StoryEditorOCM
KulturaBogat vikend Epidaurus Cavtat Festivala

Duo Kumpare – Vešligaj i doajenke teatra

Piše A.Ke.
20. rujna 2024. - 12:21

Ovogodišnji, punoljetni Epidaurus Cavtat Festival ušao je u svoju veličanstvenu glazbeno-teatarsku završnicu. Četvrtak je bio posvećen sjećanju na Mariju Montanaro i Nicolu Delvecchio – talijanski Duo Musikè (Rocco Natale i Annarosa Partipilo) izveo je koncert "Ave Maria" u Župnoj crkvi svetog Nikole.

Rocco Natale, mladi i perspektivni talijanski umjetnik, studirao je na konzervatorijima u Bariju i Njemačkoj te je osvojio brojne nagrade. Redovito surađuje s orkestrima i dirigentima diljem Europe. Annarosa Partipilo, također iz Barija, priznata je pijanistica s diplomama i nagradama iz Italije i inozemstva.

Nakon ove veličanstvene sakralne izvedbe, mladi, ali izuzetno talentirani glazbenici Harmonia Ensemble iz Foggije održali su koncert "Italian Rapsody" u prepunom lobbyju Hotela Albatros, dokazavši zašto su od svog osnutka 2023. već dobitnici brojnih nagrada i priznanja. Po njihovom koncertu, Duo Musikè nagradio je sve prisutne još jednom izvedbom.

Večeras na Epidaurus Cavtat Festivalu uživamo u spoju klarineta i klavira uz duo Kumpare – Vešligaj s početkom u 20 sati. Dom kulture Cavtat postat će dom još jedne intimne glazbene večeri.

Duo Kumpare - Vešligaj uspješno surađuje već 10 godina i dobitnici su brojnih nagrada i priznanja kao što su I. nagrada na međunarodnom natjecanju Concorso „Musica insieme“, III. nagrada na međunarodnom natjecanju komorne glazbe Concorso „Giulio Rospigliosi“ 2019., Premio Campus delle Arti 2019. u Italiji, Nagrada za najbolju izvedbu domaćeg autora na međunarodnom natjecanju Lions Cluba "Grand Prix" u Rijeci 2013., I. nagrada na međunarodnom natjecanju talijanske unije "Istria Nobilissima" 2013., Posebna nagrada za (pra)izvedbu domaćeg autora na ciklusu mo. Vinko Lesić u Splitu 2017. (Sonatina Branka Okmace)... Duo se ističe nastupima u sklopu ciklusa Glazbene staze u Maloj dvorani Lisinski (2014. i 2015.), ciklusa mo. Vinko Lesić u Splitu (2015. i 2017.), te ciklusa Darko Lukić u Zagrebu. Posebno se ističu cjelovečernji koncerti u Maloj dvorani Lisinski (snimano za Hrvatski radio) i u Kneževoj palači u Zadru (snimano za Radio Zadar). Poseban naglasak stavljaju na proučavanje i izvedbu djela hrvatskih skladatelja. Kumpare i Vešligaj završili su program umjetničkog usavršavanja iz komorne glazbe na „Accademia Musicale Santa Cecilia“ u Bergamu i „Accademia Lorenzo Perosi“ u Bielli pod mentorstvom čuvenog ruskog pedagoga Konstantina Bogina. U 2019. godini izdali su svoj prvijenac „Cro-classic-ethno“, nosač zvuka s djelima hrvatskih skladatelja za klarinet i klavir u nakladi diskografske kuće Menart.

Epidaurus Festival za kraj donosi pravu senzaciju - Teatar Epidaurusa uz doajenke hrvatskog glumišta - Kseniju Prohaska i posebnu gošću večeri, Milku Podrug Kokotović. Milka Podrug Kokotović i Ksenija Prohaska istaknute su figure u hrvatskom kazalištu i dijele zajedničku poveznicu kroz svoj doprinos hrvatskoj kulturnoj sceni.

20. rujan 2024 12:24