StoryEditorOCM
Hrvatska i svijeteuropski kodeks

Znanstvenici tvrde da njihovih 12 savjeta upola smanjuje rizik od raka, a ovo su najčešći karcinomi kod stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije

Piše Silvia Rudinović
26. svibnja 2024. - 17:04

U Hrvatskoj godišnje dijagnozu raka dobije oko 25.000 osoba, a oko 13.000 osoba umre od neke od zloćudnih bolesti, podaci su Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema posljednjim podacima njihova Registra za rak, najčešće sijelo kod muškaraca s područja Dubrovačko-neretvanske županije je rak debelog i završnog crijeva, a potom dušnika, bronh a i pluća. Kod žena u ovoj županiji, daleko najčešće je sijelo raka dojke.

image
Tonci Plazibat/Cropix

U posljednjem tjednu mjeseca svibnja obilježava se Europski tjedan borbe protiv raka, a danas 26. svibnja osnovna je poruka važnost ranog otkrivanja bolesti.

U 2021. godini svaki treći dan se otkrio jedan slučaj raka debelog crijeva u našoj županiji, a prosječno svaka sedma osoba preminula od raka u našoj županiji u 2022. godini umrla je od kolorektalnog raka, podaci su Zavoda za javno zdravstvo DNŽ. U razdoblju od 2002. do 2022., ovdje je ukupno umrlo 1.049 osoba od raka debelog crijeva. To dovoljno govori koliko je važno odazvati se Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva za testiranje stolice na oku nevidljivu krv u dobi 50 do 74 godine, kao što je važno odzvati se Nacionalnom programu za rano otkrivanje raka dojke.

image

Mamografski pregled

Shutterstock/

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije izadila je Europski kodeks protiv raka (ECAC). Ovih 12 preporuka razvili su vodeći znanstvenici u području raka, utemeljene su na najnovijim znanstvenim dokazima i njihovim pridržavanjem može se spriječiti gotovo polovica smrti od raka u Europi, objavio je HZJZ.

image

Europski kodeks protiv raka (ECAC)

Screenshot/ Hzjz/Screenshot/ Hzjz
17. lipanj 2024 03:56