StoryEditorOCM
KulturaKOTORSKI PANEL

Hrvatima Boke treba vratiti samopouzdanje. Njihova postignuća su ures Crne Gore i ponos Hrvatske

Piše Jadran Kapor
26. rujna 2024. - 12:39

Jesu li Hrvati kulturni gigant ili statistička pogreška, u Kotoru će u petak navečer, u crkvi Svetog Duha s početkom u 19 sati, raspraviti dvoje znanstvenika. Prof. dr. Vanda Babić Galić i prof. dr. Božo Skoko. Svatko iz svog kuta gledanja, iz perspektive dužnosti koje obnašaju, Babić Galić i Skoko bavit će se identitetom Hrvata Boke, njegovom definicijom, inačicama, značenju i ulozi u suvremenom životu. Panel raspravu organizira Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. 

Prof. dr. Vanda Babić Galić na ovom panelu sudjeluje kao posebna savjetnica ministra vanjskih poslova RH, ali i kao njegova izaslanica, a prof. dr. Božo Skoko poznati je hrvatski komunikolog, politolog i svjetski stručnjak u ovoj domeni. 

image

Prof. dr. sc. Vanda Babić Galić, posebna savjetnica MVP RH

Cropix/

- Kao netko tko je rođen u Boki, kao pripadnica hrvatskog naroda Boke, uvijek pazim da ta odrednica bude poštovana kao činjenica koja obogaćuje i doprinosi. Hrvatska baština Boke danas je dio kulture Crne Gore no prije svega je hrvatska identitetska odrednica i osobna iskaznica koju su nam pradjedovi ostavili u zavjet. Moj znanstveni, kulturološki i politički rad usmjeren je na očuvanje naše baštine i njezinoj zaštiti od svih koji je iz bilo koji razloga i na bilo koji način obeščašćuju. Iako se možda sada tako ne čini, sigurna sam da će u doglednoj budućnosti Crna Gora izaći iz mračnog tunela u kojem se našla i vratiti svojoj prozapadnoj izvornosti - rekla je Vanda Babić Galić uoči panel rasprave ‘Hrvatska i identitet Hrvata Boke Kotorske. 

Njen sugovornik, Božo Skoko, o istoj temi kaže:

image

Prof.dr.sc. Božo Skoko, politolog

Sasa Ćetković/

- Govoriti o hrvatskom identitetu i kulturnoj baštini koju su stvorili Hrvati u domovini i izvan nje, bez razumijevanja i vrednovanja hrvatske kulturne i povijesne baštine u Boki Kotorskoj, bilo bi svojevrsno svetogrđe. Njihova su ostvarenja na području kulture i umjetnosti ures Crne Gore i ponos Hrvatske i Hrvata ma gdje živjeli. Nažalost ti doprinosi u Hrvatskoj su i hrvatskim zajednicama po svijetu nedovoljno poznati, u Crnoj Gori podložni svojatanjima, a sami Hrvati u Boki često su samozatajni i nedovoljno  ponosni na ono što baštine. Zato sam iznimno počašćen što o ovoj temi mogu govoriti u ovom kulturnom biseru kao što je Kotor. Iako je Hrvata u Crnoj Gori, nažalost sve manje, oni mogu i trebaju biti ponosni na svoje doprinose povijesti i kulturi kako Crne Gore, tako i Hrvatske. Ujedno, oni su most suradnje između ove dvije države, čiji su odnosi u posljednje vrijeme malo narušeni otkako su u Podgorici zapuhali vjetrovi iz Beograda. Uvjeren sam da će im predstojeći lokalni izbori vratiti samopouzdanje i konkretne mogućnosti zastupanja svojih interesa na lokalnim razinama, a dolaskom novog biskupa iz susjedne Hercegovine da će doći do svojevrsne renesanse duhovnog života, te jačanja katoličkog i hrvatskoga duha.

image

Vanda Babić Galić i Božo Skoko

Luka Gerlanc/Cropix
26. rujan 2024 12:50