StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽena s karcinomom

Teško bolesna Lina Budak objasnila Berošu svoje motive: ‘Moje zdravlje, moju budućnost su upropastili...‘

Piše D.B./sd
17. veljače 2023. - 18:27

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je komentirao slučaj odvjetnice Line Budak kojoj čak sedam mjeseci nije rečeno da ima rak, rekavši među ostalim da ne može "suditi o osobi koja možda ima neke druge motive", donosi Slobodna Dalmacija.

- Moj motiv je točno onaj koji sam Berošu napisala u pritužbi i zahtjevu za inspekcijskim nalazom 8. prosinca, da tražim ispravljanje grešaka i protokola postupanja. Moje zdravlje, moju budućnost su upropastili, ali sam ukazala da se isprave sistemske greške - kazala je za N1.

Lina Budak je poznata zagrebačka odvjetnica, a šira javnost je pamti po tome što je 2010. branila pred sudom prosvjednike iz Varšavske ulice, među kojima je bio i sadašnji zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, te Urša Raukar.

image

Lina Budak u Varšavskoj 2010.

Neja Markičević/Cropix

Prošle je godine u lipnju zastupala pritvorene članice poznate skupine Pussy Riot, nakon što su bile uhićene na granici sa Slovenijom po tjeralici Turkmenistana.

Što je bilo s nalazom?

Danas je pojasnila i kako je dobila točne upute za preuzimanje nalaza.

- Nakon biopsije dojke otišla sam na šalter na koji su me uputili i dala podatke i broj telefona. Tamo su mi rekli da će me nazvati kad nalazi budu gotovi. Kako me nisu zvali, 11. travnja sam otišla po nalaze, dobila sam ih hrpu, a među ostalim dva s biopsije dojke. U jednom je bio citološki nalaz i pisalo je da nema malignih stanica. Danas znam da je nedostajao treći nalaz koji je bio izrađen tek 19. travnja, a ja sam 11. travnja pitala u Klinici za tumore ima li još kakav nalaz u izradi i hoće li ga dostaviti. Rekli su da ne, da sam sve dobila - kazala je Budak.

Na pitanje je li znala da se nalaz može preuzeti samo kod specijaliste, Budak je rekla:

- Naravno da ne i nije na meni da pogađam. Dužnost je onkologa, koji je preuzeo liječenje, da čim dobije nalaz, javi, a to je bilo 19. travnja. Nalaz je ležao do 21. studenog da ga nitko nije pogledao.

Budak ne smatra da je liječnik išta namjerno napravio, sakrio ili nije javio:

- Ne, mislim da je to grubi organizacioni nemar, da se bolnica loše vodi. Da se radi o nemaru, slijedi iz pisane isprike ravnatelja bolnice Sestre milosrdnice koji mi se 12. prosinca pisanim putem ispričao. Ako mi se ravnatelj tad ispričao, ne znam gdje bi bio moj propust - izjavila je za N1.

Reakcija SDP-a

O njezinom slučaju u međuvremenu se oglasio i SDP- ov Savjet za zdravstvo. Tvrde da se sustav zdravstva raspada, a sve zbog nekompetentnosti ministra Vili Beroša.

- Posljednji slučaj u kojoj je nesretnoj gospođi postavljena dijagnoza zloćudne bolesti dugo iza prihvatljivog vremenskog roka to dodatno potvrđuje. Ministri zdravstva u HDZ-ovim vladama sustavno ignoriraju probleme, prebacuju odgovornost na druga tijela i oglušuju se na sva upozorenja, kako od djelatnika u zdravstvu, tako i pacijenata. Koliko je još gospodina Matijanića i gospođi Budak potrebno da ministar Beroš shvati kako njegova politika nečinjenja nepovratno urušava nekoć moćno hrvatsko zdravstvo? - pitaju SDP-ovci, te dodaju kako su nedavno upozorili smo na sve teškoće vezane za liječenje onkološke bolesti u Hrvatskoj: ishodi liječenja su katastrofalno loši, pacijenti prekasno ulaze u sustav, samim time je i prognoza lošija, a liječenje znatno skuplje.

- Odavno je došlo vrijeme da ministar Beroš odstupi, a njegov današnji medijski istup samo apostrofira kako je za ovu poziciju potpuno nekompetentan. Šteta koju je HDZ učinio zdravstvu je iznimno velika i iz dana u dan će ju osjećati sve veći broj građana Zdravstvom ne mogu rukovoditi entuzijazam i altruizam uposlenika koji vatrogasnim „krpanjem“ pokušavaju nadomjestiti organizacijski nered. A za nered se jasno zna tko je odgovoran – Vili Beroš i HDZ! -tvrdi SDP-ov Savjet za zdravstvo.

image

Članice Pussy Riota i ruske aktivistice s Linom Budak, lani na konferenciji za medije ispred zatvora u Zagrebu

Denis Lovrovic/Afp
23. svibanj 2024 11:33