još jedne intimne glazbene večeri. Duo Kumpare - Vešligaj uspješno surađuje već 10 godina i dobitnici su brojnih nagrada i priznanja, a osobitu pažnju javnosti privukao je njihov prvijenac nosač zvuka Cro-classic-ethno, s djelima hrvatskih skladatelja za klarinet i klavir. Više o duu potražite ovdje.

Epidaurus festival za kraj donosi pravu senzaciju - Teatar Epidaurusa uz doajenke hrvatskog glumišta - Kseniju Prohaska i posebnu gošću večeri, Milku Podrug Kokotović. Ova kazališna večer obećava emotivno i nezaboravno iskustvo, kako i priliči velikoj završnici Epidaurus Cavtat Festivala - Teatar Epidaurusa na programu je u subotu, 21. rujna, s početkom u 20 sati. Večeri će prethoditi press konferencija ove subote u 12 sati u Hotelu Croatia.

Milka Podrug Kokotović i Ksenija Prohaska istaknute su figure u hrvatskom kazalištu i dijele poveznicu kroz svoj doprinos hrvatskoj kulturnoj sceni. U kontekstu festivala, prisutnost obje glumice zajedno na istom događaju - Teatru Epidaurusa - predstavlja spoj dviju generacija koje su oblikovale i nastavile oblikovati hrvatsku kazališnu scenu. Njihovo zajedničko nastupanje naglašava kontinuitet i evoluciju hrvatskog kazališta, kao i poštovanje prema njihovim uspjesima i doprinosima.

Milka Podrug Kokotović desetljećima ostavlja značajan trag u kazalištu i filmu. Poznata je po svojoj izuzetnoj glumačkoj karijeri i širokom repertoaru ulogama koje je igrala na pozornici i u filmskim ostvarenjima. Rođena u Dicmu 1930. godine, djetinjstvo i mladost provela je u Splitu, gdje su joj i prije živjeli roditelji. Klasičnu gimnaziju je završila u Splitu, a potom upisuje glumačku školu u Zagrebu. Nakon prve godine i dobivene stipendije, odlazi u Sarajevo pohađati još tri godine. U Sarajevu je i diplomirala. Za kazališni angažman odabrala je Dubrovnik i od 1954.g. do danas mu je ostala vjerna.Samo je četiri puta glumački izbivala iz domicilnog mjesta, u Teatru ITD, Zagreb, HNK Split i u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju. Pored neprekidnog rada u vrlo raznovrsnom repertoaru dubrovačkog kazališta Marina Držića, nastupa od 1964. i na Dubrovačkim ljetnim igrama i ostvaruje nezaboravne uloge. Milka je snimila niz igranih filmova, kao i televizijskih drama i serija. Od 1960. do danas, dobitnica je brojnih priznanja i nagrada, kako prigodnih i godišnjih, tako i nagradu za životno djelo.O Milkinom glumačkom umijeću su s divljenjem i poštovanjem pisali ugledni kritičari, teatrolozi i kazalištarci.

Ksenija Prohaska u Zagrebu je završila Akademiju kazališnih umjetnosti. Već kao

studentica nastupa u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U narednih sedam godina igra dvadeset i dvije različite uloge klasičnog kazališnog repertoara: od grčkih tragedija do Shakespearea, Goldonija, Lorce, Ibsena, Strindberga... Veliko priznanje doživljava za ulogu Nevjeste u Lorcinoj Krvavoj svadbi. Nakon brojnih kazališnih, slijede zapažene uloge u televizijskim serijama i filmovima. U filmu Gosti iz galaksije oskarovca Dušana Vukotića Ksenija Prohaska kao mlada zvijezda u usponu igra jednu od glavnih uloga. Ta znanstveno-fantastična parodija osvojila je brojne međunarodne nagrade i postala odskočnom daskom za internacionalnu karijeru Ksenije Prohaske. Gledamo je potom u filmovima Transylvania 6 - 5000 s Geenom Davis i Jeffrey Jones, Asian Task Force i Tipperary, s Krisom Kristoffersonom i Drew Barrymore, a također u filmu Bugsy s Warrenom Beattyjem i Joe Montegnom, gdje se pojavljuje upravo u ulozi Marlene Dietrich.

Nakon trinaest dugometražnih filmova i dvadesetak TV serija (najpoznatija Seaquest sa Roy Scheiderom), Ksenija Prohaska od 1998. ponovo je u rodnom gradu i već prvom svojom ulogom grofice Olivije u Shakespeareovom komadu Na tri kralja (Twelfth Night or What You Will - režija Eduard Miler) dokazuje da se u Split vratila velika glumica. Osim kao glumica, Ksenija Prohaska nastupa i kao pjevačica i priređuje brojne koncerte sa svjetski poznatim glazbenicima širom Europe i Sjedinjenih Država. Nije stoga neobično što je za svoj comeback pred splitskom publikom odabrala predstavu Marlene Dietrich, koja je kao stvorena da pokaže širok raspon njenih glumačkih i pjevačkih sposobnosti, ali i dočara Marlene Dietrich kao nadmoćnu i krhku, svjetski priznatu i običnu - a ipak jedinstvenu i nezaboravnu.

Ulogom Filumene Marturano u istoimenoj predstavi Eduarda de Filippa 2004. godine Ksenija Prohaska ponovo je kreirala lik koji je za dugo vremena rasprodao gledalište Ivana pl. Zajca u Rijeci te uz ovacije publike doživio i brojne kritičke panegirike. Na Marulićevim danima Prohaska je osvojila nagradu za najbolju glumicu, a predstava je na brojnim festivalima višestruko nagrađivana. Velike uspjehe predstava je polučila na BITEF-u, te u čuvenom teatru Georga Strellera Piccolo teatro di Milano krajem 2004.

Pozivamo sve ljubitelje kulture, glazbe i kazališta da nam se pridruže u ovim posebnim trenucima kojima pozdravljamo ljeto na jugu Hrvatske, do 19. izdanja Epidaurus Cavtat Festivala koji plovi i dalje, neumorno i inspirativno...

21. rujan 2024 09:07