StoryEditorOCM
KulturaNAJAVLJENA PRVA OVOSEZONSKA PREMIJERA U KMD-u

LOGORILIJADA Predstava koja ne izjednačava dva totalitarna sistema, nego ih kazališno secira!

Piše PSD.
5. listopada 2018. - 17:32

Prva ovosezonska premijera Kazališta Marina Držića „Logorilijada“ u režiji Ivana Lea Lema najavljena je na velikoj sceni dubrovačkog teatra. Rezultat je to koprodukcije KMD-a, HNK Moskar i Matice hrvatske Mostar. "Logorilijada“ je predstava nastala prema memoarskoj prozi Ilije Jakovljevića "Konclogor na Savi" i zbirci pjesama "Lirika nevremena" te motivima "Grobnice za Borisa Davidoviča" Danila Kiša, a mostarsku je premijeru imala u proljeće 2018. 

Kako se ravnatelj KMD-a ispričao, glasnogovornik teatra Žarko Dragojević podsjetio je kako je Lemo 2014. na daskama KMD-a postavio predstavu „Prikazanje muke Isusove“. Isto tako, s obzirom na njezinu tematiku, napomenuo je kako cilj predstave nije izjednačiti dva totalitarna sustava, nego ih prikazati s kazališnog aspekta.  

U predstavi glume dubrovački i mostarski dramski umjetnici. Posljednji su se pojavili na konferenciji te iznijeli svoja viđenja predstave. Glumac Robert Pehar koji igra glavnu ulogu Ilije Jakovljevića za kojeg je istaknuo kako je  bio „moralni kapacitet“ koji ni danas nikome ne odgovara te da se s prkosom borio protiv svega onoga što čovjeka otuđuje. Prema njegovim riječima, Lemo je dao snažan redateljski pečat komadu, pohvalio je suradnju s njim te dodao kako 95 posto komada čini Jakovljevićev tekst. Ivo Krešić (Isljednik) otkrio je kako je raditi s Lemom bilo veliko zadovoljstvo jer „Lemo zna što želi te zna što želi od svakoga lika ponaosob“. 

- Osjećaš se sigurno dok te vodi kroz posao, poručio je Krešić.

Njegov kolega Barnjak osvrnuo se na svoj karakter Josipa Gaona, sarajevskog Židova čija su djeca preživjela Holokaust te završila u Dubrovniku dok mu je žena deportirana u Rusiju. Gaon se sprijateljio s Jakovljevićem u logoru. Ivan Skoko je pak napomenuo kako mu je lijepo bili raditi s kolegama, ali je nažalost tema bila jako teška. Zahvalio je KMD-u na gostoprimstvu. 

Na kraju je Dragojević najavio novu web-stranicu Kazališta Marina Držića (www.kmd.hr) koja je, kao što je ravnatelj KMD-a i obećao, pokrenuta na početku kazališne sezone te ona sadrži sve važne informacije za javnost.  

U predstavi igraju: Robert Pehar (Ilija Jakovljević), Branimir Vidić (Gazda), Ivo Krešić (Isljednik), Miro Barnjak (Josip Gaon), Ivana Skoko (Uzvišeni), Boris Matić (Zastavnik Ante), Bojan Beribaka (Muco) te Mario Bošnjak (Mladić). Dramatizaciju i dramaturgiju potpisuje Draga Komadina, scenografiju Vesna Režić, kostimografiju Mirjana Zagorec, glazbu Zvonimir Dusper Dus, oblikovatelj videa je Slaven Marinčić, a oblikovatelj svjetla Uroš Škiljević.  

Premijera je u 20 sati, a repriza 9. listopada također s početkom u 20 sati. bLu

07. svibanj 2024 13:12