StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA TRGU SV. MARKA

Tisuću pravosudnih službenika prosvjeduje ispred Vlade, traže ostavku ministra Malenice: ‘Dajte nam tristo, da džabe došli nismo‘

Piše HINA
30. lipnja 2023. - 13:13

Oko tisuću pravosudnih službenika i namještenika prosvjeduje u petak na Trgu sv. Marka, ispred zgrade Vlade od koje traže povećanje plaće za 400 eura neto te reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u sudbenoj vlasti i DORH-u.

Prosvjednici, djelatnici sudova i državnih odvjetništava, koji su došli iz cijele Hrvatske, okupili su se na Trgu bana Jelačića i u organiziranoj povorci stigli na Trg svetog Marka.

Prosvjednici su došli s zviždaljkama, trubama, bubnjevima i transparentima poput: "Dajte nam tristo, da džabe došli nismo", "Pravosuđe gori, AP se češlja", "Nepravda u palači pravde", "Svi za jednog, povišica za sve", "Za nas je ovo hitan slučaj", "Ovo nije norijada" i brojnim drugima.

image

.

Damjan Tadic/Cropix

Prosvjedu je prethodio štrajk koji su početkom lipnja, zbog istih zahtjeva, pokrenuli članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN). U međuvremenu je između predstavnika Sindikata i Ministarstva pravosuđa održano više rundi razgovora, međutim, s obzirom na to da nisu rezultirali dogovorom, članovi Sindikata organizirali su prosvjed.

Prema izjavama predsjednice SDLSN-a Ive Šušković, pregovori nisu uspjeli jer od resornog ministarstva nisu dobili nikakvu konkretnu ponudu, stoga članovi nisu ni imali o čemu raspravljati.

S druge strane, iz Ministarstva su ponudili Memorandum o razumijevanju kojim su obećali uključiti sindikate u kontinuirani dijalog do donošenja zakonskih rješenja koja će urediti pitanje plaća u državnim i javnim službama i izjednačiti plaće s radnim mjestima u svim institucijama.

image

.
.

Damjan Tadic/Cropix

Novi Zakon o plaćama u prvom će čitanju biti izglasan u Hrvatskom saboru do ljetne stanke, najavio je nadležni ministar Malenica, koji se zalaže za sveobuhvatno rješenje. U suprotnom, kaže da bi ‘‘spremačica u nekom ministarstvu bila diskriminirana ako bi se plaća podigla samo spremačici na sudu".

Vlada i sindikati javnih i državnih službi prije dva su tjedna dogovorili regres za svih 219 tisuća zaposlenika od 300 eura te povećanje plaća od 60, 80 i 100 eura, najviše onima s najmanjim plaćama.

Riječ je o trajnom privremenom dodatku, dok će se u rujnu nastaviti pregovori o osnovici plaće. Ministar pravosuđa kazao je da su osnovice plaće pravosudnim službenicima i namještenicima u posljednjih 5 godine narasle za trećinu, dok su koeficijenti zapisničara istom razdoblju uvećani za 38 posto.

image

.

Damjan Tadic/Cropix

Radnici okupljeni u Sindikat traže povišicu od 400 eura, jer im je, kako su rekli, trenutna plaća jedva dovoljna za osnovne životne potrebe ili alternativnu ponudu Ministarstva pravosuđa i uprave u kojoj bi predložili povećanje plaća na način koji im je prihvatljiv.

Štrajk pravosudnih službenika i namještenika ušao je u četvrti tjedan, a SDLSN ističe da je Vlada već pristala na parcijalno povećanje plaća sucima koji su proveli dva tjedna u ‘bijelom štrajku‘.

27. travanj 2024 12:53