StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOgorčeno obraćanje

Zelenski prozvao Vijeće sigurnosti UN-a: Gdje je ta sigurnost koju trebate osigurati? Ruski terorizam nije ništa drukčiji od onog Islamske države

Piše dv
5. travnja 2022. - 17:43
President Volodymyr Zelensky, of Ukraine, addresses a meeting of the United Nations Security Council in New York City on April 5, 2022. - Zelensky demanded ”accountability” at the UN Security Council on April 5 for Russian ”crimes” carried out during Russia's invasion of his country. (Photo by TIMOTHY A. CLARY/AFP)Timothy A. Clary

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se Vijeću sigurnosti UN, prvi put od početka ruske invazije, donosi Slobodna Dalmacija.

Ne samo da je oštro prozvao Ruse zbog ratnih zločina u Buči i drugdje u Ukrajini, nego je kritizirao i samo Vijeće sigurnosti.

- Gdje je ta sigurnost koju vi trebate osigurati? Gdje je mir? Gdje su te garancije za koje UN jamči? Svijet će tek vidjeti ratne zločine koje su ruske trupe počinile u drugim dijelovima naše zemlje.

Zelenski je potom zahtijevao da se Rusiju treba privesti pred međunarodni sud, sličan onome koji je održan u Nürnbergu nakon Drugog svjetskog rata,

- Masakr u Buči tek je jedan od primjera, svijet tel vidjeti punu istinu o ruskim zločinima, rekao je Zelenski i potom doveo u pitanje i samu ulogu Rusije unutar UN-a.

- Vijeće sigurnosti Rusiju bi trebalo izbaciti iz svog sastava, poručio je Zelenski i rekao da se mora pronaći način da se zaustavi ruska agresija u Ukrajini.

Zelenski je naglasio da se Vijeću obraća "u ime ruskih žrtava" te je rekao da su ruske trupe "ubijale civile i silovale žene"

- Jučer sam se vratio iz grada Buče, nedaleko od Kijeva, a koji smo nedavno oslobodili iz ruku ruskih trupa. Ne postoji ni jedan zločin koji ruske trupe neće počiniti. Njihova je vojska tražila i namjerno ubila svaku osobu koja je služila našoj državi.

Ubijali su žene izvan njihovih kuća kada su samo pokušale nazvati nekog. Ubili su cijele obitelji, odrasle osobe i djecu, a potom su pokušali spaliti njihova tijela, rekao je.

Potom je dosta detaljno opisao zločine koje su počinile ruske trupe:

- Civile su ubijali na cesti, ispred njihovih kuća, bacali ih u bunare i gazili ih tenkovima nasred ulice samo iz "užitka", rekao je Zelenski.

- Otkidali su njihove udove i rezali im grkljane. Žene su silovali i ubijali ispred njihove djece. Čak su im odrezali i jezike jer ih nisu željeli slušati, opisivao je grozote Zelenski.

Ukrajinski predsjednik potom je rekao da Rusi zapravo nisu ništa drugačiji od drugih terorista, poput onih Islamske države.

07. svibanj 2024 22:13