StoryEditorOCM
KulturaDVORANA VISIA

Hrvoje Ivanković predstavlja knjigu ‘Dubrovnik kao filmska kulisa‘: povijest snimanja igranih filmova u gradu od početaka do Drugoga svjetskog rata

Piše Dv
21. studenog 2023. - 11:55

Hrvatski filmski savez i Kinematografi Dubrovnik predstavit će u petak, 24. studenog, novo HFS-ovo izdanje ‒ knjigu dramaturga i publicista Hrvoja Ivankovića Dubrovnik kao filmska kulisa, koja donosi, kako naznačuje i njezin podnaslov, "povijest snimanja igranih filmova u Dubrovniku od početaka do Drugoga svjetskog rata".

Na predstavljanju u Dvorani Visia koje počinje u 19 sati, uz autora Hrvoja Ivankovića govorit će i urednica knjige, filmologinja Diana Nenadić, a vidjet ćemo i nekoliko fragmenata filmova snimanih u Dubrovniku i okolici od 1918. do 1936.

Knjiga je rezultat dugogodišnjih Ivankovićevih arhivskih istraživanja te prikupljanja filmske građe i dokumentacije koja ukazuje na kontinuitet zanimanja inozemnih producenata za lokacije u Dubrovniku i njegovoj široj okolici, koje započinje u ranim godinama 20. stoljeća i traje sve do danas.

Do početka Drugoga svjetskog rata u Dubrovniku i okolici snimljeno je više od pedeset igranih filmova u produkciji mađarskih, njemačkih, austrijskih, čehoslovačkih i poljskih poduzeća. Knjiga detaljno istražuje taj uzbudljivi i malo poznati segment povijesti kinematografije u Hrvatskoj, propitujući biografije ljudi koji su stvarali te filmove, razloge zbog kojih su baš Dubrovnik izabrali za svoja snimanja, okolnosti u kojima su ondje radili, tematsko-estetske karakteristike te kritičku recepciju i mjesto njihovih filmova u kontekstu nacionalnih kinematografija, kao i reakcije na koje su nailazili u dubrovačkom te širem, hrvatskom i jugoslavenskom okružju.

Polje posebnog autorova interesa jest uloga Dubrovnika u tim filmovima, što uključuje identifikaciju lokacija njihova snimanja te propitivanje načina na koji su tematizirali i unutar filmskog narativa kontekstualizirali dubrovačke urbane i prirodne ambijente.

Oslanjajući se na raznovrsne izvore, od arhivskih dokumenata te stručnih ili publicističkih knjiga i radova do starih novina i časopisa, autor je tijekom istraživanja nastojao doći i do svih filmova za koje je znao ili pretpostavljao da su snimani u Dubrovniku, što ga je dovelo i do otkrića najstarijih sačuvanih igranih filmova snimljenih na području današnje Republike Hrvatske. Bogato opremljena fotografijama te raznovrsnim likovnim materijalima, knjiga Dubrovnik kao filmska kulisa proteže se na 540 stranica.

30. travanj 2024 23:03