StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRatni gubici

Vojni analitičar: ‘Nema samo Ukrajina problem s naoružanjem! Pogledajte malo bolje kakvu tehniku Rusi koriste...‘

Piše DV
27. veljače 2024. - 07:55

Vojni analitičar Igor Tabak komentirao je za podcast Prva linija vijesti o ogromnim gubicima, i kad je riječ o vojnicima i vojnoj tehnici u ratu u Ukrajini.

Naime, prema stranici Oryx, koja prati vizualno dokazane gubitke (uništena, oštećena i oteta tehnika), Rusi su izgubili 14.573 komada vojne tehnike. Ukrajina znatno manje, ali također puno - 5235. Budući da ruska industrija u ratnom modu radi već najmanje godinu i pol dana, a također se koristi i velikim zalihama tehnike iz sovjetskih vremena, te gubitke podnosi bolje od Kijeva. No, Tabak smatra da brojke o vojnoj proizvodnji koje iznosi Rusija treba uzeti s velikom rezervom:

- Sve njihove tvrdnje vezane uz proizvodnju su propagandne. Prvo, oni imaju velike rezerve iz SSSR-a. Drugo, od 2021. do danas su obrambeni proračun povećali tri ili čak četiri puta. Dio toga ide u proizvodnju nove tehnike, često ovisne o zapadnim komponentama koje se šverca raznim kanalima. Ali to je sve u manjem opsegu nego prije, a razlika se nadomješta popravljanjem stare tehnike iz raznih depoa. To se sve slijeva prema bojištu, a dobar dio toga nije ni izbliza moderan, niti na razini onoga s čim se krenulo u rat. Nije slučajno da se počelo s novijim tenkovima pa smo onda došli i do T-62, a u zadnje vrijeme čak i stari T-55, koji se koriste čak i u napadnim djelovanjima. To sve ukazuje na probleme koje ima ruska industrija pa se uz sve te njihove bajke o fantastičnoj proizvodnji streljiva vidjelo da uvoze iz Bjelorusije i Sjeverne Koreje. Nije samo Ukrajina ta koja žeđa za granatama, kaže Tabak.

image
Genya Savilov/Afp
image

Igor Tabak

Davor Pongracic/Cropix

- Ukrajina je također krenula s dosta naoružanja iz starih zaliha, a streljivo je od početka bilo problem. Kronični manjak streljiva istočnog kalibra krenuo se nadomještati donacijama zapadnog oružja i pripadajućeg streljiva. Time se održala određena razina vatrene moći, naravno skromnije od ruskih snaga. Problem je da Kijev tu ovisi o dotoku streljiva sa Zapada, budući da je istočno streljivo teže dobavljivo. Zapad to sve može riješiti, i za svoje i za sovjetsko naoružanje. No, količine su najveći problem jer mirnodopske industrije ne mogu proizvoditi milijune i milijune granata - kaže analitičar Tabak.

image
Genya Savilov/Afp

Rat ovako velikog opsega uzeo je i velike žrtve među vojnicima. Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je da ubijeno 31.000 njihovih vojnika. Amerikanci su krajem ljeta 2023. gubitke procijenili na do 70.000 mrtvih i do 120.000 ranjenih. Rusija svoje brojke, osim na samom početku rata, nije iznosila pa se tu oslanjamo na procjene. BBC Rusija tako navodi 113.200 ubijenih i 214.000 ranjenih, Amerikanci navode gubitke od 315.000 vojnika, Ujedinjeno Kraljevstvo 350.000. Iako obje zemlje imaju velike populacije - smatra se da u Ukrajini trenutno živi 33 milijuna ljudi, u Rusiji više od 144 milijuna, postavlja se pitanje koliko dugo su obje zemlje još spremne trošiti ljudstvo i kako će pribaviti nove vojnike.

image

Volodimir Zelenski

Genya Savilov/Afp

- Dobar dio priča koje se tu vrte su ratna propaganda. Rusima je jako stalo ostaviti dojam da Ukrajinaca nema dovoljno, da nemaju snage i da nemaju volje. O sebi pak pričaju samo najbolje. Što se tiče brojki - ako je istina ovih 31.000 koje spominje Zelenski, onda bi mogli imati i do pet puta više ranjenih. S druge strane, mislim da bi ruski gubici mogli biti monumentalni jer su pokazali da im uopće nije stalo do njihovog ljudstva. Ono što je ovdje različito je kontekst pribavljanja ljudstva. Ukrajina je opću mobilizaciju ograničila samo na starije od 27 godina, a dosta su se bazirali i na dragovoljcima. Imaju i dosta izuzetaka u mobilizacijskom sustavu, što sad dolazi na naplatu i to će se morati korigirati. S druge strane, Rusi nakon one mobilizacije u jesen 2022. tome više nisu pribjegavali jer se pokazalo kao nepopularno. Oni ljude prikupljaju iz zatvora, nude velike novčane nagrade svima koji se prijavljuju, a očito se radi i neka tiha mobilizacija daleko od velikih gradova i elite, naročito među manjinama. Iskreno, mislim da ni jedna strana tu nema problem s ljudstvom kakvim ga prikazuju neki mediji. Problem je zapravo te ljude obučiti, rekao je Tabak za podcast Prva linija.

image
Anatolii Stepanov/Afp
image
Genya Savilov/Afp
27. travanj 2024 20:27