StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVO ZATVARANJE |

U tijeku sastanak Merkel i šefova pokrajina, Bild tvrdi: ‘Lockdown u Njemačkoj počinje 2.11.!‘

Piše DV
28. listopada 2020. - 16:43
Zagreb, 201119. Dvorana Arena. Kongres Europske pucke stranke u zagrebackoj Areni.. Na fotografiji: Govor Angele Merkel.CROPIX
Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se danas s premijerima saveznih pokrajina kako bi odlučili o postroženju mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa.
Kako javlja njemački Bild, Merkel i premijeri su se odlučili da novi lockdown počinje 2. studenoga. O kakvim se točnom mjerama radi, bit će poznato nakon završetka sastanka koji je još uvijek u tijeku, a počeo je u 13 sati.
Prema riječima ministra financija Olafa Scholza, kojij se obratio novinarima prije sastanka, vlada će tvrtkama koje neće moći poslovati tijekom lockdowna pomoći novčanim sredstvima. Jedan mjesec lockdowna koštat će Njemačku između 7 i deset milijardi eura, poručio je.

Prema ranijim izvješćima, trebalo bi biti dogovoreno zatvaranje svih restorana i barova, a samo bi škole i dječji vrtići radili, stajalo je u nacrtu prijedloga.
Prema novim mjerama ljudi bi mogli izlaziti samo s članovima vlastitog kućanstva. Predviđene su kazne za one koji prekrše propise, no pojedinosti o tome nisu poznate.

Nacrt novih mjera također predviđa zatvaranje dvorana za fitness, klubova i kino dvorana, kazališta i opernih kuća te koncerata.
Eksponencijalni rast u gotovo svim njemačkim pokrajinama govori da brojne zdravstvene vlasti ne mogu ući u trag svim infekcijama i da je zato nužno smanjiti kontakte među ljudima u nadi da tako jake mjere neće biti potrebne tijekom Božića.
Njemačka je bila mjesecima hvaljena jer je uspjela ograničiti širenje zaraze u prvoj valu daleko bolje od drugih velikih sila, no sada je suočena s ubrzani rastom infekcija.

Vlada je do sada izbjegavala uvesti drugo zaključavanje nakon je prvo razdoblje takvih mjera teško pogodilo gospodarstvo.
No Merkel je u utorak upozorila na opasnost za njemački zdravstveni sustav ako zaraza nastavi eksponencijalno rasti, a ministar Peter Altmaier rekao je da bi Njemačka do kraja tjedna mogla imati 20.000 novozaraženih na dan.
#Angela Merkel #Njemačka #Koro
19. travanj 2024 08:06