StoryEditorOCM
KulturaHOTEL EXCELSIOR

PREDSTAVLJEN PROGRAM 69. FESTIVALSKE SEZONE Igre ne čine samo umjetnici, nego i građani Dubrovnika!

Piše PSD.
4. srpnja 2018. - 17:18

Festivalsko vodstvo u društvu dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića i zamjenice župana dubrovačko-neretvanskog Žakline Marević predstavilo je program 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Prvi čovjek grada kazao je kako su ovogodišnje Igre za njega izuzetno važne jer čine svojevrsnu uvertiru za jubilarne, 70. Igre. Dodao je gradonačelnik kako je ovo festivalsko izdanje ujedno i "ispit za novu ekipu".

- Ovogodišnje Dubrovačke ljetne igre obuhvaćaju sve što je bitno za grad Dubrovnik. Ima mladosti, ima i sadržaja za stariju populaciju, Igre su otvorene za građane. Važno je naglasiti kako Ljetne igre prvi put koriste europske fondove, istaknuo je Franković.

Zamjenica župana dubrovačko-neretvanskog podvukla je kako su Igre važne ne samo za grad Dubrovnik, već i za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju pa i za Hrvatsku.

Intendantica je nabrojila osnovne programske značajke 69. festivalske sezone.

- Ponosni smo na činjenicu da misiju koju smo najavili na Kandeloru sada možemo vidjeti u programu Dubrovačkih ljetnih igara. Naša su misija mobilnost i komunikativnost ideja, privlačenje novh pzblika, promoviranje mladog umjetničkog naraštaja, umrežavanje hrvatskih i europskih umjetnika te propitivanje nove ambijentalnosti s naglaskom na afirmaciji interdisciplinarnih i edukacijskih programa. Program je kreiran s marom i ljubavlju za građane Dubrovnika i njihove goste, rekla je intendantica Igara.

Pomoćnik za dramski program Saša Božić naveo je stavke vezane za dramu, ali i ples te balet. Također, naznačio je kako je povećan broj produkcija i koprodukcija, a otkrio je misao vodilju za samu ceremoniju otvaranja festivala i neke sudionike ceremonije.

- Želimo ujediniti grad i publiku, a Dubrovačke ljetne igre ne čine samo umjetnici, nego i građani Dubrovnika, poručio je Božić koji potpisuje režiju otvaranja te je ujedno autor scenarija.

Kako se pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini ispričao zbog probe s Zagrebačkom filharmonijom koja će nastupiti na ceremoniji otvaranja, o glazbenom programu više je rekla pomoćnica za inovativne prakse, Karolina Rugle. Objasnila je kako se glazbeni program temelji na suradnji dubrovačkih, hrvatskih i stranih glazbenih umjetnika. U prvi plan je stavljen program „Ključevi od Grada“ koji je namijenjen razvoju publike te novoostvarena suradnja sa Zakladom Kaboga.

Ravnateljica Igara Ivana Medo Bogdanović izrazila je zadovoljstvo predstavljenim programom rekavši kako iza njega stoji sedam mjeseci zajedničkog rada te kako on imaju koncept i viziju. Program 69. Dubrovačkih ljetnih igara „težak“ je 14 milijuna kuna, što je 1,5 milijun kuna više nego lani.

Svečano otvaranje 69. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha uz stihove Himne slobodi i podizanje zastave Libertas s početkom u 21 sat. U 47 dana trajanja, na 20 ambijentalnih lokacija, gotovo 2.000 umjetnika iz cijelog svijeta pred međunarodnom će publikom od 60.000 domaćih i inozemnih posjetitelja izvesti oko 80 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa. bLu

30. lipanj 2024 22:55