StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRISJEĆANJE NA VELIKU AKCIJU

Veterani 4.gardijske brigade naše županije na obilježavanju Maslenice

Piše dv
23. siječnja 2022. - 08:22

Prije 29 godina, 22. siječnja započela je vojno-redarstvena operacija Maslenica u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija nakon čega je ponovno uspostavljena cestovna komunikacija između sjevera i juga Hrvatske. Tim povodom članovi Udruge veterana 4.gardijske brigade podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju posjetili su Maslenicu. Brojna izaslanstva položila su vijence i zapalili svijeće kod spomenika poginulim pripadnicima 3.gardijske brigade u Kašiću i kod spomenika poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade podno Zelenog hrasta u Islamu Latinskom. Veterani četvrte posjetili su mjesta pogibije suboraca gdje su kod spomen obilježja pok. Bože Budiše u Kašiću, pok. Marija Glavote i pok. Marija Nikolića u Paljuvu zapalili svijeće. Sudjelovali su na svetoj misi za poginule branitelje u crkvi Marije zaštitnice kršćana u Paljuvu.

Od 22. do 25. siječnja u akciji je poginulo 13 branitelja, a u iduća dva dana još šest. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

U ovoj operaciji sudjelovala je i satnija gardista iz Metkovića u sastavu 4.gardijske brigade u kojoj je imala jednog poginulog (Mario Nikolić iz Krvavca) i desetak ranjenih pripadnika.

26. lipanj 2024 02:23