StoryEditorOCM
KulturaŠAMPIONI BAŠTINE

Društvo prijatelja dubrovačke starine u Bukureštu nagrađeno najvišim europskim priznanjem za baštinu

Piše M. R. K.
8. listopada 2024. - 10:15
Društvo prijatelja dubrovačke starine primilo najviše europsko priznanje za baštinu na svečanosti u BukureštuFelix Quaedvlieg/

Predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Vedran Kosović u Bukureštu je primio prestižno priznanje Europa Nostre - Grand Prix u kategoriji Heritage Champions, Šampioni baštine, najvećeg priznanja za baštinu u Europi.

Nagrada Europa Nostra dodjeljuje se u pet kategorija; konzervacija i prilagođena upotreba, istraživanje, edukacija, obuka i vještine, angažman građana i podizanje svijesti te šampioni baštine. O dobitnicima odlučuje žiri sastavljen od 12 stručnjaka iz cijele Europe. Ove godine na natječaj je pristiglo 206 važećih prijava različitih organizacija i pojedinaca iz 38 europskih zemalja, a Grad Dubrovnik inicirao je i poslao prijavu kojom je nominirao Društvo prijatelja dubrovačke starine.

 Društvo prijatelja dubrovačke starine, prema obrazloženju dobitnik je Grand Prix nagrade  jer je kao  udruga civilnog društva financirala i dovršila istraživačke i konzervatorske projekte dubrovačkih znamenitosti, uključujući gradske zidine, od 1952. godine. Društvo je bilo usko uključeno u uvrštavanje Starog grada Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine 1979. godine. Od tada igra ključnu ulogu u očuvanju i unaprjeđenju ovog iznimnog lokaliteta.

Svečana dodjela Nagrade za europsku baštinu 2024./Nagrade Europa Nostra, održana je  u kultnom rumunjskom Athenaeumu u Bukureštu.

Na svečanosti se okupilo oko 800 stručnjaka za baštinu, volontera, entuzijasta i podupiratelja iz cijele Europe. Među počasnim gostima bili su prof. dr. Sergiu Nistor, savjetnik predsjednika; Raluca Turcan, ministrica kulture Rumunjske; i dr. Nicușor Dan, gradonačelnik Bukurešta. Svečana dodjela nagrada bila je najveći događaj na Europskom samitu kulturne baštine 2024, koji se održava u Bukureštu od 6. do 8. listopada. Samit organizira Europa Nostra, a sufinancira ga Program Kreativna Europa Europske unije. Skup se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Rumunjske, Nj.E. Klausa Iohannisa.

Tijekom svečanosti proglašeno je pet dobitnika Grand Prix nagrade te pobjednik Nagrade publike za 2024. godinu – svaka od tih nagrada nosi novčanu nagradu od 10.000 €. Dobitnike Grand Prix nagrada odabrao je Odbor Europa Nostre na temelju preporuka neovisnog stručnog žirija, a izabrani su među 26 ovogodišnjih pobjednika iz 18 europskih zemalja.

Pet dobitnika Grand Prix nagrade za 2024. su:

Ovogodišnju ceremoniju dodjele nagrada vodili su Iliana Ivanova, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade, i prof. dr. Hermann Parzinger, izvršni predsjednik Europa Nostre.

Svečana dodjela najveći je summit o europskoj kulturnoj baštini 2024. koji se održava u Bukureštu od 6. do 8. listopada.

Uz Društvo prijatelja dubrovačke starine nagrade su dobili Povijesni rudnik Ignacy (Poljska), Saska crkva u Almi Vii (Rumunjska), Shema tradicionalnih poljoprivrednih zgrada (Irska), Građanska obnova tornja i Tsiskarauli (Gruzija).

27. listopad 2024 17:34