StoryEditorOCM
KulturaOBJAVLJENI DETALJI |

PREDSTAVLJEN PROGRAM TEATRA ZA 2021. Kazalište se dosad nije ugasilo nit ga je publika zaboravila, a ove godine gledatelje očekuje sedam premijera

Piše Bruno Lucić
13. siječnja 2021. - 14:40

Na Velikoj sceni Kazališta Marina Držića predstavljen je program za 2021., a predstavili su ga ravnatelj Paolo Tišljarić i glasnogovornik Žarko Dragojević. Ravnatelj se najprije osvrnuo na 2020.

- Za naše Kazalište prošla godina bila je izrazito izazovna, baš zbog toga što je usred pandemije koronavirusa bilo strašno teško planirati uopće sezonu. Usprkos tome, ostvarili smo sedam premijera, od toga dvije za djecu i mlade. Moramo se pohvaliti da smo usprkos tom tromjesečnom lockdownu imali  80 izvedbi na matičnoj sceni i u našoj dvorani nas je gledalo oko 7 tisuća gledatelja, dok nas je oko 10 tisuća gledatelja gledalo online. Također, izveli smo 17 predstava na gostovanjima, što je jedan rekord za naše Kazalište. Bili smo u Ljubljani, Zagrebu, Šibeniku, Zagvozdu i Splitu, kao i na brojnim festivalima. Ponosni smo na naše tri koprodukcije s Kazalištem Trešnja iz Zagreba, Kazalištem PlayDrama iz Splita i Dubrovačkim ljetnim igrama. Tendencija koprodukcija nastavit će se i u ovoj sezoni. Naravno, izrazito smo ponosni na naše nominacije za najbolju predstavu i scenografiju, na Nagradu hrvatskog glumišta za predstavu „Alkestida“ Livije Pandur kao i Nagradu za najbolju kostimografiju koju je dobila Tea Bašić Erceg za naše „Priče iz davnine“ koje su izvedene u koprodukciji s Kazalištem Trešnja, kazao je Tišljarić te nastavio:

image
CROPIX

- Vjerojatno znate da su naši budžeti za program prepolovljeni. Bilo je izrazito teško složiti program za iduću godinu. Naravno, brojni su se umjetnici odrekli više od polovice svojih honorara, neki i cijelih honorara da bismo mogli složiti ovako raznolik i zanimljiv program. Nadam se da usprkos ovoj teškoj situaciji, koja je zadesila cijeli svijet, da ćemo uspjeti ispuniti barem dio programa. Naravno, tu je, prije svega, zdravlje naših zaposlenika i publike, a onda nakon toga i naslovi, izjavio je ravnatelj KMD-a.

Plan je izvesti sedam premijera u 2021.

- Naša prva premijera je „Art“, a probe su već započele. Autorica je Yasmina Reza, jedna od najintrigantijih i najpostavljanijih autorica u Europi, redateljica je Jasna Jukić. Ta nas premijera čeka u veljači, a nakon toga „Amfitrion“ prema Molièreu, Ivana Vuković i Helena Petković, autorice koje ste mogli upoznati u prošloj sezoni koje su radile na „Prosidbi“ . Ponosan sam što je to koprodukcija s HNK u Šibeniku, zapravo je ove godine tendencija Ministarstva kulture da se kazališta povezuju s ovakvim suradnjama , da bi mogli ostvariti bolje programe, a to će nam osigurati više gledatelja i jednu međužupanijsku razmjenu. Nakon toga slijedi „Dan ubojstava u priči o Hamletu“. Autorski je to projekt Livije Pandur inspiriran „Hamletom“, a baziran na Koltèsovom tekstu. Možete primijetiti da su svi naslovi koji smo izabrali osmišljeni za manje ansamble tako da je ovo adaptacija „Hamleta“ za četiri lica. U principu nas je ova kriza prisilila da nekako smanjimo naše tendencije ka velikim i raskošnim predstavama, baš zato u slučaju da se netko razboli, možemo izolirati jedan dio Kazališta i možemo nastaviti naš rad. Mislim da će ovo biti jedan od umjetničkih vrhunaca sezone, a Livija Pandur se dokazala upravo ovom nominacijom koju sam spomenuo, nekako 'ruši' pojmove o kazalištu koje smo do sada imali i da je prepoznat njezin umjetnički rad kao nešto izrazito kvalitetno i na nacionalnoj sredini, izjavio je Tišljarić te dodao:

