StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIzbori u Srbiji

Vučić proglasio trijumf u Beogradu, oporba najavila prosvjed u 18h: ‘40.000 glasača iz BiH... Neviđena krađa!‘

Piše Hina
18. prosinca 2023. - 06:42

Vodeća oporbena koalicija na prijevremenim parlamentarnim izborima u Srbiji osporila je u izbornoj noći nakon prijevremenih izbora u nedjelju "apsolutnu pobjedu" Srpske napredne stranke (SNS) koju je proglasio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, čije ime je nosila lista SNS-a.

Vučić je u nedjelju navečer, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta, u izbornom stožeru objavio osvajanje apsolutne većine liste SNS na prijevremenim parlamentarnim izborima i prednost te stranke na izborima u Beogradu.

Nositelj liste proeuropske koalicije "Srbija protiv nasilja" Miroslav Aleksić izjavio da se u nedjelju svjedočilo "neviđenom izbornom nasilju", ustvrdivši da je izdano 40.000 novih osobnih iskaznica za beogradske izbore, te da se glasače dovodilo u Beograd, a "sabirni centar" bila je "Štark Arena" u koju su organizirano dovedeni glasači iz BiH.

"To što se danas dogodilo ne može biti nešto što ćemo prihvatiti kao rezultate demokratskih i fer izbora", rekao je Aleksić u nedjelju kasno navečer u stožeru koalicije.

Ustvrdio je da se informacije predstavnika SNS-a i Aleksandra Vučić odnose na postotak uzorka, te da "Srbija protiv nasilja" kao koalicija ima rezultate koji se temelje na zapisnicima koji su došli do stožera SNS-a.

"Još se na velikom broju biračkih mjesta u Beogradu glasovi broje, tako da do kasno u noć nećemo znati rezultate", rekao je Aleksić.

Prema podacima koji se temelje na 29,17 posto ukupnog broja biračkih mjesta koalicija oko SNS ima 43,2 posto, lista "Srbija protiv nasilja" 28,2 posto, Socijalistička partija Srbije 6,7, koalicija NADA 5,5, te lista liječnika Branimira Nestorovića, koja je osvojila neočekivanih 4,8 posto.

"Potpuno je sigurno da nema govora o tome da je SNS pobijedio u Beogradu i pored tolike krađe i ljudi dovedenih sa strane", rekao je Aleksić.

Potpuno je jasno da su u Beogradu stranke oporbe dobile više glasova od stranaka koje su do sada u glavnome gradu predstavljale vlast, rekao je za N1 predsjednik Stranke slobode i pravde i jedan od čelnika koalicije "Srbija protiv nasilja", Dragan Đilas.

Poručio je da će braniti izbornu volju građana "svim demokratskim sredstvima", te da su mogući i prosvjedi.

Promatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) objavila je da, uz izlaznost od 59,1 posto građana s pravom glasa, lista "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" na temelju 95 posto obrađenih glasova, ima 46,9 posto, lista "Srbija protiv nasilja" 23,1 posto, lista "Ivica Dačić - premijer Srbije" 6,7 posto, lista koalicije NADA pet posto i lista "Mi - Glas iz naroda - dr. Branimir Nestorović" 4,6 posto.

Republičko izborno povjerenstvo (RIK) nije se oglasilo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je u nedjelju navečer da je obveza tog državnog tijela da u ponedjeljak, nakon 20 sati, održi posebnu sjednicu, na kojoj će utvrditi preliminarne rezultate izbora za sva biračka mjesta koja budu obrađena u roku od 24 sata od zatvaranja birališta.

‘Srbija protiv nasilja‘ zove Beograđane na prosvjed zbog krađe izbora, okupljanje danas u 18h

Koalicija "Srbija protiv nasilja" pozvala je sinoć nakon završetka izbornog dana Beograđane na prosvjed protiv, kako kažu, "krađe izborne volje".

Kako se navodi u priopćenju, na osnovi 81 posto prebrojanih glasova u Beogradu, lista SNS ima 21 tisuću glasova više od liste „Srbija protiv nasilja“.

„S obzirom na to da je više od 40 tisuća ljudi bez legalnog prebivališta u Beogradu organizirano dovedeno radi podrške SNS listi, čime je drastično promijenjena izborna volja Beograđana, zahtijevamo poništavanje izbora u gradu Beogradu i ponavljanje glasanja za Skupštinu grada“, navodi se u priopćenju.

Prethodno, priopćeno je, zahtjeva se „čišćenje biračkog spiska“.

„Pozivamo građane Beograda na prosvjede zbog krađe izborne volje ispred Gradske Skupštine (Starog dvora) u 18h, odakle ćemo se uputiti ka sjedištu Republičke izborne komisije u ulici Kralja Milana“, zaključuje se u priopćenju SPN.

 

27. travanj 2024 08:00