StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBRODOGRADILIŠTE ISKRA

U Šibeniku izgrađen nepotopiv brod za dubrovačku hitnu medicinsku pomoć i spašavanje na moru

Piše DV
8. veljače 2023. - 10:52

Prvi  brod za hitne medicinske intervencije na moru, koji se iz vladinog projekta grade u brodogradilištu ISKRA  u Šibeniku završen je i trebao bi biti isporučen do kraja mjeseca u Dubrovniku.

Do kraja godine trebalo bi biti isporučeno još pet istih brodica čija je osnovna karakteristika da su nepotopive - kad se prevrne, ponovo se uspravi, a u kabinu ne uđe ni kap vode.

 Predviđeno je da nove brodice osim u Dubrovniku budu na vezovima u zadarskoj Gaženici, Malom Lošinju, Rabu, Šibeniku i Supetru.

 Ovoga tjedna brodica je prošla sve provjere u  šibenskom brodogradilištu, a je opremljena suvremenom medicinskom opremom čini prvu i najvažniju ‘kariku’ u uspostavljanju hitne pomorske medicinske službe RH.

Podsjetimo, ugovor o javnoj nabavi za gradnju šest brzih brodica za uspostavu hitne pomorske medicinske službe potpisali su u listopadu 2021. godine u Gaženici ministar zdravstva Vili Beroš i Zajednica ponuditelja Tehnomont Brodogradilište Pula i ISKRA brodogradilište 1 d.o.o. Šibenik.

- Velik je to iskorak za naše bolesnike i za naše otočane koji se, naravno, kao i svi drugi ponekad nađu u zdravstvenim poteškoćama i trebaju ovakvu zdravstvenu zaštitu. To je iskorak koji se funkcionalno nadovezuje na nabavu 12 automatskih biokemijskih analizatora, koji se također nalaze diljem naše obale. Stanovnici otoka mogu biti mirniji jer koriste uslugu tih hitnih biokemijskih analizatora koji mogu prepoznati stanja koja zahtijevaju hitan transport - izjavio je tada ministar Beroš.

Posao gradnje i opremanja šest brodica za hitnu medicinsku pomoć vrijedan je oko 76,4 milijuna kuna. 

Brodica će moći  primiti tri člana posade i devet osoba. Duljinom trupa od 15 metara u idealnim uvjetima moći će postići maksimalnu brzinu od najmanje 35 čvorova. Osim za hitne slučajeve, bit će također korištene i za traganje i spašavanje na moru. 

 

26. lipanj 2024 02:53