StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMJERIO JE I ANTITIJELA

Toni Jurišić podijelio iskustva sa koronom: ‘Nisam mogao disati, smršavio sam 7 kila, imao halucinacije, a danas pijem kortikosteroide‘

Piše dv
25. studenog 2021. - 11:39

Toni Jurišić iz Baške Vode je jedan od mnogih koji je prebolio koronavirus. No, on se, vidjevši podatke o razini antitijela prije i nakon cijepljenja, nemalo iznenadio te ih odlučio podjeliti na fejsu, u nadi da će to možda nekoga nagnati na razmišljanje. Naime, nakon preboljelog covida Toniju je titar iznosio otprilike 1600, da bi se taj broj poslije devet mjeseci spustio na 752.4.  Ipak, tri tjedna po primitku prve doze cjepiva, on iznosi 43.148,3!

''Eto, ako nekome ovo može pomoći u odluci i pomogne mu da sačuva svoj život, bit će mi neizmjerno drago (nadam se da neće odmoći nikome)', napisao je Jurišić u svojoj objavi. Uz to se našalio da testove na čipove još nemaju. 'Koronavirus nije nimalo lagana bolest, naprotiv, za mene je bila prava noćna mora, 15 dana užasa. I molio bih svakoga da dobro razmisli o svojim postupcima odnosno propustima', kazao je za DNEVNIK.hr.

Dana 02.11.2020. je Toni od samog buđenja osjećao da nešto nije u redu. 'Ivana, ja sam bolestan, imam koronu', rekao je supruzi ga nije shvatila ozbiljno te mu poručila da je to od lošeg vina. Kako je dan prolazio temperatura je rasla, mada nije prelazila 37,4 stupnja. ''Čak sam i ja u sebi prozborio 'neš' ti ove korone, glupost, za dan dva sam kao novi', ali nažalost, tako nije bilo…', prisjeća se.

Jedno jutro se ustao oko pet sati da uzme času vode. 'Bez upozorenja, koliko sam dug i širok prosuo se po podu kuhinje. Ostao sam tu ležati nekih pola sata. Ma možda sam se i mogao dignuti, ali iskreno, odgovarala mi je hladnoća pločica', kroz šalu prepričava Jurišić. Kako je taj dan odmicao je stanje postajalo sve gore. 'Navečer se temperatura penje na 39,8 stupnjeva, a pluća na udah istodobno bole i peku. Osjećam da mogu udahnuti oko 2/3 zraka. E, tad san se prvi put malo zabrinuo', priznaje Toni.

image
Image Point Fr/Lpn/ AFP

Narednih par dana, opisuje Jurišić, su se smjenjivali periodi užasnih zimica (tri deke mu ne bi pomogle), da bi brzo uslijedila užasna vrućina. 'Skoro bih sve skinuo sa sebe i još se omotavao hladnim ručnicima. Jednu večer temperatura je dosegla 39,9 stupnjeva i tada sam osjetio nekakve zvučne, a i vidne halucinacije. Popio sam sveukupno šest tableta, da bi tek nakon četiri sata iste počele djelovati. Iskreno popio bih ih i 66, samo da sve stane… Mučio me i tlak. Prvih dana se nije spuštao ispod 140/115, a otkucaji nisu padali ispod 135', kaže Toni koji je u tom periodu izgubio sedam kilograma.

Trenutno je, a vjerojatno će kako kaže i biti naredna dva mjeseca, na kortikosteroidima zbog oštećenja koja je bolest ostavila na plućima. 'Molim pojedince da ne podcjenjuju ovu bolest, da se ne rugaju s nasim Stožerom. Svi skupa moramo odati počast požrtvovnim ljudima po bolnicama koji sebe nesebično daju za nas', zaključio je Jurišić.

19. travanj 2024 03:55