StoryEditorOCM
KulturaKONFERENCIJA ZA MEDIJE POVODOM POSLJEDNJE OVOGODIŠNJE PREMIJERE U KMD-u

BAJKA O BAKI MOKOŠ Mjuzikl s ključem i jasnim porukama osuđen na uspjeh

Piše PSD.
2. prosinca 2019. - 14:45

Konferencijom za medije u Kazalištu Marina Držića najavljena je posljednja ovogodišnja premijera u produkciji dubrovačkog teatra, a riječ je o djelu „Bajka o baki Mokoš“ autorice i redateljice Srđane Šimunović koja je, inače kao članica ansambla KMD-a, pohvalila svoje kolege i cjelokupni autorski tim.

- Danas je nama 25. proba, nama je za tri dana praizvedba, prvi dječji puk očekujemo 4. prosinca i tome se izrazito veselim jer je predstava rađena baš za djecu, a kako i sami znate, oni su najzahtjevnija publika i kao takvi vrlo lako i vrlo brzo ti daju do znanja da nisu zadovoljni sa sadržajem ili igrom koju vide na sceni tako da je meni uvijek veliko veselje raditi za djecu. Petnaest sam godina u Zagrebu radila u Maloj sceni kod Vitomire Lončar i tamo sam, mogu reći, zbilja 'ispekla' taj zanat i znam točno kako se rade dječje predstave. Bila sam toliko sretna kada je ravnatelj Paolo Tišljarić pristao dati priliku da budem autorica, redateljica i glumica, ovim putem mu se zahvaljujem. Zahvaljujem se svom autorskom timu što je dao svoj maksimum, ali i vizualno uzbudljivu predstavu koja će se, nadam se, svidjeti našem 'ptičjem puku'. Bajka s ključem. Ključ je arhetip, kad nemaš ključa ne možeš ući u kuću, naš ključ otključava zlatna vrata, nestanak ključa rezultira dramom. Bajka je rađena u ptičjem svijetu, nalazimo ptice, bogove i samo jednog čovjeka ili dijete. Zašto jedan čovjek?! Jedan čovjek može i ne mora promijeniti sve, ali može biti ključ kako riješiti problem koji je zadesio ovo carstvo. Nije lako raditi sa mnom, ja to znam, ali mislim da smo napravili odličnu predstavu i da smo osuđeni na uspjeh, kazala je Šimunović.



Nakon toga je više rekla o slojevitosti komada.

- Predstava djeci donosi poruke na više razina: jedna je poruka da moramo čuvati prirodu jer ako čuvamo prirodu, čuvamo zapravo i sebe. Zadnjih nekoliko mjeseci su se na ovom našem Plavom planetu dogodile su se velike katastrofe kao što su požari u Amazoni, potresi, tsunamiji… Koliko god političari izbjegavali pričati o klimatskim promjenama i koliko god zanemaruju mišljenje znanstvenika pa nam se događa to što se događa, važno je najmlađu publiku educirati i voditi brigu o tome da budu osviješteni kako smo mi apsolutno dio prirode i kako bez prirode ne možemo. A ovaj planet je samo jedan. Nedovoljno ga pazimo, znanstvenici pokušavaju upozoravati, političari ne slušaju, djeca su naša budućnost i što ih više budemo upućivali u to da moraju paziti kako recikliraju smeće, da moraju paziti na svaku malu biljčicu koju vide, na svaku životinju, da svaka životinja i svaka biljka ima svoju svrhu i da smo neumitno povezani s tom prirodom – to je jedan sloj bajke. Drugi sloj bajke je dubrovački jezik, jezik je i identitet, a želja nam je približiti im taj jezik. Dubrovački govor nestaje iz raznih razloga jer se dosta toga promijenilo. Tete u vrtićima i tete u školama se trude djecu educirati o tom jeziku koji danas zapravo negdje malo i težak i zaboravljen, ali na taj ih način pripremamo za čitanje Držića i Vojnovića i cijelog onog korpusa dubrovačke književnosti koji će im se dogoditi kad narastu. Naša ciljana publika jest publika koja ima više od 4 godine - pa nadalje. Treći sloj je to da volim maštati, volim se igrati, htjela sam da ansambl KMD nađe jednu zajedničku frekvenciju na kojoj ćemo moći napraviti nešto što će nas zanimati, gdje ćemo se zaigrati, gdje ćemo se ponovno zaljubiti u teatar kako bi se djeca odnosno naša publika isto tako mogla zaljubiti u teatar i jednoga dana možda biti naši kolege, suradnici i igrati se i veseliti se dalje s nama, zaključila je Šimunović koja je dodala kako će predstava biti jako vesela jer je riječ o mjuziklu.



