StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPANIKA U BANSKIM DVORIMA|

VIDEO: Turistička sezona mogla bi se okončati i prije Dana pobjede, 5. kolovoza. Pogledajte što o cijepljenju kažu naše poznate face!

Piše Anita Belak Krile /SD
19. srpnja 2021. - 13:27

Prošle godine Hrvatska je crvena na karti Europe postala 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe, a ove sezone to bi nam se moglo dogoditi desetak dana ranije, moguće i prije Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza, donosi Slobodna Dalmacija.

U neformalnom razgovoru takvo mišljenje potvrdilo nam je danas niz epidemiologa od kojih su neki i u vladinom Znanstvenom savjetu za koronavirus. Sve projekcije nažalost, pokazuju nagli trend porasta zaraze, stoga i ne čudi što u Banskim dvorima vlada velika panika, kako zbog mogućeg prebrzog prekida sezone tako i zbog neizvjesne COVID jeseni.

Četvrti val pandemije formirao se u Velikoj Britaniji ali i u nizu mediteranskih turističkih zemalja od Španjolske, Portugala, Cipra, Malte, Grčke… „Za Britance znamo da su glavni širitelji delta soja, no problem je i što se pogoršava epidemiološka slika u Njemačkoj, Austriji te Italiji, zemljama o čijim smo turistima tradicionalno ovisni, kaže nam visoki izvor iz vladajuće stranke.

Britanci imaju veliku procijepljenost i rade eksperimente s kompletnim otvaranjem jer to mogu. Imaju 87 postotnu procijepljenost s jednom dozom odrasle populacije, a čak 68 sa dvije doze dok smo mi delta soj dočekali samo s trećinom procijepljenog stanovništva.

Hrvatska trenutačno ima na lageru preko milijun doza cjepiva, no interes građana za cijepljenje je mizeran.

Da je vrag odnio šalu pokazuje i medijska ofenziva spotova za cijepljenje s kojom se počelo u samome srcu sezone kad je cijela jadranska obala postala narančasta na karti ECDC-a. Već smo čuli apele tv novinara Zorana Šprajca, Andrije Jarka i skladatelja Tončija Huljića, a kampanji su se pridružili i Goran Ivanišević, braća Martin i Valent Sinković, Željko Bebek, Ida Prester, Enis Bešlagić, Bojana Gregorić Vejzović, Zvonimir Boban, Ante Gelo, Andrej Kramarić …Njihovi spotovi vrte se na Youtubeu, Facebooku i Instagramu, a poruke prenose i drugi mediji kako bi doprle do što većeg broja osoba širom Hrvatske, donosi Slobodna Dalmacija.

Lokalni zavodi za javno zdravstvo zadnjih tjedana silno puno upozoravaju na potrebu cijepljenja, čini to gotovo svakodnevno i šef splitske Infektologije prof. dr. Ivo Ivić koji i danas ponavlja kako broj hospitaliziranih u splitskoj bolnici raste i sad su tri osobe na respiratoru dok do prije neki dan nije bila nijedna.“To je jasan rast, nije velik, ali je naznaka uzlazne putanje koja ne popušta. Najzanimljivije je kad pitate zašto se niste cijepili, onda se sliježe ramenima, nema se odgovora, komentirao je za televiziju N1 dr. Ivić. Nadao se, kaže, da će cijepljenje rasteretiti zdravstvo.

03. svibanj 2024 19:35