StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSKUPŠTINA DNŽ|

Župan Dobroslavić: Plaši nas gradnja trebinjskog aerodroma jer točno u visini izvorišta pitke vode na Ombli!

Piše dv
5. studenog 2021. - 15:37

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić na početku današnje sjednice županijske Skupštine odgovarao je na brojna pitanja, izdvojili smo najzanimljivija. Tako je župan među ostalima odgovorio i na ono o gradnji zračne luke u susjednom Trebinju koje mu je postavio HDZ-ov vijećnik Blaž Pezo. - Iznenađuje nas inicijativa oko aerdroma Trebinje i straši nas s aspekta utjecaja na okoliš. Planira se na osam kilometara zračne linije, točno u visini izvorišta Omble. Ta investicija se mora dogoditi iznad voda koje idu prema Ombli, našem izvorištu pitke vode. Naravno da nas to brine, zašto smo i pozvali nadležna ministarstva da zatraže objašnjenja i da se taj projekt ne realizira do trenutka dok se ne razjasne svi detalji i dok se ne utvrdi da nema utjecaja na okoliš, što je teško vjerovati u ovom času. Čudne su i izjave oko tog projekta, poput one predsjednice srpske Vlade koja je rekla da je to pomoć dubrovačkom turizmu. Naravno da to nije tako. Imamo situaciju da se u našem susjedstvu ponovno budi velikosrpski projekt. Vidjeli smo što se događa u Crnoj Gori i BiH – poručio je Dobroslavić.

Župan je odgovarao i na pitanje o nedavnom posjetu Skupštinske delegacije Centru za gospodarenje otpadom u Ljubljani. – Bila je to dobra inicijativa budući da radi na istoj tehnologiji kao i planirani naš Centar na Lučinom razdolju. Među ostalima u Ljubljanu su išla tri predstavnika vijećničkih klubova u Skupštin, moj zamjenik i ja te dva načelnika općina. Vidjeli smo da je to tvornica za obradu otpada, a ne odlagalište. Ni oni nisu imali ništa manji problem od prodora otpadnih voda, ali su to riješili kao što ćemo to i mi.Nikola Duper vijećnik Srđ je Grad koji je bio u izaslanstvu koje je posjetilo Ljubljanu naglasio je kako 'župan putuje s načelnicima općina u kojima odvajanje otpada ne postoji' te postavio pitanje oko odvajanja otpada. -Najmanje dva puta smo imali sastanak s jedinicama lokalne samouprave. Upozorili smo ih na važnost odvajanja otpada, nadam se da će brzo i konkretno poboljšati svoj rad na tome. Točno je da ima onih koji malo ili ništa ne odvajaju ali i te općine donose politikantske zaključke oko Centra. No, dobro je da se Duper slaže da je Centar nužan i da ga treba što prije izgraditi- poručio je župan na što je vijećnik Duper kazao kako on nema ništa protiv izgradnje Centra, ali ne ovakvog kakvog ga Županija želi graditi.

Mostova vijećnika Pera Jerkovića zanimalo je kakav je županov stav oko prijedloga da se zdravstvo centralizira te ukinu županijski zavodi za javno zdravstvo i hitnu medicinu? - Prošli petak ste imali sastanak s premijerom te ste tražili pomoć za likvidnost. Na koje se to jedinice odnosi? Je li Županija u problemu s likvidnošću i zašto- zanimalo je Jerkovića.

- Vidjeli smo najave zdravstvene reforme. Znamo da država ne pokriva sve izdatke za zdravstvo i da je određena reforma potrebna. Naš je stav da ta reforma ne treba ići ka centralizaciji. Županije su osnivači dijela tih ustanova, no to nije uzrok problema s kojima se zdravstvo susreće. Ne treba ga rješavati centralizacijom, to nije dobro. Decentralizacija bi trebala biti princip, a problemi postoje. Smatramo da centraliziranje ustanova samo po sebi ne rješava ništa. Što se tiče pitanja o likvidnosti, imali smo sastanak s predsjednikom Vlade jer je nekoliko jedinica lokalne samouprave tražilo da im se pomogne beskamatnim zajmovima. Dogovoreno je da će se podastrijeti Vladi izračun umanjenih troškova od strane dijela jedinica lokalne samouprave te bi se moglo ići u beskamatne zajmove, a najgore su prošli Općina Konavle, Grad Dubrovnik i Primorje – odgovorio je Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Podsjetimo, na dnevnom redu je 51. točka, a izravan prijenos možete gledati OVDJE.

16. lipanj 2024 02:31