StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAKCIJA U SISKU|

VIDEO: Zagrebački vatrogasci spustili kapu sa zvonika gradske katedrale!

Piše dv
10. siječnja 2021. - 12:39

U nedjelju oko podneva uspješno je okončana složena operacija skidanja 14 metara visoke i 15 tona teške kape zvonika sisačke katedrale, koja je oštećena u potresu, donosi Jutarnji list.
Voditelj operacije bio je šef vatrogasnog odjeljenja JVP Grada Zagreba Marko Adamčić.
- Važno je da nema jačeg vjetra, ali kiša ili snijeg nam ne smetaju. Upravo obavljamo završne radove priprema, što uključuje vezivanje sajli i dodatnih gurtni za osiguranje, te vezivanje kape zvonika za kransku dizalicu koja će ga spustiti. Jučer smo obavili sve početne pripreme i ne očekujemo dodatne probleme, rekao je Adamčić uoči akcije uklanjanja kojoj je prisustvovao i premijer Andrej Plenković.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

Uz pet zagrebačkih vatrogasaca u operaciji su sudjelovala i trojica kranista iz tvrtke Mamut, uz podršku sisačkih vatrogasaca.
Budući da je sudjelovao u sličnoj akciji na zagrebačkoj katedrali, Adamčić je rekao kako je riječ o sličnom postupku, s tom razlikom što je zagrebačka katedrala dvostruko viša, a toranj je kameni, dok je na sisačkom zvoniku postolje kape drveno. Zbog toga je u Zagrebu korišten eksploziv, a u Sisku je podnožje piljeno.
Oko katedrale je postavljen perimetar sigurnosti, ali izvođači operacije upozoravaju promatrače na nužan oprez.

26. lipanj 2024 07:35