StoryEditorOCM
KulturaGLAZBENI PROGRAM 75. IGARA

Mladi glazbenici Kvarteta Arod oduševili su publiku u Dvoru, ali i ona njih

Piše d.v.
27. srpnja 2024. - 11:16

Mladi, talentirani i nagrađivani glazbenici Kvarteta Arod sinoć su u Kneževu dvoru pokazati svu svoju virtuoznost. Jordan Victoria i Alexandre Vu (violina), Tanguy Parisot (viola) i Jérémy Garbarg (violončelo) su svojim interpretacijama djela velikih skladatelja Beethovena, Attahira i Debussyja oduševili festivalsku publiku, ali i ona njih.

„Uživali smo u koncertu na ovom čarobnom mjestu, ali i u svakom kutku prelijepog Dubrovnika. Imali smo vremena poći i na plažu uoči priprema za koncert. Presretni smo zbog ovacija koje smo dobili od publike i činjenice što je naša glazba doprijela do svakoga u publici. Nadamo se da se vidimo ponovno nekom drugom prilikom!“, podijelio je svoje dojmove nakon koncerta violončelist Jérémy Garbarg.

image

Koncert Kvarteta Arod na 75. DLJI

Dlji/

Ovi mladi virtuozi odabrali su kao svojevrsni zaštitni znak plemenitog konja iz Tolkienova Gospodara prstenova, Arod kao simbol snage, žara, duha slobode i zajedništva – sama riječ znači „okretan, brz.“

Osnovan 2013., Kvartet Arod vrtoglavom je brzinom privukao međunarodnu pažnju kada su osvojili vrlo poželjnu Prvu nagradu na ARD-ovu Međunarodnom glazbenom natjecanju u Münchenu 2016., a od 2017. do 2019. bili su BBC-jevi „Umjetnici nove generacije”. Otad su se, izvedbama i snimkama, čvrsto smjestili na čelo mlađe generacije gudačkih kvarteta, osvajajući publiku diljem svijeta. U sklopu ekskluzivnog ugovora za Erato Warner Classics, Kvartet Arod je, nakon debitantskog albuma s djelima Mendelssohna iz 2017., objavio tri visoko hvaljena, maštovito osmišljena i besprijekorno snimljena albuma. Njihovo drugo izdanje, naslovljeno The Mathilde Album, sadržavalo je djela trojice ključnih autora bečkoga glazbenog života početkom dvadesetoga stljeća – Schönberga, Zemlinskog i Weberna – i ukazalo je počast Mathilde Zemlinsky (skladateljevoj sestri) koja je postala Schönbergova supruga i kojoj je on posvetio svoj drugi kvartet. Nedavno su objavili album Schubertovih djela, na kojemu su Schubertova Smrt i djevojka i još dvije skladbe. Na njihovu najnovijem albumu francuska je glazba – djela Debussyja, Ravela i Attahira.

image

Koncert Kvarteta Arod na 75. DLJI

Dlji/

Među vrhuncima njihove sezone 2023.-‘24. su izvedbe u Théatre de Bouffes du Nord, u njihovu domicilnom Parizu, u Elbphilharmonie u Hamburgu i drugdje po Njemačkoj, u Italiji i na Tajvanu. Njihova turneja po SAD-u uključuje izvedbe za Glazbeno društvo La Jolla, u seriji Tuesday Evening Concerts u Charlottesvilleu kao i nastupe i majstorske radionice na Sveučilištu Florida.

image

Koncert Kvarteta Arod na 75. DLJI

Dlji/

Posljednjih je godina Arod usko surađivao s kvartetima Ebène i Diotima, kao i s Aleksandrom Tharaudom, Timothyom Ridoutom. Martinom Fröstom i s Amihaiom Groszom, koji je osnivač Jeruzalemskoga kvarteta, a sada prvi violist Berlinske filharmonije. Novi dokumentarac o kvartetu, u režiji priznatog francuskog filmaša Brune Monsaingeona i naslovljen Ménage à Quatre, kronika je svakodnevice Kvarteta i prati Arod na probe sa skladateljem Györgyjem Kurtágom.

image

Koncert Kvarteta Arod na 75. DLJI

Dlji/

Kvartet Arod redovito dobiva sjajne kritike. U novinama New York Times opisani su kao „gorljivi i pronicljivi...“ Lisa MacKinney je za Limelight Magazine 2020. pisala o albumu Mathilde i zaključila: „Transcendentna djela izvedena s autoritetom, precizno i doista osjećajno.“ Matthew Guerrieri za Washington Post je 2019. napisao „Kvartet Arod spaja odraslu tehniku s privlačnošću i žarom mladosti, u kojoj se svaki prolazni trenutak može činiti trenutkom presudne važnosti.

 

 

19. rujan 2024 18:15