- Nakon toga je autorski projekt „Južina“ Vedrane Klepica i Aleksandra Švabića, dvoje to mladih, interesantnih, progresivnih umjetnika. Mislim da će svakako biti jedno repertoarno iznenađenje za našu publiku. Nakon toga slijedi jedna suradnja na koju sam naročito ponosan „Nightwriter“ autora i redatelja Jana Fabrea koji će s glumicom Senkom Bulić upravo u našem Kazalištu uprizoriti dio svojih dnevnika. Ovo je predstava je već imala praizvedbe na nekim svjetskim pozornicama, tu su ulogu uvijek igrali muškarci, ovog puta će tu ulogu igrati žena - Senka - koju ste već upoznali kroz uloga na Igrama i nedavno kao „Blanche“ na našoj pozornici. Jedna suradnja koja me izrazito veseli, to je koprodukcija s Kazalištem Moruzgva koje uvijek u našem Kazalištu ruši rekorde gledanosti. Dakle, ovaj put radimo koprodukciju, redateljica je Tamara Damjanović prema motivima priče Tanje Mravak, a predstava se zove „Jel' tako Zorane?“. Jedan je to provokativni tekst o životu obitelji na hrvatskom jugu. I, za kraj naše kazališne godine su „Maškarate ispod kuplja“ Iva Vojnovića u mojoj režiji. Nadam se da će publika uživati u našem programu, a trudili smo se zadovoljiti razne ukuse, bit će tu, naravno, puno gostovanja, predstava za djecu i mlade, suradnje s našim amaterima Asterom i Kolarinom i svim plesnim skupinama, sve što smo i do sada radili, najavio je ravnatelj dubrovačkog teatra.

image

 
CROPIX

Dragojević je podcrtao kako je 2020. bila izazovna, zahvalio je medijskim kućama na suradnji te su svi sadržaji, prvenstveno predstave, koji su objavljeni online za vrijeme lockdowna pregledani preko 10 tisuća puta. Naglasio je kako u KMD-u nisu osjetili da se "Kazalište ugasilo i da nas je publika zaboravila“.  2019. su završili sa 160 posto većim prihodima i posjetima te je u 2019. bilo 17 tisuća gledatelja pa su u 2020. krenuli s velikim elanom, ali je onda izbila pandemija, što je sve promijenilo.  No, sretni su i zadovoljni što su lanjski program uspjeli dovesti do kraja.

Umjesto tristotinjak, u KMD-u je po važećim epidemiološkim uputama dopušteno 70-ak gledatelja, a s dosadašnja četiri metra kvadratna, umjetniku na pozornici je za sada propisan prostor od 7 metara kvadratnih. Neka planirana gostovanja i produkcije su zbog toga morale biti smanjene.

- Do kraja godine ćemo se potruditi da publika ne osjeti niti manjak naše želje za radom, niti manjak elana. Rijetko je koje kazalište u protekloj godini zapravo ostalo otvoreno i za gostovanja i za svoje produkcije. Odricanje od honorara i ulaganje slobodnog vremena i puno, puno drugih faktora dovelo je do toga da se to uspjelo izvesti. Na kraju 2020. godine mnogi kritičari i mnogi kazališne kolege su to osjetili. Sve je to plod rada i odricanja, ne samo nas dvojice i umjetničkog ansambla, nego općenito svih 50-ak ljudi koji rade u ovom Kazalištu i nekih 20-30 kolega koji su bili dio i koji će biti s nama i u ovoj godini, poručio je Dragojević.

image
Paolo Tišljarić i Žarko Dragojević
CROPIX
  

Na pitanje hoće li svi glumci iz ansambla dobiti priliku da igraju u ovoj godini, Tišljarić je kazao kako mu je u interesu da igraju svi glumci u ansamblu, ali se ne miješa u odluke redatelja i autorskih timova pa je tu naglasio važnost umjetničke slobode.   

Reprize će ovisiti o uputama Stožera, ali će se pokušati reprizirati sve ono što je Kazalište u posljednje vrijeme produciralo. Krajem mjeseca je bilo planirano gostovanje Kazališta Gavella s predstavom „Hotel Zagorje“, ali je nemoguće osigurati epidemiološke uvjete.  Termin realizacije planiran je za proljeće.

Napomenuo je Tišljarić  kako komedija “Uvijek će nam ostati ljubav” prema tekstu Miloša Radovića u produkciji Teatra Rugantino dolazi u goste 16. siječnja u 20 sati, a u predstavi igraju Jelena Miholjević i Dražen Čuček. Tišljarić je najavio kako će se u KMD-u truditi da svaki mjesec bude bar jedno gostovanje. Što se tiče dječjih predstava, tu se čeka povratak djece u škole pa tako i u Kazalište jer škole organiziraju dolazak učenika u teatar. Isto se tako čeka poboljšanje epidemiološke situacije. Reprize dječjih predstava će biti, a premijere za djecu i mlade u ovoj sezoni nisu planirane jer se ne zna kako će se dalje razvijati stanje s antikorona mjerama.

image
Dražen Čuček i Jelena Miholjević
KMD

Na pitanje hoće li biti građevinskih radova u ovoj godini, primjerice sanacija, obnova ili pak ulaganja u tehniku, Tišljarić je odgovorio:

- Upravo završavamo projekt obnove rasvjetnog parka, projekt bi se trebao završiti do drugog mjeseca. Naravno, prijavili smo na sredstva MInistarstva kulture naše WC-ove koji su u lošem stanju, hodnik i tome slično, ali zasad nismo osigurali financiranje, čim osiguramo financiranje za te projekte, izvijestit ćemo vas, otkrio je Tišljarić.   

 Prikazan je trailer kojim su najavljeni ovogodišnji premijerni naslovi, a zbog uštede troškova, programska knjižica za 2021. nije tiskana, ali je dostupna online na stranicama KMD-a.

17. travanj 2024 15:48