StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZahtjevan posao

Velika promjena na svim bankomatima u Hrvatskoj, bankari objasnili što čeka građane. Zaštitarske agencije poslale upozorenje: ‘Ne pokušavajte ovo, novac će se obojiti...‘

Piše Zoran Šagolj/sd
15. prosinca 2022. - 22:25

Hrvatska je s 15. prosincem ušla u posljednju fazu velikog posla oko uvođenja eura. Zato je u četvrtak, kako je i bilo najavljeno, počelo masovnije gašenje bankomata poslovnih banaka, koji su inače predviđeni kao ključni kanal za distribuciju nove valute, piše Slobodna Dalmacija.

- Do kraja prosinca ove godine dio bankomata će se postupno i privremeno gasiti kako bi ih se prilagodilo za isplatu gotovine u eurima od 1. siječnja iduće godine. Prema planu prilagodbe, do zadnjeg dana prosinca građanima će biti na raspolaganju 1300 bankomata koji će isplaćivati gotovinu u kunama, a od 1. siječnja iduće godine 2700 bankomata će isplaćivati gotovinu u eurima. Očekuje se da će svih 4000 bankomata biti prilagođeno i operativno najkasnije do 15. siječnja iduće godine – pojasnili su iz Hrvatske udruge banaka (HUB).

Ova krovna udruga novčarskih kuća počela je na svojim internetskim stranicama (hub.hr) objavljivati kartu aktivnih bankomata, koja će se svakodnevno ažurirati. Prvi bankomati, njih 50-ak, ugašeni su s prvim danom prosinca, tako da su neki već ispražnjeni kunama i napunjeni eurima.

Htjeli biste podignuti gotovinu, a bankomat ne radi? Od danas na ovoj karti potražite lokacije svih aktivnih bankomata u vašoj blizini

Zahtjevna operacija

Prema službenim podacima, u Hrvatskoj je oko 4 tisuće bankomata u vlasništvu banaka, a kako bi one olakšale posao zamjene valuta svojim klijentima, dogovoreno je da se od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknada za podizanje gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka na teritoriju RH.

- Prilagodba bankomata jedan je od najzahtjevnijih elemenata procesa uvođenja eura. Potrebno je nešto više od 40.000 bankomatskih kazeta prilagoditi za nove dimenzije novčanica eura, koje su drukčije u odnosu na novčanice kuna. Također, za svaki bankomat je potrebna softverska prilagodba i inicijalizacija novih bankomatskih kazeta, što zahtijeva fizički dolazak na lokaciju i određeno vrijeme rada u ovisnosti o vrsti bankomata – pojasnili su iz HUB-a.

Na istu temu ranije se oglasio izvršni direktor Sektora za gotov novac HNB-a Tihomir Mavriček.

Fokus na manje sredine

- Morate obići svaki bankomat, ažurirati ga i nakon toga pripremiti da može prihvatiti novčanice eura. U 4000 bankomata ima više od 40.000 bankomatskih kazeta i svaku pojedinačno moramo prilagoditi za nove dimenzije euronovčanica koje su, naravno, različite dimenzije od novčanica kune – kazao je Mavriček.

Poseban fokus usmjeren je na manje sredine, gdje je i manji broj bankomata, pa su članice HUB-a dogovorile način prilagodbe mreže tako da u svakom trenutku građanima bude na raspolaganju dovoljan broj uređaja za podizanje gotovine.

Osim bankare, veliki posao čeka i zaštitarske agencije, čiji će djelatnici fizički donositi eure. Da ljudima s onu stranu zakona ne bi palo na pamet iskoristiti priliku, Hrvatski ceh zaštitara im je još ranije odaslao upozorenje:

- Prilikom pokušaja bilo kakvog otuđenja novca iz bankomata, novac će se obojiti. Poprimit će zelenkastoplavu boju, ovisno o kojem se proizvođaču radi, i novac je neupotrebljiv.

Na razini većih hrvatskih banaka dogovoreno je da će najmanji iznos apoena koji će se moći podići na njihovim bankomatima biti 10 eura (do sada je to bilo 100 kuna). Neke banke su najavile da će krenuti i s manjim apoenima, dok će u velikoj većini najveći biti onaj od 50 eura.

Od početka prosinca u poslovnicama banaka, Hrvatske pošte i Fine može se za 100 kuna kupiti početni paket koji sadržava 33 eurokovanice s hrvatskom nacionalnom stranom, u svim apoenima i vrijednosti od 13,28 eura. Jedna osoba može kupiti najviše dva takva paketa kovanica eura. 

28. travanj 2024 00:55