Potom je Hrvoje Hegedušić kao autor glazbe za predstavu kazao nekoliko riječi.

- Redateljica mi je poslala tekst, uzeo sam ga, proučio ga i pokušao ući u njegov bit iz razgovora s njom. Negdje sam stvorio svoju sliku kako bi glazbeni identitet takve jedne bajke za djecu trebao izgledati. Imam iskustva u radu ovakvih mjuzikala za djecu, moja „Ježeva kućica“ već četiri-pet generacija zna napamet. Dječja glazba ne smije biti infantilna. Kad pitate djecu da vam otpjevaju jednu pjesmu u vrtiću, oni će otpjevati pjesmu od Jelene Rozge i Magazina, dakle, oni ne pjevaju dječje pjesme, oni pjevaju pjesme koje smatraju lijepima! Uhvatio sam se posla, imao sam zadane songove koje sam trebao napraviti, bilo je zadano nekoliko tema da se podrži radnja, napravio sam to. Glazba živi sama za sebe ako je netko ne izvede, ako to sve skupa ne zaživi, ako se sve skupa ne dogodi pod jednom velikom aurom zajedništva. Došao sam da preslušam što sam to napravio i nisam vjerovao. Tko mi je to podvalio? To je super, kazao je Hegedušić u šali.

Gostujući dramski glumac iz Zagreba, Dražen Čuček obratio se predstavnicima medija koji ovaj put nisu sjedili u parteru, već su sjedili za stolom na Velikoj sceni KMD gdje obično na konferencijama za medije uoči premijera u dubrovačkom teatru sjede članovi ansambla i autorskog tima.

- Ovo je meni praizvedba „Bajke o baki Mokoš“ kao što mi je i praizvedba s ovim predivnim ansamblom, s ovim kreativnim timom i osjećam se jako privilegirano. Pjevanje mi nije problem, dugo sam godina radio u kazalištu Komedija, iza sebe imam operete i mjuzikle. Hrvoje je napisao predivan song, igram negativca pa je boja muzički drugačija, u jednom blues-stilu, jako je izazovan i jako guštam u njemu, poručio je Čuček.

Pretpremijera je na rasporedu 4.prosinca s početkom u 18 sati. Premijera je 5. prosinca s početkom u 19 sati. Reprize su: 7. i 8. prosinca u 18 sati te 9., 10., 11. i 12. prosinca u 10 i u 12 sati. bLu

Podjela i autorski tim
Redateljica i autorica teksta je Srđana Šimunović, scenografiju potpisuje Anamarija Obradović, kostimografiju Tea Bašić Erceg, skladatelj je Hrvoje Hegedušić, oblikovanje svjetla priredio je Marko Mijatović, oblikovatelj video projekcija je Ivan Marušić Klif, oblikovatelj zvuka je Milan Tomašić, glazbena korepetitorica je Sanja Lasić, fotografije i video potpisuje tvrtka Palm Productions, a inspicijentica-šaptačica je Ivana Ljepotica.

U predstavi igraju: Izmira Brautović (baka Mokoš), Dražen Čuček (Velez), Nikola Sekulo (Perun), Mirej Stanić (Mjesec), Srđana Šimunović (gorska vila), Nika Lasić (djeva), Carmela Grgurević (pčelica), Bojan Beribaka (papagalo Messi), Hrvoje Sebastijan (knez Orsat Soko) i Maro Martinović (narator).

 

02. svibanj 2024 14:42