StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLjetne nevolje

Uoči vrhunca toplotnog vala, Grke muči još jedan problem: zbog požara evakuirane stotine ljudi, ugrožena i ljetovališta

Piše dv
18. srpnja 2023. - 07:48

Požari koji su se oteli  kontroli poharali su dva naselja u blizini Atene. Grci strahuju da najgore tek dolazi. Naime, svi se pribojavaju posljedica ekstremnih vrućina koje se, kako najavljuju meteorolzi, tek očekuju do kraja tjedna, što će dodatno povećati rizik od požara, piše Sky News.

Potaknuti jakim vjetrom, šumski požari bjesnili su kroz dva grada u blizini Atene, oštetivši kuće i natjeravši tisuće ljudi u bijeg.

Stotine djece evakuirano je iz ljetnog kampa koji se nalazi oko 80 kilometara zapadno od grčke prijestolnice Atene. 

Izdane su naredbe za evakuaciju za najmanje šest naselja, a požari su se opasno približavali ljetovalištima. Udari vjetra dosezali su 70 km/h. 

image
Spyros Bakalis/Afp
image
Spyros Bakalis/Afp

Vjeruje se da je najmanje pet kuća teško oštećeno u požaru koji je zahvatio i primorsko stambeno područje Lagonisija, inače popularnog ljetovališta.

Policija je pomogla evakuirati više od 100 građana u širem području, a pogođeni su i gradovi Kalyvia i Anavyssos.

Evakuirano je i oko 1200 djece iz ljetnog kampa, a evakuiran je i jedan rehabilitacijski centar, u blizini povijesnog grada Korinta.

Koliko god da su požari tijekom ljeta nešto na što su Grci navikli, nemoguće se pripremiti na njihovu razornu snagu. Meteorolozi najavljuju novi toplotni val od četvrtka, osjetit će se u većini države, a maksimalne temperature će se kretati od 38 do 43 stupnja Celzijevih, prenosi Sky News.

image

aze started in Kouvaras, 50 kilometres (30 miles) southeast of Athens and quickly through brush and spread south toward the Attica region and the resorts of Lagonissi, Anavyssos and Saronida. (Photo by Spyros Bakalis/AFP)

Spyros Bakalis/Afp
image
Spyros Bakalis/Afp
image
Spyros Bakalis/Afp

Nedavno ponovno izabrani premijer Kyriakos Mitsotakis, izjavio je u ponedjeljak: "Danas je bio prvi stvarno težak dan ovog ljeta. Sigurno je da će ih biti još. Imali smo, imamo i imat ćemo požare, što je također jedna od posljedica klimatske krize koju proživljavamo pojačanim intenzitetom".

image
Spyros Bakalis/Afp
image
Spyros Bakalis/Afp
image
Spyros Bakalis/Afp
30. travanj 2024 21:33