StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNIŽI PDV ZA LIJEKOVE BEZ RECEPTA

UTJEHA U ZIMSKOJ SEZONI Lijekovi za prehladu, kapi za nos i analgetici do 18 posto jeftiniji

Piše dv
1. siječnja 2019. - 17:34
Početkom 2019. godine PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se, odlukom Vlade, sa sadašnjih 25 na pet posto, zbog čega će i njihove maloprodajne cijene biti osjetno niže, a u Hrvatskoj ljekarničkoj komori (HLJK) očekuju pojeftinjenje bezreceptnih lijekova u prosjeku za 18 do 19 posto.

Primjerice, lijekovi za gripu i prehladu, kapi za nos, analgetici i 500-tinjak drugih lijekova koji se izdaju bez recepta, imat će u prosjeku do 18 posto nižu maloprodajnu cijenu, kazala je za hrt.hr predsjednica HLJK-a Ana Soldo.

Najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

Cijene analgetika i antipiretika trenutačno se kreću od 25 do 40 kuna, a nakon primjene niže stope PDV-a ta će kategorija najprodavanijih bezreceptnih lijekova stajati između 20 i 30 kuna. Lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i kapi za nos u prosjeku će biti i do 10 kuna jeftiniji, prenosi hrt.hr.

No ima i suprotnih slučajeva, a Soldo navodi njemačku farmaceutsku kompaniju Berlin-Chemie koja, na najavu smanjenja PDV-a, od 1. siječnja podiže nabavne cijene svojih bezreceptnih lijekova za 18 posto.

Riječ je o proizvođaču Prostamola Uno za bolesti prostate, Espumisana, lijeka protiv nadutosti, Lioton gela za ublažavanje problema s proširenim venama i Flavameda za iskašljavanje.

"Toliko su podigli nabavne cijene da kupci neće ni primijetiti da se spustio PDV", kaže Soldo.
04. svibanj 2024 04:33