StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Poseban odnos‘

Xi stiže u Moskvu, Putin o kineskom predsjedniku govori biranim riječima: ‘On je moj dobar, stari prijatelj...‘

Piše DV
20. ožujka 2023. - 06:48

Vladimir Putin u članku za novine People‘s Daily, koje su službeni list vladajuće kineske komunističke partije, rekao je kako se Rusija i Kina bore protiv "zajedničkih prijetnji". Ova tvrdnja objavljena je u trenutku kad ruski predsjednik treba dočekati kineskog kolegu Xi Jinpinga, koji stiže u trodnevni posjet Moskvi. Putin to opisuje kao "značajan događaj koji ponovno potvrđuje posebnu prirodu rusko-kineskog partnerstva", donosi Slobodna Dalmacija.

- Zahvalni smo za uravnotežen stav Kine oko događaja u Ukrajini, kao i za kinesko razumijevanje pozadine i pravih uzroka sukoba. Pozdravljamo spremnost Kine da igra konstruktivnu ulogu u rješavanju krize - napisao je Putin.

Xi mu je uzvratio uslugu u Rossiiskaji Gazeti, dnevnim novinama Kremlja, tvrdeći kako mirovni plan od 12 točaka, koji je Peking u veljači izradio kako bi se okončao rat u Ukrajini, odražava "jedinstvo stajališta svjetske zajednice".

Posjet kineskog čelnika Moskvi prvi je posjet nekog stranog čelnika otkako je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina, prenosi Sky News. Podsjetimo, ministri pravosuđa iz više od 40 zemalja, uključujući Britanca Dominica Raaba, u Londonu će podržati istragu o navodnim ratnim zločinima koji uključuju i otmicu djece.

Putin je u članku za People‘s Daily također napisao kako Xi i on imaju "velika očekivanja od predstojećih razgovora".

- Xi Jinping je moj dobar, stari prijatelj s kojim imam najtopliji odnos... Odnosi između Rusije i Kine stalno jačaju i na najvišoj su razini u povijesti dviju zemalja. Postigli smo neviđenu razinu povjerenja u našem političkom dijalogu, a naša strateška suradnja uistinu je sveobuhvatne prirode i označava početak nove ere - napisao je ruski predsjednik.

Xija je u Moskvu pozvao Putin osobno. Njih dvoje sastat će se jedan na jedan u ponedjeljak, nakon čega će uslijediti neformalan ručak, a daljnji razgovori nastavit će se u utorak kad će predsjednici dati izjave medijima.

Otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, Peking pokušava pronaći ravnotežu između poziva na mir i izbjegavanja kritike Rusije. Xijev režim zanijekao je optužbe SAD-a i NATO-a da Kina razmatra opskrbu oružjem kako bi pomogla Rusiji u ilegalnoj invaziji, za koju Putin u svom članku i dalje tvrdi da ju je "potaknuo Zapad".

- Otvoren sam za političko i diplomatsko rješenje ukrajinske krize i pozdravljam nedavne prijedloge kineskog predsjednika o prekidu vatre - napisao je Putin.

- Kineski mirovni plan uključuje poštivanje suvereniteta svih zemalja, ukidanje bilo kakvih sankcija, on je konstruktivan i promiče političko rješenje... Za složene probleme nema jednostavnih rješenja, a prestanak rata osigurao bi stabilnost globalne proizvodnje i lanaca opskrbe. Do rješenja se može doći ako se svi budu rukovodili konceptom zajedničke, sveobuhvatne i održive sigurnosti te ako se dijalog i konzultacije nastave na ravnopravan, razborit i pragmatičan način. Ne postoji univerzalan model vlasti i ne postoji svjetski poredak u kojemu odlučujuća riječ pripada jednoj zemlji - piše Xi u svojem članku.

Kineski i ruski predsjednik također su naglasili važnost gospodarskog partnerstva svojih zemalja. Iako je Rusija od početka rata u veljači 2022. uglavnom odsječena od zapadnih tržišta, Putin je napisao kako trgovina njegove zemlje s Kinom raste, što dodatno jača suverenitet njihovih odnosa".

Xi je pak dodao kako Peking i Moskva žele "sveobuhvatno partnerstvo" koje bi dalo rezultate u svijetu kojemu prijete "djela hegemonije, despotizma i nasilja".

20. travanj 2024 12:35