StoryEditorOCM
KulturaDODJELA U SPONZI

Orlando za dramu pripao glumici Jadranki Đokić, za glazbu dirigentu Dawidu Runtzu, a Grand prix Orlando otišao u ruke dramske umjetnice Neve Rošić

Piše Bruno Lucić
25. kolovoza 2022. - 11:19

U atriju palače Sponza održana je 47. dodjela nagrade Orlando. Glumica Jadranka Đokić te poljski dirigent Dawid Runtz dobitnici su nagrade Orlando za najbolje dramsko odnosno najbolje glazbeno ostvarenje na 73. Dubrovačkim ljetnim igrama. Grand prix Orlando za izniman umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u više festivalskih sezona pripao je dramskoj umjetnici Nevi Rošić. Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb je na početku pozdravio okupljene, podsjetivši na dugu povijest nagrade Orlando, čestitao je festivalskom vodstvu, ali i laureatima. Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica kulture i medija i predsjednica Festivalskog vijeća Nina Obuljen Koržinek kazala je kako joj je zadovoljstvo sudjelovati na dodjeli nagrade Orlando jer se ona dodjeljuje najzaslužnijima.

image

Nina Obuljen Koržinek

Tonći Plazibat/Cropix

- Orlando je kao nagrada sam po sebi postao institucija, laureati ove nagrade naši su vrhunski umjetnici, poručila je ministrica koja je istaknula da je onima koji su rođeni i žive u Dubrovniku puno dano jer su mogli odrastati uz Dubrovačke ljetne igre.

Orlanda za najbolje glazbeno ostvarenje u ime Runtza, koji je u Varšavi, preuzeo je pomoćnik za glazbeni program Tomislav Fačini, a Orlanda mu je uručila članica Vijeća nagrade Orlando Ivana Kocelj. Pušten je videozapis sa snimljenim govorom zahvale te je u Runtz u zajedničko ime, uvrstivši i pohvalivši Dubrovački simfonijski orkestar, zahvalio na nagradi. Također, Fačini je također naglasio važnost DSO-a i činjenicu da dirigenti koji dolaze u Dubrovnik imaju priliku surađivati s njim.

image
Tonći Plazibat/Cropix

Dawid Runtz, koji je inače šef dirigent Zagrebačke filharmonije i glavni dirigent Poljske kraljevske opere, ravnao je koncertom Dubrovačkog simfonijskog orkestra na kojem su kao solistice nastupile flautistica Lucija Stilinović te harfistica Veronika Ćiković, a koji je u sklopu 73. Igara održan 18. kolovoza u Kneževom dvoru.

Predsjednik Programskog vijeća HRT-a Zdravko Kedžo uručio je Đokić Orlanda za najbolje dramsko ostvarenje. Naime, Đokić je nagradu dobila za ulogu Majke u predstavi "Krvava svadba" Federica Garcíje Lorce u režiji Franke Perković Gamulin premijerno izvedene na Lokrumu 17. kolovoza.

image

Zdravko Kedžo i Jadranka Đokić

Tonći Plazibat/Cropix

- Došla sam odigrati jednu reprizu, jednu premijeru, gostovanje moje matične kuće, HNK iz Zagreba, ali i prvi put u životu sudjelovati na zatvaranju Dubrovačkih ljetnih igara, a vi ste me počastili ovom divnom nagradom, kazala je Đokić, zahvalivši Dubrovačkim ljetnim igrama, ansamblu predstave "Krvava svadba", autorskom timu, redateljici Franki Perković Gamulin, ali i publici.

Grand prix Orlando glumačkoj divi Nevi Rošić uručio je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb.

image

Neva Rošić

Tonći Plazibat/Cropix

- Nisam mogla ni slutiti da će mi pri kraju životnog puta pripasti ova vrijedna i laskava nagrada. S velikim veseljem i ponosom nosim ovog Orlanda kući da ga pridružim Orlandu Tonka Lonze, kazala je Rošić zahvalivši Dubrovačkim ljetnim igrama, ali i žiriju.

Prvi put je glumica gledala Dubrovačke ljetne igre kad su doslovno bile prve, 1950., a prvi nastup na Igrama Rošić je imala 1958. u Držićevoj "Tireni" u režiji Branka Gavelle. Inače, Rošić je 2014. dobila nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 65. Dubrovačkih ljetnih igara za ulogu Giuliettine dadilje u Shakespeareovoj tragediji "Romeo i Giulietta" u režiji Jagoša Markovića koja je premijerno izvedena 25. srpnja 2014. u đardinu ljetnikovca Skočibuha. Bila je to ujedno i posljednja uloga koju je Rošić igrala na Dubrovačkim ljetnim igrama. A, 3. kolovoza iste godine u atriju Kneževa dvora predstavljena je i monografija "Neva Rošić" urednice Lade Čale Feldman.

image

Slijeva: Tia Duper, Đive Ćatić, Robert Šveb, Lovro Marković, Vanda Đanić, Iva Nodilo i Marta Kekez

Tonći Plazibat/Cropix

Ovogodišnji Ocjenjivački sud nagrade Orlando za dramski program činili su: Perica Martinović (predsjednica), Petra Jelača i Doris Šarić-Kukuljica (članice) dok su Ocjenjivački sud nagrade Orlando za glazbeni program činili: Diana Hilje (predsjednica), Goran Merčep i Helena Skljarov (članovi).

Inače, nagrada je ustanovljena 1976. godine, a pokroviteljem je sve do 1991. godine bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", da bi pokroviteljstvo 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija. Kao što sam naziv otkriva, nagrada je u obliku statue, replike Orlandova stupa koja je rad akademskog kipara Josipa Poljana.

image

Klapa Kaše

Tonći Plazibat/Cropix

Prisjetili su se okupljeni i nedavno preminulog radijskog urednika, glazbenog kritičara, publicista te pravnika Miljenka Jelače koji je i sam više puta bio član Ocjenjivačkog suda nagrade Orlando za glazbeni program.

Moderatori dodjele bili su Nila Miličić Vukosavić i Vicko Dragojević, a glazbeno su je uveličali članovi klape Kaše te kvintet violončela Umjetničke škole Luke Sorkočević voditeljice Vande Đanić koji se sastoji od: Marte KekezIve NodiloLovra MarkovićaĐive Ćatić i Tije Duper.

27. travanj 2024 19:39