StoryEditorOCM

Ženu je eksplozija izbacila s trećeg kata na parkiralište, nije preživjela. Pazite na ovo ako u domu imate plinsku bocu

Piše dv
21. veljače 2024. - 17:50

I posljednja tragedija pokazala je kako su boce plina u kućanstvu izuzetno opasne te da s njima treba pažljivo postupati. Naime, u Paraćinu se dogodila stravična tragedija kada je život izgubila mlada žena (37), a kako javljaju mediji s mjesta tragedije, uzrok ove nesreće je eksplozija uzrokovana istjecanjem plina iz spremnika plina.boce.

Prema riječima susjeda, detonacija je bila toliko jaka da su sva vrata na zgradi u kojoj je živjela nesretna žena bila polomljena, a žrtva je od siline eksplozije pala je s trećeg kata zgrade u kojoj je živjela. Terasa je potpuno raznesena, a krhotine od eksplozije vidjele su se posvuda izvan zgrade, na ulici i zelenim površinama. Oštećeni su svi stanovi, razbijena su stakla. Uznemireni stanovnici izjurili su van, pišu mediji.

Ubrzo su stigli vatrogasci, policija i hitna pomoć. Požara u zgradi nije bilo, ali je šteta od eksplozije ogromna, a što je najgore izgubljen je jedan mladi život. Djevojka je preminula na putu do bolnice.

Liječnici su je pokušali reanimirati, ali bezuspješno, a o ozbiljnosti stravičnih ozljeda i silini eksplozije govori podatak da je ženu detonacija izbacila iz stana s trećeg kata na parkiralište uz ulaz u zgradu!

I ova tragedija je pokazala kako su plinske boce opasne. Plinske boce se najčešće koriste za kuhanje, ali ima slučajeva da se koriste za grijanje, a gdje nema struje neki ih koriste i za rad hladnjaka. Boce su pod tlakom, a napunjene su tekućim naftnim plinom - propan butanom, plinom koji je zapaljiv.  Do eksplozije plinske boce najčešće dolazi kada plin negdje iscuri. Poseban problem nastaje na spojevima na bocama.

image
Shutterstock

Kako bi došlo do eksplozije potrebna je kritična smjesa, odnosno točno određena koncentracija plina u zraku i u tom slučaju dovoljna je samo iskra, a ako se dogodi plamen onda je još gore.

Dospije li plamen ili iskra u plin, dolazi do izjednačavanja tlaka, prodora u unutrašnjost boce, izgaranja i eksplozije.

Boce su pod tlakom, a što je temperatura viša, ako je boca izložena otvorenom plamenu ili drugom izvoru topline, tlak raste i može doći do eksplozije, pa moraju postojati odgovarajući uvjeti za njihovo držanje i skladištenje.

Zbog toga boce imaju sigurnosni ventil koji puca ako se tlak poveća, sprječavajući eksploziju, pa plin samo istječe. Do eksplozije najčešće dolazi zbog nepravilne uporabe i neispravne opreme, poput crijeva ili brtvila. Ako crijeva koja vode od boce do štednjaka nisu dobra ili je brtveni prsten između ventila boce i regulatora tlaka istrošen, doći će do eksplozije.

U blizini boca ne smiju se držati zapaljivi materijali poput novina i krpa. Također, boce bi trebale biti na odgovarajućoj udaljenosti od izvora topline, poput štednjaka.

image
Shutterstock

Kada osjetite curenje plina najbolje je zatvoriti ventil, prozračiti prostoriju, ne paliti svjetla i ne unositi otvoreni plamen.

U prostorijama i na mjestima gdje se koristi plin moraju postojati znakovi upozorenja za zabranu pušenja i upotrebe otvorenog plamena ili alata koji iskri. U slučaju da ipak dođe do curenja, potrebno je odmah pozvati stručnjaka koji bi pregledao instalacije i uređaje.

Također je preporučljivo odmah napustiti prostor jer ne možemo znati i biti sigurni koliko je plina iscurilo. Pri najmanjoj sumnji bilo bi poželjno bocu što prije zatvoriti, iznijeti van i pozvati stručnjaka.

Da iz plinske boce curi plin najbolje ćete znati po specifičnom mirisu i gorkom okusu u zraku. Riječ je o plinu koji se često nalazi u bocama koje se ilegalno prodaju. Provjera curenja plina može se obaviti i uz pomoć spužvice i sapuna koji se nanosi na ventile, konektore i ostale dijelovi boce. Ako se pojave mjehurići - plin curi.

 

27. travanj 2024 23:17